Transelectrica, implicată în crearea unui coridor energetic verde Grecia-Polonia. Care este capacitatea României de a vinde energie extern

Vineri, 29 Septembrie 2023, ora 03:38
3508 citiri
Transelectrica, implicată în crearea unui coridor energetic verde Grecia-Polonia. Care este capacitatea României de a vinde energie extern
România deține 11 linii de interconexiune în rețeaua energetică de 400 kV, în 2030 vom ajunge la 16-18 linii. FOTO Pixabay.com

Un coridor energetic verde între Grecia și Polonia ar permite transmiterea surplusului de energie fotovoltaică din Balcani către nord-vestul Europei și a energiei eoliene în direcția opusă. Țările implicate în această inițiativă, printre care și România, se pregătesc să o prezinte la ENTSO-E. Germania, Polonia, Republica Cehă, Slovacia, România, Bulgaria și Grecia sunt țările care țintesc către o consolidare a interconexiunilor electrice prin integrarea surselor regenerabile de energie. Operatorul rețelei românești de transport al energiei, Transelectrica, a anunțat planuri de extindere a capacităților de interconexiune, pe toate direcțiile, îndeosebi prin integrarea capacităților eoliene și fotovoltaice. În acest sens, există un proiect legislativ în Parlament care țintește la impunerea unei obligativități pentru investitorii în energie verde să plătească o cotizație către Transelectrica, înainte de obținerea Avizului Tehnic de Racordare (ATR), cu scopul întăririi rețelei de distribuție.

Conform Balkan Green Energy News, Germania, Polonia, Republica Cehă, Slovacia, România, Bulgaria și Grecia lucrează la un plan de consolidare a interconexiunilor electrice, ceea ce va construi stabilitatea rețelei și va duce la integrarea mai multor surse regenerabile de energie. Inițiativa pentru un coridor de electricitate verde va fi prezentată Asociației Europene a Operatorilor de Transport și Sistem (ENTSO-E) până la 16 octombrie, a dezvăluit directorul executiv al operatorului bulgar ESO, Angelin Tsachev.

În cadrul unei mese rotunde de la Sofia, dedicată potențialului eolian onshore, Tsachev a declarat că proiectul ar permite transmiterea energiei solare din sud-estul continentului, unde în unele zone există între 1.700 și 1.800 de ore de soare pe an. Asta în comparație cu 900 de ore în țări precum Polonia și Germania. În același timp, centralele eoliene din nord-vestul continentului ar putea trimite surplusul de energie electrică în cealaltă parte a Europei.

Potrivit informațiilor prezentate de Tsachev, sursele regenerabile din Bulgaria au depășit de mai multe ori centrala nucleară Kozlodui din țară în ceea ce privește producția de electricitate în vara 2023. Deși sunt necesare parcuri eoliene pentru a echilibra valul de energie solară, în ultimul an și jumătate, peste 1,7 GW din surse de energie regenerabilă au fost conectați la rețea și se așteaptă până la 300 MW în plus până la sfârșitul anului, a precizat șeful ESO.

Ministrul bulgar al Mediului și Apelor, Iulian Popov, a declarat că Bulgaria ar trebui să coopereze cu Grecia, România, Balcanii de Vest și Ucraina în ceea ce privește dezvoltarea sectorului energiei eoliene.

Planurile Greciei de a deveni un hub de transport de energie verde

În martie 2023, Grecia a propus Comisiei Europene și miniștrilor energiei un set de măsuri pentru a consolida interconexiunile dintre nordul și sudul continentului. Aceasta a inclus Balcanii de Vest în plan, ca zonă de tranzit spre Austria.

Mai mult Grecia urmează să se conecteze cu Cipru, Egipt și Israel prin cabluri submarine și să își îmbunătățească interconexiunile cu Italia și Turcia. Legăturile submarine ar permite, de asemenea, transmiterea de energie electrică regenerabilă din Egipt și din Peninsula Arabică spre Europa, mai arată sursa citată.

