Francezul care vrea să ducă România la Jocurile Olimpice înoată în ape reci ca gheața și e înnebunit după sarmale

Luni, 11 Septembrie 2023, ora 04:25
1795 citiri
Francezul care vrea să ducă România la Jocurile Olimpice înoată în ape reci ca gheața și e înnebunit după sarmale
Felix Duchampt

Sportivul român de origine franceză Felix Duchampt este în cursă pentru a ajunge la a doua Olimpiadă a sa.

S-a născut și a crescut în Franța, dar acum scrie istorie pentru triatlonul din România. Felix Duchampt este foarte aproape de a doua calificare consecutivă la Jocurile Olimpice. Pentru a ajunge la această performanță a înotat în ape reci ca gheața și s-a antrenat câte 30 de ore pe săptămână.

„Am înotat în ape foarte reci. Uneori la 12 grade, dar cred că uneori era mai rece de atât, pentru că regulamentul spune că dacă temperatura apei e sub 12 grade nu avem voie să înotăm. Așa că uneori cred că au fost 11 sau 10 grade, dar organizatorii au spus că sunt 12 ca să se poată concura.

De obicei iarna mă antrenez între 25 și 30 de ore pe săptămână, dar apoi, când marile curse se apropie, numărul orelor scade, undeva între 18 și 21-22 de ore de antrenament săptămânal”, spune Felix Duchampt, triatlonist România.

Pentru că Felix se pregătește în cea mai mare parte a anului în străinătate, el nu a apucat încă să învețe limba română. Dar, după cum recunoaște, înțelege cam tot ce i se spune.

„Înțeleg limba română, mai mult sau mai puțin, pot spune chiar și câteva cuvinte, dar nu pot spune că vorbesc româna, așa că mă descurc cu franceza sau engleza”, adaugă tânărul.

Îi place să gătească mâncare franțuzească

În schimb, iubește mâncarea românească, sarmalele, micii. Pasionat de gătit, el recunoaște că gătește doar preparate din bucătăria franțuzească.

„Îmi place mâncarea românească. De sarmale mi-a spus toată lumea. Au fost bune. De asemenea, îmi plac supele, îmi place mâncarea românească. Eu iubesc să gătesc. Dar, în special, preparate franțuzești, multe cu brânză, cartofi, legume, carne. Bucătăria franțuzească e foarte bună, așa că sunt foarte multe posibilități”, povestește Felix.

În puținul timp liber pe care îl are, adoră să meargă în călătorii. A vizitat și câteva părți din România, iar Transilvania i-a plăcut în mod deosebit.

„Transilvania mi-a plăcut, am vizitat-o puțin. Anul trecut am fost acolo un pic, am văzut Castelul lui Dracula și am stat în munți acolo pentru scurt timp. A fost drăguț”, mărturisește sportivul.

A câștigat cursa de Cupă Mondială din Columbia

Campion anul acesta la cursa de Cupă Mondială din orașul columbian Chinchina, Felix spune că indiferent de cât de mare e victoria, trebuie să rămâi modest:

”După o victorie sunt doar foarte fericit, nu sărbătoresc deloc într-un mod special. Mereu trebuie să fii foarte modest, pentru că într-o cursă câștigi, într-o altă cursă nu, așa că trebuie să fii foarte umil și să sărbătorești când faci lucrurile bine, să fii fericit cu antrenamentul și cursa, dar să te concentrezi imediat pe următoarea competiție”.

În afară de succesul din Columbia, Felix a mai obținut câteva rezultate remarcabile în acest an, precum locul 3 la Taizhou (China) sau locurile 5 la Pucon (Chile), Villarrica (Chile) și Weihai (China). Astfel, el a ajuns pe locul 90 în clasamentul pentru calificarea la Jocurile Olimpice, cu șanse foarte mari de a fi acceptat direct acolo. De altfel, la început anului, el mărturisea că visul său e să se califice la competiția care va avea loc chiar în țara lui natală.

„Pentru acest an vreau să fac o mulțime de curse bune și să adun puncte bune pentru a obține calificarea la Jocurile Olimpice de la Paris, de anul viitor”, afirmă Felix Duchampt.

Va concura la H3RO Mamaia

Felix Duchampt va concura la H3RO Mamaia, la 23 septembrie. La această ediție a competiției vor fi organizate trei Campionate Naționale pe Distanță Medie, Sprint și Ștafetă Mixtă, și două trofee Cupa României pe distanță olimpică și Supersprint, precum și proba copiilor Trikids.

Ștafeta Mixtă a devenit proba olimpică începând cu ediția Tokyo 2020, iar Federația Română de Triatlon are ca strategie dezvoltarea și pregătirea sportivilor pentru această probă încă de la vârste foarte mici.

Entuziasmant ce-a reușit canotajul românesc la Europenele din Ungaria. Ultima cursă, al patrulea aur pentru noi, în ”proba-regină”. Bilanțul total
Entuziasmant ce-a reușit canotajul românesc la Europenele din Ungaria. Ultima cursă, al patrulea aur pentru noi, în ”proba-regină”. Bilanțul total
Echipajul de 8+1 al României, format din Magdalena Rusu, Roxana Anghel, Adriana Adam, Maria Lehaci, Mădălina Bereș, Amalia Bereș, Ioana Vrânceanu, Simona Radiș și Victoria Petreanu a adus...
O nouă victorie magnifică pentru România, cu un avans colosal. Echipajul masculin care și-a spulberat rivalii
O nouă victorie magnifică pentru România, cu un avans colosal. Echipajul masculin care și-a spulberat rivalii
Andrei Cornea și Florin Enache au adus României a treia medalie de aur, la Campionatele Europene de canotaj de la Szeged (Ungaria). În proba de dublu vâsle masculin, Andrei Cornea și Florin...
#Felix Duchampt, #triatlon, #jocurile olimpice, #Romania , #stiri din sport