Previziuni sumbre: Europa ar putea raționaliza gazul la iarnă. Ce ar pune capăt crizei energiei

Luni, 06 Iunie 2022, ora 20:15
6393 citiri
Previziuni sumbre: Europa ar putea raționaliza gazul la iarnă. Ce ar pune capăt crizei energiei
Criza energiei se resimte mai profund in Europa decat in SUA FOTO Pixabay

Lumea se confruntă cu creșteri extreme ale prețului energiei, de la benzină și gaze naturale până la cărbune. Unii experți se tem că acesta ar putea fi doar începutul.

Actuali și foști oficiali din domeniul energiei au declarat pentru CNN că sunt îngrijorați de faptul că invazia Rusiei în Ucraina, în urma anilor de subinvestiții în sectorul energetic, a dus lumea într-o criză care va rivaliza sau chiar va depăși crizele petroliere din anii 1970 și începutul anilor 1980.

Spre deosebire de acele episoade, acesta nu se limitează la petrol. „Acum avem o criză a petrolului, o criză a gazelor și o criză a electricității în același timp”, a declarat Fatih Birol, șeful grupului de supraveghere al Agenției Internaționale pentru Energie (AIE), pentru Der Spiegel, într-un interviu recent. „Această criză energetică este mult mai mare decât criza petrolului din anii 1970 și 1980. Și probabil va dura mai mult”.

Economia globală a reușit în mare măsură să reziste până acum la creșterea prețurilor la energie. Dar prețurile ar putea continua să crească la niveluri nesustenabile, pe măsură ce Europa încearcă să se îndepărteze de petrolul și, eventual, de gazul rusesc. Lipsa de aprovizionare ar putea duce la unele alegeri dificile în Europa, inclusiv raționalizarea.

Fii la curent cu cele mai noi informații LIVE despre războiul din Ucraina

Joe McMonigle, secretarul general al Forumului Internațional al Energiei, a spus că este de acord cu această prognoză alarmantă a AIE. „Avem o problemă serioasă în întreaga lume la care cred că politicienii tocmai se trezesc. Este un fel de furtună perfectă”, a declarat McMonigle, al cărui grup servește ca intermediar pentru națiunile producătoare și consumatoare de energie.

Amploarea acestei furtuni perfecte - subinvestiții, cererea puternică și întreruperile aprovizionării din cauza războiului - va avea consecințe de anvergură, existând riscul să amenințe redresarea economică după pandemie, să ducă la o exacerbare a inflației, alimentând tulburările sociale și subminând eforturile de salvare a planetei de la încălzirea globală.

Birol a avertizat cu privire la blocajele aprovizionării cu benzină și motorină, în special în Europa, precum și raționalizarea gazelor naturale iarna viitoare în Europa.

„Este o criză pentru care lumea este îngrozitor de nepregătită”, a spus Robert McNally, care a fost consilier energetic al fostului președinte american George W. Bush.

Nu numai că prețurile la energie sunt foarte mari, dar fiabilitatea rețelei electrice este pusă în pericol de temperaturile extreme și de seceta severă. Un organism de reglementare a rețelei electrice din SUA a avertizat luna trecută că anumite părți ale țării s-ar putea confrunta cu penurie de electricitate și chiar pene de curent în această vară.

„Temerile noastre s-au dovedit”

Fostul consilier energetic al lui Obama, Jason Bordoff, și profesorul de la Universitatea Harvard, Meghan O'Sullivan, au scris un articol în The Economist la sfârșitul lunii martie, avertizând că lumea se afla în pragul „ceea ce ar putea deveni cea mai gravă criză energetică din anii 1970”.

„De când am scris asta, temerile noastre s-au dovedit”, a declarat Bordoff, decanul co-fondator al Columbia Climate School, pentru CNN.

Totuși, există diferențe-cheie între ceea ce se întâmplă astăzi și anii 1970. Prețurile nu au crescut la fel de mult ca atunci, iar factorii de decizie politică nu au recurs la pași extremi precum controlul prețurilor. „Dacă am recurge la controlul prețurilor și la plafonarea prețurilor, atunci am putea avea lipsuri”, a spus McNally.

