Obama, numire istorica: Cine e prima femeie care va conduce cea mai puternica banca centrala din lume

Miercuri, 09 Octombrie 2013, ora 11:37
2992 citiri
Obama, numire istorica: Cine e prima femeie care va conduce cea mai puternica banca centrala din lume
Foto: Bloomberg

Presedintele american Barack Obama o va numi, miercuri, pe Janet L. Yellen la conducerea Bancii Federale (FED). Yellen devine astfel prima femeie care va ocupa aceasta functie.

Ea va fi avansata din pozitia de vicepresedinte al bancii centrale americane si ii va lua locul lui Ben S. Bernake, al carui mandat expira pe 31 ianuarie, scrie LA Times.

Miscarea vine intr-un moment crucial, avand in vedere ca FED se pregateste sa isi reduca sprijinul acordat economiei, fara a afecta cresterea fragila.

Obama va anunta nominalizarea, miercuri dupa-amiaza, la Casa Alba.

Deciziile FED sunt urmarite in lumea intreaga, mai ales in tarile in curs de dezvoltare, precum Romania, unde multi se tem ca o retragere prea rapida a stimulului acordat de banca centrala americana va avea efecte grave asupra pietelor financiare si a fluxului de capital.

Yellen a castigat cursa impotriva altui reputat economist, Larry Summers, si pare sa fie agreata de democrati, asteptandu-se, totusi, cateva voturi si din partea republicanilor, potrivit presei americane.

Se considera ca Yellen va fi un continuator al politicii monetare duse de Ben Bernanke.

Larry Summers, favoritul lui Obama pentru aceasta pozitie, a anuntat ca iese din cursa pe 15 septembrie, deoarece intampina opozitie din partea senatorilor democrati.

Consiliera lui Bill Clinton

Yellen, in varsta de 67 de ani, nascuta in Brooklin, are o experienta indelungata in universitati, datorita conexiunilor cu cele mai prestigioase dintre ele, conform BBC.

Ea si-a luat doctoratul in economie la Yale, in 1971, iar apoi s-a angajat ca asistent profesor la Harvard, unde a stat pana in 1976.

Prima legatura cu banca centrala americana a avut-o cand a acceptat postul de economist in consiliul FED al guvernatorilor, din 1977 pana in 1978.

Ulterior, ea a fost numita la conducere in randul consilierilor presedintelui de atunci, Bill Clinton.

Yellen este casatorita cu George Akerlof, care a obtinut Premiul Nobel pentru Economie.

Dilema FED

Anul trecut, oficialii FED au anuntat o politica agresiva prin care institutia urma sa achizitioneze active in valoare de 85 de miliarde de dolari pe luna pentru a stimula cresterea economica si a contribui la scaderea ratei somajului, situata undeva in jurul a 7,3% in luna august.

In iunie, insa, Bernanke i-a luat prin surprindere pe investitori anuntand ca FED va reduce volumul de achiziti, urmand ca, pana la mijlocul anului viitor, aceasta operatiune sa inceteze.

In schimb, investitorii au inceput sa mareasca rata dobanzii urcand, astfel, costurile de imprumut, iar criticii au acuzat FED pentru ca vrea sa iasa mult prea repede din joc.

Quarterly Report - Editia 4

Noi cresteri de salarii la stat. 10% in plus, bani platiti din taxele romanilor
Noi cresteri de salarii la stat. 10% in plus, bani platiti din taxele romanilor
Anumite categorii de bugetari vor beneficia de cresteri salariale de 10% raportate la nivelul lunii decembrie 2023, in doua transe, respectiv pentru luna iunie 2024 si septembrie 2024, impactul...
Google simplifică utilizarea passkey-urilor pe Android 15. De ce este una dintre cele mai sigure metode de a vă proteja conturile
Google simplifică utilizarea passkey-urilor pe Android 15. De ce este una dintre cele mai sigure metode de a vă proteja conturile
În cadrul conferinței Google I/O 2024, Google a prezentat o serie de îmbunătățiri importante pentru platforma Android, printre care și simplificarea utilizării passkeys. Passkeys...
#femeie presedinte FED, #femeie presedinte Rezerva Federala, #presedinte nou FED, #Obama presedinte nou FED , #stiri Federal Reserve
Comentarii
Poza janvaljean
janvaljean
rank 5
FED este banca centrala privata a SUA formata dintr-un consortiu de
Poza grob
grob
rank 5
@janvaljean - FED este o banca privata. Punct.