Facebook te conecteaza, dar te face nefericit

Joi, 15 August 2013, ora 22:56
2498 citiri
Facebook te conecteaza, dar te face nefericit

Retelele sociale, in special Facebook, au ajutat oamenii sa relationeze cu semenii lor, dar in aceeasi masura folosirea lor este asociata cu un declin al starii de bine, ceea ce, pana la urma, echivaleaza cu nefericirea, sunt de parere psihologii.

Cercetatori de la Universitatea din Michigan au ajuns la concluzia ca utilizarea Facebook provoaca o diminuare a starii de multumire a utilizatorului, se arata intr-un studiu facut pe utilizatorii acestei retele sociale, publicat in Public Library of Science ONE, informeaza foxnews.com.

"La prima vedere, Facebook este o resursa valoroasa pentru satisfacerea nevoii umane de baza, aceea de conectare la restul societatii. Dar, in loc sa creasca nivelul de fericire, vedem ca folosirea Facebook produce rezultatul opus", remarca specialistul in psihologie sociala al Universitatii Michigan Ethan Kross, profesor asociat la Institutul de Cercetare Sociala (ISR) al acestei universitati.

"Este un rezultat deosebit de important pentru ca tinteste chiar miezul influentei pe care retelele sociale pot sa le aiba asupra vietii persoanelor", arata un alt autor al studiului, cognitivistul John Jonides.

Pentru efectuarea acestui studiu, cercetatorii au recrutat 82 de adulti tineri, un grup demografic reprezentantiv al utilizatorilor de Facebook. Toti aveau telefoane mobile inteligente (smartphone) si conturi de Facebook.

Cercetatorii au folosit esantionarea de experienta - una dintre tehnicile cele mai fiabile pentru masurarea felului in care gandesc oamenii, in care simt si se comporta in fiecare moment al vietii cotidiene - cu scopul de a evalua starea de multumire subiectiva a participantilor prin trimiterea de mesaje text la intamplare de cinci ori pe zi timp de doua saptamani.

Fiecare mesaj continea o trimitere la un sondaj electronic cu cinci intrebari:

  • cum te simti in acest moment?
  • cat de preocupat esti?
  • cat de singur te simti in acest moment?
  • cat ai folosit Facebook de la ultima intrebare trimisa?
  • cat ai interactionat in mod direct cu alte persoane de la ultima intrebare adresata?

Potrivit cercetarilor, cu cat o persoana foloseste mai mult Facebook o perioada de timp, cu atat se simte mai prost dupa. De asemenea, autorii studiului au cerut participantilor sa noteze cat de multumiti sunt de viata lor, la inceputul si la sfarsitul studiului, rezultatele aratand ca subiectii erau cu atat mai nemultumiti de viata lor cu cat au folosit mai intens Facebook-ul in intervalul de timp studiat.

Totodata, cercetatorii nu au gasit nicio dovada ca interactiunea directa cu alte persoane, fie prin telefon sau fata in fata, influenteaza negativ starea de fericire, in schimb au descoperit ca interactiunile directe cu alte persoane fac ca participantii sa se simta mai bine cu trecerea timpului.

Cum va fi revoluționată piața de mașini electrice de producătorii chinezi. „O cursă pe viață și pe moarte”
Cum va fi revoluționată piața de mașini electrice de producătorii chinezi. „O cursă pe viață și pe moarte”
Producătorii chinezi își prezintă cele mai noi modele la Auto China, care a început joi, 25 aprilie, la Beijing. O "cursă pe viață și pe moarte" a început să se desfășoare pe cea...
Câți bani scot din buzunare pofticioșii pentru primele cireșe. „E un moft ăsta. O jumătate de kilogram probabil că mi-aș permite”
Câți bani scot din buzunare pofticioșii pentru primele cireșe. „E un moft ăsta. O jumătate de kilogram probabil că mi-aș permite”
Pe unele tarabe din piețe se vând acum și cireșe, iar un kilogram se vinde cu 150 de lei. Fructele sunt aduse din Turcia și Grecia, iar comercianții spun că, de fapt, prețul de...
#nefericire utilizare Facebook, #studiu utilizare Facebook , #utilizatori