Când a început războiul, Occidentul a încercat să evite să vizeze în mod direct sursele de energie ale Rusiei, deoarece era pur și simplu prea critică pentru piețele globale. Rusia nu este doar cel mai mare exportator de petrol din lume, ci este cel mai mare exportator de gaze naturale și un important furnizor de cărbune.

Dar, pe măsură ce brutalitatea războiului a devenit clară pentru lume, acea abordare interzisă nu a durat, Statele Unite și alte țări interzicând importurile de energie din Rusia. Rusia a ripostat împotriva sancțiunilor occidentale prin restricționarea sau chiar oprirea transportului de gaze naturale către mai multe țări europene.

Uniunea Europeană a anunțat săptămâna trecută planuri de a elimina treptat 90% din importurile de petrol rusești până la sfârșitul anului. Această mișcare a ridicat spectrul unor noi represalii din partea Rusiei.

Această situație de tip „ochi pentru ochi” nu a făcut decât să agraveze deficitul de aprovizionare pe piețele energetice deja afectate. „Nu am văzut încă cât de gravă va deveni această criză energetică”, a spus Bordoff.

Deja, prețurile benzinei din SUA au crescut cu 52% în ultimul an până la maxime record, înfuriind publicul și contribuind la criza inflaționistă a națiunii. Prețurile la gazele naturale, un combustibil vital pentru încălzirea locuințelor și alimentarea rețelei electrice, aproape s-au triplat în ultimul an în Statele Unite. Prețurile gazelor naturale au crescut și mai mult în Europa, deși sunt cu mult peste cele mai proaste niveluri.

„Putin tocmai ne-a adus acolo mai repede”

Tulburările energetice de astăzi nu sunt doar rezultatul războiului din Ucraina. Sunt, de asemenea, produsul secundar al investițiilor în petrol și gaze naturale, care epuizează resurse care necesită sume masive de bani doar pentru a-și menține producția, cu atât mai puțin pentru a o crește.

Creșterea investițiilor în sectorul petrolului și gazelor s-a situat la doar 341 de miliarde de dolari în 2021, cu 23% sub nivelul pre-Covid de 525 de miliarde de dolari și cu mult sub vârful recent din 2014 de 700 de miliarde de dolari. Acest deficit de investiții a fost cauzat de o serie de factori, inclusiv de impulsul investitorilor și al guvernelor de a paria pe energia curată, viitorul incert al combustibililor fosili și ani de prețuri slabe și volatile ale petrolului.

"Din cauza dorinței de a reduce emisiile de carbon, avem mult mai puțin apetit să investim în hidrocarburi. Și asta exacerbează volatilitatea prețurilor și face mai dificilă rezolvarea ofertei", a declarat Francisco Blanch, șeful departamentului global de mărfuri la Bank of America.

Europa se confrunta deja cu o criză energetică anul trecut, iar prețurile la gaze naturale, cărbune și petrol au fost ridicate cu mult înainte ca primele tancuri rusești să înceapă să intre în Ucraina.

"Oricum ne îndreptam către o criză. Putin pur și simplu ne-a dus acolo mai repede și mai clar", a spus McNally, care este acum președintele firmei de consultanță Rapidan Energy Group.

Penurii și cozi?

Criza petrolului din 1973 a fost marcată de cozi lungi de ore întregi la benzinării, lipsă de combustibil și panică.

Experții au spus că își fac din nou griji cu privire la lipsa de combustibil astăzi, deși consideră că este un risc mai mare în Europa decât în ​​Statele Unite.

"Lipsa de combustibil este o problemă globală. Veți vedea asta foarte curând, deși poate nu în SUA", a spus Blanch de la Bank of America. Blanch a explicat că consideră că acest risc este mai mic în Statele Unite, deoarece țara rămâne unul dintre cei mai mari producători de petrol de pe planetă și este un exportator major de energie. Europa, pe de altă parte, este mai dependentă de petrol și gaze naturale străine - în special din Rusia.

