Facebook, vizata in Europa de o ancheta privind protectia datelor

Vineri, 17 Aprilie 2015, ora 07:55
2301 citiri
Facebook, vizata in Europa de o ancheta privind protectia datelor

Mai multe autoritati europene de protectie a datelor au lansat o ancheta asupra politicii de confidentialitate a retelei de socializare Facebook, a anuntat joi Comisia nationala de informatica si libertati (Cnil) in Franta.

"Exista o actiune colectiva concertata intre cinci autoritati europene, Franta, Belgia, Germania, Olanda si Spania, care vor coordona actiuni la nivel national... sub responsabilitatea Olandei", a explicat presedintele Cnil, Isabelle Falque-Pierrotin, prezentand bilantul anual al acestei Comisii, relateaza AFP.

"Perimetrul fiecaruia de actiune nu este neaparat acelasi lucru", a precizat ea, "dar pentru majoritatea este privacy policy (politica de confidentialitate) a Facebook care este in centrul dezbaterilor".

Autoritatile de protectie a datelor s-ar putea mai ales interesa de cresterea transferului de date intre mai multe aplicatii, cum ar fi Instagram sau Whatsapp.

Procesul care "abia a inceput" se va inspira din cel deja lansat contra Google, a precizat Falque-Pierrotin.

"Acest proces a aratat ca atunci cand Europa vorbeste cu o singura voce... ea are o capacitate de negociere cu marii actori mondiali", a subliniat ea.

Dupa mai multe sanctiuni pronuntate de autoritatile europene de protectie a datelor contra Google, gigantul american a decis sa fuzioneze in 2012 regulile de confidentialitate aplicabile la 60 din serviciile sale.

Google, incoltit in Europa intr-un proces care poate distruge compania - cum reactioneaza

Asupra Facebook, "am tras concluzia ca este absolut necesar sa existe un grup de lucru comun si sa se faca schimb de informatii", a subliniat dna Falque-Pierrotin.

Compania Facebook a subliniat, la randul sau, pentru AFP, ca "si-a actualizat recent regulile si politica de confidentialitate pentru a le face mai clare si concise" si s-a declarat "increzatoare ca aceste actualizari sunt conforme legii", potrivit unei purtatoare de cuvant.

"Fiind o companie ce are sediul international la Dublin, vom verifica produsele noastre si actualizarile politicilor noastre de confidentialitate, inclusiv cu comisarul irlandez pentru protectia datelor", responsabil pentru aplicarea de catre Facebook a legislatiei europene privind protectia datelor, a precizat ea.

„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
Opt din zece români preferă să cumpere online pentru a câștiga timp, peste media din Uniunea Europeană, într-o țară profund divizată între urban și rural, între adopție foarte...
Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american
Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american
Crizele multiple anunțate de către Nouriel Roubini, cunoscutul economist din Statele Unite, au lovit lumea după ce războaiele din Ucraina și Israel, precum și blocarea traficului maritim din...
#Facebook ancheta Europa, #Facebook ancheta confidentialitate date , #utilizatori