Delegație de experți Confindustria România la Forumul Economic de la Roma

Advertorial
Marti, 20 Februarie 2024, ora 14:07
3054 citiri
Delegație de experți Confindustria România la Forumul Economic de la Roma
FOTO: confindustria.ro

Confindustria Romania, principalul punct de referință pentru cele mai importante investiții italiene din țara noastră și pentru societățile din Italia care doresc să stabilească o interacțiune economică cu România, a participat cu o numeroasă delegație de experți la Forumul Economic de la Roma, ce a avut loc după summit-ul interguvernamental Italia-România.

În acest context, Giulio Bertola, Președintele Confindustria Romania, a avut amabilitatea de a ne răspunde la câteva întrebări:

Care ar fi provocările pentru România identificate în contextul lucrărilor Forumului Economic?

“Prima provocare ar fi cea energetică, Europa aflându-se într-o situație extrem de nefavorabilă în urma conflictului din Ucraina. În acest scenariu neașteptat, România a menținut mereu o anumită autonomie față de gazul rusesc, având două caracteristici fundamentale: o capacitate de extracție care acoperă peste 60% din necesitățile proprii și o dependență scăzută de gaz pentru producția de energie electrică. Drept o consecință a războiului, România a devenit și mai independentă de gazul rusesc, deoarece s-au creat coridoare de furnizare care înainte nu existau. E interesant de constatat și faptul că dezvoltarea sectorului energetic românesc depinde parțial de activitatea unor importante companii italiene: Ansaldo Nucleare pentru actualele și viitoarele reactoare de la Cernavodă. De ce mă concentrez pe acest subiect? Deoarece fără energie nu există industrie și nu există progres. Stabilitatea furnizării reprezintă primul element în măsură să garanteze dezvoltarea pe termen lung și să ofere un minim de siguranță planurilor industriale. Consider că România – mulțumită unei contribuții importante în sectorul privat – este în măsură să asigure pentru sine și pentru societățile care își desfășoară aici activitatea o siguranță energetică în viitor. ”

Președintele Confindustria Romania a vorbit și despre infrastructură, una dintre temele cele mai dezbătute în cadrul Forumului și unul dintre punctele principale ale PNRR. Sistemul rutier și feroviar românesc necesită investiții uriașe, iar guvernul intenționează să folosească o parte substanțială din fondurile Planului de Redresare pentru dezvoltarea legăturilor interne. Printre proiecte se numără: modernizarea rețelei feroviare (3,9 miliarde euro) prin construirea de noi rute; achiziționarea de material rulant; modernizarea capacității a peste 110 gări si construirea a peste 400 km de noi drumuri expres; construirea de statii de incarcare pentru vehicule electrice; iluminatul cu energie solară, o investiție de 2,7 miliarde de euro. Nevoile de investiții ale României în infrastructura de transport depășesc 70 de miliarde de euro, conform ultimelor estimări prezentate în Planul de Investiții (PI) pentru Dezvoltarea Infrastructurii de Transport pentru perioada 2020-2030.

Pe tema Agroindustriei, Bertola a dorit să reamintească misiunile economice comune, în Italia, ale Confindustria România și ale Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale din România, un exemplu de cooperare bilaterală concretă între cele două țări, pentru a aduce o contribuție reală întregului lanț agroindustrial românesc, pe teme strategice precum restructurarea întreprinderilor agricole mici și mijlocii, modernizarea sistemului de irigații și dezvoltarea industriei de prelucrare a materiilor prime agricole.

În ceea ce privește Digitalizarea, prin intermediul Grupului Tehnic Digital Innovation, coordonat de consilierul prezidențial Andrea Allocco, Confindustria România joacă un rol important în dezvoltarea României, tranziția digitală și digitalizarea reprezentând un proces fundamental pentru dezvoltarea și creșterea acestei țări. Italia se poate lăuda cu un nivel ridicat de experiență în domeniul tehnologiilor digitale și al inovației. Abilitățile și cunoștințele sale pot fi transferate în România prin schimburi de know-how, parteneriate de afaceri și programe de cooperare bilaterală. Inteligența artificială (AI) devine rapid una dintre cele mai promițătoare și transformatoare tehnologii ale timpului nostru, oferind oportunități atât pentru afaceri, cât și pentru persoane din sectoare diferite. În plus, AI oferă companiilor capacitatea de a automatiza procese complexe, reducând dependența de procesele manuale și îmbunătățind eficiența operațională. Inteligența artificială oferă posibilitatea de a procesa cantități mari de date rapid și eficient, automatizarea proceselor și capacitatea de a oferi recomandări personalizate, care permit companiilor să obțină rezultate mai bune și persoanelor să se bucure de experiențe mai satisfăcătoare. Cu toate acestea, este esențial să se ia în considerare și implicațiile etice și sociale ale utilizării AI pentru a asigura un viitor echilibrat și sustenabil.

Confindustria Romania, prin jucători de renume internațional poate contribui și în sectorul automatizării industriale și robotice, oferind României soluții și tehnologii de ultimă oră pentru industria prelucrătoare.

Ce ne puteți spune despre problemele cu care se confruntă România?

“Mă îngrijorează în special două probleme transversale care afectează toate țările europene, recentele conflicte din Ucraina și Orientul Mijlociu și lipsa forței de muncă specializate. Este esențial să înțelegem că conflictele din Ucraina și Orientul Mijlociu au avut și vor avea repercusiuni la scară globală și, prin urmare, rămânem de părere că este important să abordăm aceste aspecte și să colaborăm la nivel european, pentru a găsi soluții pașnice și diplomatice la conflictele regionale. Unul dintre conceptele pe care am dorit să le exprimăm în cadrul Forumului Economic de la Roma este acela că Patronatul Confindustria România va continua să promoveze un dialog deschis și constructiv între antreprenorii italieni și români, pentru a face față acestor noi și neașteptate provocări geopolitice, identificând posibile oportunități de cooperare bilaterală și dezvoltarea reciprocă în domenii precum securitatea, energia și stabilitatea economică.

Cea de-a doua problemă în calea dezvoltării industriale și sosirii de noi investiții este aceea a lipsei forței de muncă specializate, o problemă cu care se confruntă fiecare țară europeană. Suntem singura asociație de investitori străini din România care a abordat această problemă într-un mod structurat, implementând interacțiunea directă cu universitățile din România, în cadrul cărora creăm Centre de excelență capabile să pună companiile noastre asociate în contact cu studenții care nu și-au finalizat studiile, cu scopul de a-i forma într-un mod care să corespundă nevoilor companiilor. Prin proiectul „Vino Acasa”, vom oferi o soluție lumii productive, aducând și sprijin indirect sistemului public de sănătate din România, aflat în prezent într-o fază de amplă modernizare, precum și pe termen mediu/lung, susținând și sistemul românesc de pensii care a fost deosebit de afectat de plecarea a milioane de români din țară”, a conchis președintele Bertola.

Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini, deschizând posibilitatea utilizării sale chiar și pentru telefoanele mai vechi, începând cu cele care rulează Android 10. Aplicația Gemini,...
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Apple a lansat oficial în Statele Unite, pe 2 februarie, primul său headset de realitate mixtă, Apple Vision Pro. Acesta vine cu o ofertă bogată de peste 600 de aplicații și jocuri special...
#experti, #delegatie, #Roma, #Confindustria Romania , #stiri afaceri