Șeful AIE a avertizat cu privire la raționalizarea gazelor naturale în Europa, care este puternic dependentă de Rusia pentru gaz. Blanch a remarcat că prețurile vertiginoase ale gazelor naturale au închis deja fabricile din Europa. „Europa este deja în regim de raționalizare a gazelor naturale”, a spus el.

Experții în energie au declarat pentru CNN că îi îngrijorează că factorii de decizie la nivel mondial gestionează greșit criza climatică, concentrându-se prea mult pe reducerea ofertei și nu suficient pe reducerea apetitului lumii pentru combustibili fosili.

„Nu facem suficient pentru a reduce cererea de hidrocarburi în concordanță cu obiectivele noastre climatice”, a spus Bordoff.

Concentrarea pe o singură parte a ecuației riscă nu numai creșteri ale prețurilor, ci și tulburări sociale și să îndepărteze publicul de acțiunile climatice. „Trebuie să fim atenți aici, deoarece dacă permitem publicului să echivaleze prețurile mari la energie cu tranziția energetică, suntem condamnați”, a spus McMonigle. „Veți pierde în esență sprijinul public, probabil definitiv”.

McMonigle a îndemnat guvernele să trimită semnale investitorilor că nu numai că este în regulă să investești în continuare în combustibili fosili, dar este „necesar” pentru economia mondială și pentru progresul în tranziția energetică.

Dar chiar dacă factorii de decizie îi conving pe investitori să intensifice investițiile, ar dura mult timp pentru a avea ca rezultat mai multă ofertă.

Ce ar putea pune capăt crizei energetice

Desigur, nimeni nu poate spune cu certitudine cum se vor desfășura toate acestea. Și ar putea exista surprize care ușurează criza ofertei. De exemplu, o descoperire diplomatică care pune capăt războiului din Ucraina și permite ridicarea sancțiunilor din Rusia ar schimba jocul.

Birol a spus că alte surprize care ar atenua criza energetică includ un acord nuclear iranian, o încetinire economică mai profundă în China sau un acord între Arabia Saudită și alți producători OPEC pentru a crește producția de petrol.

El a reiterat, de asemenea, că guvernele sunt pregătite să elibereze noi stocuri de petrol de urgență. Cu toate acestea, chiar și eliberarea record a stocurilor de urgență din SUA a avut doar un impact modest și trecător asupra prețurilor la benzină.

În martie, AIE a îndemnat guvernele din întreaga lume să ia în considerare măsuri drastice pentru a reduce cererea de petrol, inclusiv reducerea limitelor de viteză pe autostrăzi, lucrul de acasă până la trei zile pe săptămână, acolo unde este posibil, și duminica fără mașini în orașe.

Și există cel puțin o altă evoluție care a fost în prim-plan în ultimul timp și ar ușura criza energetică: o recesiune economică sau cel puțin una suficient de profundă pentru a provoca colapsul cererii.

Fondul Monetar Internațional a luat în vizor trei dintre cele mai dezvoltate țări din Europa. Avertisment transmis și obiective clare trasate
Fondul Monetar Internațional a luat în vizor trei dintre cele mai dezvoltate țări din Europa. Avertisment transmis și obiective clare trasate
Italia şi Franţa ar trebui să reducă cheltuielile mai repede decât intenţionează în prezent, pentru a ţine datoriile publice sub control, în timp ce Germania ar trebui să aloce fonduri...
Infinix intră pe piața din România! Producătorul oferă telefoane de buget, cu specificații decente. Care sunt prețurile
Infinix intră pe piața din România! Producătorul oferă telefoane de buget, cu specificații decente. Care sunt prețurile
Compania Infinix Mobility, cunoscută pentru tehnologiile inovative și telefoanele de buget, mid-range și high-end, își extinde acum operațiunile pe piața din România. Fondată în 2013,...
#Europa, #criza energie, #criza economica, #razboi Ucraina, #sanctiuni Rusia , #criza energie