Teodorovici: Declaratiile FMI privind cresterea economica, alarmiste de multe ori

Joi, 06 Septembrie 2018, ora 21:31
3660 citiri
Teodorovici: Declaratiile FMI privind cresterea economica, alarmiste de multe ori
Foto: Facebook/ Eugen Orlando Teodorovici

Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a declarat ca va avea o discutie cu reprezentantul Fondului Monetar International la Bucuresti, care a anuntat joi ca FMI ar putea modifica in jos prognoza de crestere pentru Romania, deoarece "astfel de afirmatii trebuie foarte bine fundamentate atunci cand se fac publice".

"O sa am o discutie cu reprezentantul FMI la Bucuresti, pentru ca totusi afirmatiile acestea trebuie sa fie foarte bine fundamentate atunci cand se aduc in spatiul public. Pe de alta parte, toate estimarile de-a lungul anilor - ca au fost de la Comisia Europeana, de la Fondul Monetar, de la Consiliul Fiscal, sau din alte zone de acest tip - au fost nu neaparat mai prudente, poate si mai alarmiste de multe ori, iar executia sau inchiderea anilor fiscali au aratat foarte clar ca lucrurile au stat asa cum noi am anticipat si am promis, ceea ce nu neaparat ar trebui sa fie un subiect de disputa. Este normal ca cine e din afara Romaniei sa gandeasca din pacate astfel.

Din pacate, sunt si in Romania cei care gandesc astfel, dar de fiecare data, la final de an, s-a vazut clar ca cifra estimata de noi, ca vorbim de deficit, de datorie publica, de alti indicatori macroeconomici, lucrurile au stat exact asa cum am anticipat", a explicat Teodorovici, la Digi 24.

Alejandro Hajdenberg, reprezentantul permanent al FMI in Romania, a declarat joi, la o conferinta de presa, ca Fondul Monetar International ia in considerare modificarea prognozei de crestere economica pentru Romania din acest an de la 5,1% la 4-4,5%.

"Pentru acest an, noi avem o proiectie de 5,1%, oficial, cresterea PIB-ului, dar aceasta va fi revizuita in octombrie si pe baza celor mai recenti indicatori. Decelerarea semnificativa a activitatii economice in prima jumatate a anului va fi probabil in jurul a 4-4,5%", a spus Alejandro Hajdenberg.

Acesta a subliniat ca proiectia pe termen lung de crestere economica, de 3-3,5%, va fi pastrata.

De asemenea, oficialul FMI a afirmat ca pentru acest an Fondul are proiectat un deficit fiscal de 3,6% din PIB, cifrele sunt inca analizate, dar pentru moment "raman ingrijorati ca tinta de 3% ar putea fi ratata".

In raportul "World Economic Outlook", publicat in aprilie, Fondul Monetar International (FMI) a revizuit in crestere, de la 4,4% la 5,1%, estimarile privind evolutia economiei romanesti in acest an.

Pe de alta parte insa, in 2019, FMI se asteapta la o incetinire semnificativa, la 3,5%, a cresterii PIB-ului Romaniei.

Citeste si FMI avertizeaza Romania ca ar putea revizui in scadere prognoza privind cresterea economiei

Subiectul despre care alianța de guvernare evită să vorbească în an electoral: „O situație mult mai gravă decât s-a anticipat”
Subiectul despre care alianța de guvernare evită să vorbească în an electoral: „O situație mult mai gravă decât s-a anticipat”
Bugetul României a ajuns într-o stare critică, avertizează din ce în ce mai mulți economiști. Sarabanda scumpirilor pe bandă rulantă, majorarea taxelor și a impozitelor reflectă cel mai...
Samsung ar putea lansa ceasuri inteligente cu o funcție de monitorizare a glicemiei
Samsung ar putea lansa ceasuri inteligente cu o funcție de monitorizare a glicemiei
Un nou raport sugerează că Samsung ar putea introduce monitorizarea glicemiei în ceasurile sale inteligente de generație următoare, o inovație care ar putea transforma modul în care...
#Teodorovici FMI prognoza Romania , #ministrul Finantelor