România pregătește terenul pentru interconexiunea cu alte țări pe energie verde

Dincolo de creșterea capacității instalate în eolian și fotovoltaic, operatorul rețelei românești de transport, Transelectrica, a anunțat planuri de extindere a capacităților de interconexiune, pe toate direcțiile, arată platforma E-Nergia.

Înainte de începerea războiului în Ucraina, România avea proiecte de energie verde și interconectare către sud și către vest, în prezent inițiindu-se proiecte către est și nord, de interconexiune cu Republica Moldova și Ucraina.

”România deține 11 linii de interconexiune de 400 kV, în 2030 vom ajunge la 16-18 linii, ceea ce ne va situa într-o poziție foarte bună, și va deschide orizontul către toate regiunile. Acum, capacitatea transfrontalieră este de 3.500 MW, și prin aceste investiții vom depășii 7-8.000 MW, deci potențialii investitori în energie regenerabilă vor putea să își vândă energia și pe piețele externe”, a declarat recent directorul Dispeceratului Energetic Național (DEN) de la Transelectrica, Virgiliu Ivan

Cadru legislativ în lucru pentru susținerea rețelei Transelectrica

Istvan-Lorant Antal, preşedintele Comisiei pentru Energie, Infrastructura energetică şi Resurse Minerale din Senat, a declarat săptămâna aceasta că Parlamentul lucrează la o lege prin care investitorii în noile capacități regenerabile ar urma să fie obligați să plătească fiecare, înainte de obținerea Avizului Tehnic de Racordare (ATR), sume de bani către Transelectrica, pentru întărirea rețelei.

„În momentul de faţă ai depus o crerere, iar Transelectrica are obligaţia să îţi răspundă şi face acest lucru: emite ATR şi întăreşte reţelele prin investiţii. Noi vom veni în Parlament cu prioritizarea răspunsului pentru investitorii care au potenţial financiar pentru realizarea proiectelor în domeniul energiei din surse regenerabile şi care va viza alocarea de investitor a unei sume – de exemplu 20 milioane euro – pentru întărirea şi dezvoltarea reţelelor în zona în care vor fi realizate capacităţile de producţie. Investitorii care nu vor face diligenţele necesare pentru a ajunge la primirea ATR vor pierde suma respectivă alocată pentru întărirea reţelelor”, a declarat public Istvan-Lorant Antal.

Conform Dispeceratului Energetic Național (DEN), Transelectrica deține în prezent aproape 100 de solicitări de racordare pe partea de producere de energie, peste 50.000 MW la operatorii de distribuție și la operatorul de transport. ”Sunt cantități enorme și ele necesită un timp destul de mare de analiză, de programare în ședințele de avizare. Nu putem decela între proiectele serioase, care au finanțare, și cele care au fost depuse doar pentru a fi vândute”, au declarat oficiali ai DEN.

Ivan a mai explicat și că sunt foarte puțini investitori care au capacitatea de a opera viitoarele capacități de producție în piața de energie. “Sunt foarte puțini cei care văd și cea de-a doua etapă de după racordare, sub 10% dintre ei, cea de recuperare a investiției, cei care au noțiuni de piață. Trebuie să știi și parcursul următor – ce faci cu energia? Trebuie să o vinzi, să cunoști piața, nu și-o ia nimeni de la sârmă”, a mai spus șeful DEN.

Un gigant francez închide o fabrică din Polonia și o mută în România. E vorba de peste 400 de locuri de muncă
Un gigant francez închide o fabrică din Polonia și o mută în România. E vorba de peste 400 de locuri de muncă
Producătorul francez de anvelope Michelin, cu afaceri anuale de aproape 30 miliarde euro, va închide fabrica de anvelope pentru camioane grele din Polonia, de la Olsztyn, unde lucrează...
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini, deschizând posibilitatea utilizării sale chiar și pentru telefoanele mai vechi, începând cu cele care rulează Android 10. Aplicația Gemini,...
#energie regenerabila, #energie regenerabila Romania, #energie regenerabila Europa, #Grecia, #Polonia , #energie