Cum înființezi o firmă în 2024

Miercuri, 21 Februarie 2024, ora 17:30
1135 citiri
Cum înființezi o firmă în 2024
FOTO: pixabay.com

Înființarea unei firme în 2024 necesită parcurgerea unor etape esențiale, pe lângă întocmirea dosarului cu documentele necesare. Materialul oferă lista actelor necesare și principalele etape de urmat pentru înființarea unei firme în 2024!

Înființarea unei firme în anul 2024 este mult mai simplu de realizat și la costuri semnificativ mai mici decât acum 5 ani, iar acest fapt se datorează digitalizării procedurii, respectiv a posibilității de a urma toți pașii online.

Digitalizarea procedurii a permis companiilor care se ocupă cu înființarea de firme să lucreze la nivel național, fapt care condus la creșterea concurenței și implicit la scăderea prețurilor. O companie care prestează la nivel național serviciul de înființare de firme este https://vreaufirmamea.ro/.

Denumirea firmei înființate

Fără a stabili o denumire clară pentru firma ta, nu vei putea completa actele necesare pentru înființarea companiei. Firma se identifică prin denumire, iar pentru acest motiv aceasta este foarte importantă și trebuie menționată în toate documentele.

Disponibilitatea se face prin completarea unei cereri care poate fi depusă fie online, fie la sediul Registrului Comerțului (varianta clasică), iar formularul poate fi identificat pe site-ul ONRC.

Înființarea unei firme presupune existența unui sediu social

Orice firmă trebuie să aibă o adresa unde să își stabilească sediul. Dacă un sediu secundar sau punct de lucru nu este obligatoriu, sediul da. Această condiție trebuie respectată din două motive:

  • adresa de sediu este importantă și trebuie să existe pentru acolo urmează să fie comunicată corespondența de instituții, partenerii etc.
  • o companie nu se identifică numai prin nume, ci și prin adresa sa;
  • adresa stabilește competența instanțelor de judecată, a administrației fiscale locale etc.

Sediul trebuie să existe chiar și dacă acolo nu se întâmplă nimic, adică nu se desfășoară activitate economică. Firmele de construcții își desfășoară activitatea la clienți. La fel, firmele de transport își desfășoară activitatea în afara sediului.

De regulă, sediul se stabilește prin semnarea unui contract de comodat sau închiriere pe care societatea îl semnează cu proprietarul imobilului.

Alegerea codului CAEN

Fiecărei activității îi corespunde un cod CAEN. Exemplificăm:

  • 4941 Transporturi rutiere de mărfuri;
  • 4120 Lucrări de construcţii a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale;
  • 6201 Activităţi de realizare a software-ului la comandă (software orientat client);
  • 6820 Închirierea şi subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate;
  • 7021 Activităţi de consultanţă în domeniul relaţiilor publice şi al comunicării

Fiecărei activități îi corespunde un cod și o denumire specifică. Acestea trebuie identificate, preluate și menționate în acte. Toate codurile CAEN valabile în anul 2024 pot fi identificate aici.

Actele necesare pentru înființarea unei firme în 2024

Cetățenii românii au nevoie pentru înființarea unei firme în anul 2024 doar de cartea de identitate.

În baza ei, dar și a informațiilor prezentate mai sus trebuie completate actele specifice tipului de firmă care se dorește a fi înființat.

De exemplu, pentru înființarea unei SRL în 2024 dosarul ce se depune la Registrul Comerțului trebuie să cuprindă:

  • Cererea de înregistrare (original);
  • Anexa privind înregistrarea fiscală - formular, instrucțiuni de completare a formularului "Cerere de înregistrare fiscală" şi, după caz, Anexa privind investiţia străină;
  • Declaraţia-tip pe propria răspundere cu privire la îndeplinirea condițiilor de funcționare/desfășurare a activității pentru sediul social și/sau sedii secundare sau, după caz, la terți;
  • Dovada verificării disponibilităţii şi rezervării denumirii firmei;
  • Actul constitutiv (original) - detalii (Modele acte constitutive: SRL asociat unic, SRL mai mulți asociați, comandită simplă, nume colectiv);
  • Documentul care atestă dreptul de folosinţă asupra spaţiului cu destinaţie de sediu social și, dacă este cazul, înscrisul care atestă dreptul de folosinţă asupra spaţiului cu destinaţie de sediu secundar. - detalii;
  • Actele de identitate ale fondatorilor, administratorilor, cenzorilor sau auditorilor persoane fizice (copie certificată de parte);
  • După caz, declaraţia pe propria răspundere a persoanei fizice cetăţean străin în nume propriu sau ca reprezentant al persoanei juridice străine care nu este înregistrată fiscal în România, în original şi, după caz, traducerea realizată de un traducător autorizat - detalii;
  • Informaţiile din cazierul fiscal al persoanelor fizice care au obligația prezentării certificatului de cazier fiscal (obținute de către ORCT, din oficiu, de la ANAF);
  • Dovezile privind plata tarifului legal.

Toate documentele de mai sus pot fi identificate pe site-ul ONRC, unde există formulare, dar și explicații cu privire la ele. În linkul de mai sus sunt descrise anumite situații speciale în funcție de care pot fi necesare sau nu și alte acte.

Dacă până în anul 2020 trebuiau și autentificate anumite documente la notar, la acest moment a fost eliminată acea condiție.

Procedură online în 2024

Cel mai rapid mod de a înființa o firmă în 2024 este prin depunerea actelor online. Scutește orice drum, iar cei din afara țării nu trebuie să vină acasă, ci o pot face de acolo. Există un impediment, respectiv semnătura digitală. Cine nu are și nu dorește să își facă o astfel de semnătură poate să apeleze la serviciile un firme specializate.

Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini, deschizând posibilitatea utilizării sale chiar și pentru telefoanele mai vechi, începând cu cele care rulează Android 10. Aplicația Gemini,...
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Apple a lansat oficial în Statele Unite, pe 2 februarie, primul său headset de realitate mixtă, Apple Vision Pro. Acesta vine cu o ofertă bogată de peste 600 de aplicații și jocuri special...
#firma, #infiintare firma, #firma 2024 , #stiri afaceri