Guvernul a adoptat restructurarea financiara: Cine beneficiaza de ea si ce datorii vor putea fi sterse

Miercuri, 31 Iulie 2019, ora 19:48
8315 citiri
Guvernul a adoptat restructurarea financiara: Cine beneficiaza de ea si ce datorii vor putea fi sterse
Foto: Arhiva Ziare.com

Executivul a aprobat un act normativ pentru un mecanism de restructurare financiara, a declarat ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, la finalul sedintei de Guvern, subliniind ca nu este vorba despre amnistie fiscala.

"Azi, in sedinta de Guvern s-a aprobat un act normativ pentru un mecanism de restructurare financiara. Nu este o amnistie fiscala, cum din pacate este denumita in spatiul public. Vorbim despre o restructurare financiara ce face parte dintr- un pachet de mai multe masuri pentru mediul mediul economic", a spus Teodorovici.

El a precizat ca masura nu a fost luata pentru lipsa de fonduri la bugetul de stat, ci este rezultatul unui dialog cu mediul de afaceri, dar si cu institutii internationale.

"In primul rand trebuie mentionat ca aceasta masura nu este luata pentru lipsa de fonduri la bugetul de stat. Nu acesta este motivul. Aceasta initiativa este lansata si azi de Guvern aprobata ca urmare a unui dialog cu mediul de afaceri, o discutie de foarte mult timp, chiar si cu structuri internationale, si aici pot mentiona si Fondul Monetar International care de nenumarate ori, de foarte multi ani de zile a mentionat ca pentru astfel de situatii statul trebuie sa gaseasca o solutie.

Si atunci, in urma unui dialog deschis, complex, corect si foarte pragmatic cu mediul de afaceri in special, acest act normativ astazi a prins contur. Stiti foarte bine situatia acestor creante este de aproximativ 30 de miliarde (lei n.r.), dar asta este pe hartie, asa ca suntem obligati sa luam masuri pentru ca o parte din aceste sume sa intre in Trezoreria statului", a explicat ministrul Finantelor.

Potrivit acestuia, se propun doua zone care sa fie vizate de acest act normativ, respectiv contribuabilii care au datorii peste un milion de lei si, desigur, partea care se situeaza sub acest plafon.

"Ca si grup tinta, sunt peste 2.700 companii cu capital privat, peste 97% dintre aceste au capital mixt si capital de stat, care au datorii de peste un milion de lei fiecare. Prin acest act normativ sunt peste 255.000 de locuri de munca care pot fi si vor fi salvate, sau cel putin nu sunt puse in pericol, ceea ce inseamna ca acest efect pozitiv al aceste masuri se rasfrange in mod pozitiv asupra a peste un milion de familii in Romania", a mai spus Teodorovici.

El a mentionat ca este un sprijin care se acorda si catre peste 1.800 institutii publice, inclusiv comunitatile locale, actul normativ aplicandu-se si in cazul acestora.

"Sunt comunitati locale care au datorii fie catre bugetul de stat, fie sunt datorii catre bugetele acestor comunitati locale din partea unor companii si desigur alte spete pe care aceasta Ordonanta le regleaza", a precizat seful MFP.

Eugen Teodorovici a adaugat ca aceasta restructurare financiara poate fi o oportunitate si s-a declarat convins ca va fi o implicare si din partea sistemului bancar, care poate sa crediteze firmele care decid sa acorde o astfel de masura de restructurare financiara si care in urma acestui proces decid sa isi consolideze afacerile si sa ramana puternice in piata.

Vezi si Lista de facilitati fiscale pentru firmele si contribuabilii cu restante la ANAF, pe care le adopta azi Guvernul

Eveniment Quarterly Report

Peste 70 de kilometri de drum expres fără întrerupere. Condiția pentru deschiderea unui tronson nou din DEx12 în 2023 VIDEO
Peste 70 de kilometri de drum expres fără întrerupere. Condiția pentru deschiderea unui tronson nou din DEx12 în 2023 VIDEO
Autoritățile de la CNAIR au filmat un întreg tronson din drumul de mare viteză care urmează să lege Pitești de Craiova. Este vorba despre lotul 3 Slatina - Colonești, în lungime de...
Ce reprezintă punctul roșu pe care îl vedem pe marginea anvelopelor auto. Mulți șoferi ignoră importanța sa
Ce reprezintă punctul roșu pe care îl vedem pe marginea anvelopelor auto. Mulți șoferi ignoră importanța sa
Pe lângă simbolurile de pe partea laterală, anvelopele auto au și câteva puncte care indică faptul că siguranța în mers poate fi afectată. Este important nu numai să păstrați în...
#amnistie fiscala Guvern , #ministrul Finantelor