A sosit data scadentă pentru acțiunile Hidroelectrica ale Fondului Proprietatea. Ce se va întâmpla cu randamentul Fondului după 7 septembrie

Luni, 04 Septembrie 2023, ora 23:22
6061 citiri
A sosit data scadentă pentru acțiunile Hidroelectrica ale Fondului Proprietatea. Ce se va întâmpla cu randamentul Fondului după 7 septembrie
Din veniturile obținute in urma IPO-ului Hidroelectrica, fondul va plăti un dividend brut per acțiune de 1,7225 lei. Foto: Facebook/ Bursa de Valori Bucuresti

Acțiunile Fondului Proprietatea se apropie de data ex-divident pe 7 septembrie, ceea ce înseamnă că după fixarea exactă a valorii acțiunilor, la finalul lunii, fondul va distribui aproximativ 9,3 miliarde de lei sub formă de dividende către acţionari în urma listării publice a companiei Hidroelectrica.

Evenimentul este unul major pentru companiile și persoanele fizice care au investit în listare, însă unii brokeri sunt sceptici cu privire la randamentul acțiunilor după data de 7 septembrie, când va avea loc și o scădere substanțială a activelor nete ale fondului. Reprezentanții Departamentului de analiză al platformei de trading online TradeVille au declarat pentru Ziare.com că, deși valoarea acțiunilor va scădea pentru că portofoliul fondului după această distribuție va fi mai mic, riscul real nu poate fi evaluat decât după ce reprezentanții Fondului Proprietatea anunță oficial pașii următori când vine vorba de investiții viitoare în companii, precum și ce listări se află în pregătire. Companiile din Grupurile Enel și SALROM sunt câteva posibile listări viitoare la bursă.

În prima jumătate a anului 2023, veniturile brute din dividende ale Fondului Proprietatea, o societate pe acţiuni care funcţionează ca un fond de investiții alternative, listată la Bursa de Valori Bucureşti din ianuarie 2011 și pe London Stock Exchange din aprilie 2015, au însumat 962.5 milioane de lei, peste 90% din venituri provenind de la deținerea a 20% din acțiunile Hidroelectrica.

Conform unui raport întocmit de reprezentanții Departamentului de Analiză al platformei de trading online Tradeville pe 31 august, din veniturile obținute in urma IPO-ului Hidroelectrica, fondul va plăti un dividend brut per acțiune de 1,7225 lei. Randamentul dividendului, raportat la prețul de închidere al BVB pe 30 august era de 88.6%.

Data plății acestor dividende este fixată în data de 29 septembrie 2023, iar data de înregistrare este 8 septembrie 2023, ținând cont că data ex-dividend (ex-date) este 7 septembrie 2023.

Va scădea valoarea acțiunilor Fondului Proprietatea?

Conform explicațiilor oferite pentru Ziare.com de către reprezentanții Departamentului de Analiză al TradeVille, după ce Fondul Proprietatea plătește dividendele, are loc o ieșire de numerar, în urma vânzării participației Hidroelectrica. ”Până să facă IPO, Hidroelectrica reprezenta 71% din valoarea activelor nete ale Fondului Proprietatea, ceea ce înseamnă că 71% din ceea ce administra fondul nu mai există. Aceste 9 miliarde de lei ies acum sub formă de dividende.

Prețul va scădea pentru că portofoliul fondului după această distribuție și de după ce a lichidat Hidroelectrica va fi mai mic și reflectă această scădere a activelor nete”, au explicat specialiștii.

În ceea ce privește cumpărarea de acțiuni pe ultima sută de metri, în perioada premergătoare distribuirii dividendelor către acționari, reprezentanții TradeVille au declarat că până la urmă nu se știe exact cât va fi scăderea: ”Brokerii se gândesc că ieșirea aceea de cash, va duce la situația ca noul preț ar putea fi mult mai mic decât suma dintre ultimul preț pe închidere și dividendul plătit. E un risc, dar trebuie să luăm în calcul faptul că reprezentanții fondului se gândesc la noi oportunități de investiții și putem socoti scăderea și ca un efect pe termen scurt.”

Cum se explică viitoarea scădere a valorii acțiunilor Fondului Proprietatea

Fondul Proprietatea a încheiat Semestrul I din acest an cu o pierdere de 680 milioane de lei, comparativ cu un profit de 4,1 miliarde de lei în primul semestru din 2022, potrivit unui raport al companiei.

„Pierderile nete nerealizate aferente participaţiilor la valoare justă prin profit sau pierdere în S1 2023 au fost determinate în principal de modificarea valorii juste a participaţiilor nelistate. Scăderea valorii juste a fost generată în principal de reducerea valorii participaţiei în Hidroelectrica SA (1,87 miliarde lei), în timp ce pentru următoarele participaţii a fost înregistrată o creştere a valorii juste: CN Aeroporturi Bucureşti SA (115,1 milioane lei), Engie România SA (49,6 milioane lei), CN Administraţia Porturilor Maritime SA (30,2 milioane lei) şi Societatea Naţională a Sării SA (23,5 milioane lei). Câştigurile nete aferente activelor imobilizate deţinute pentru vânzare la valoare justă prin profit sau pierdere în valoare de 61,2 milioane lei reprezintă modificarea valorii juste a participaţiilor în grupul Enel, după reclasificarea acestora ca active imobilizate deţinute pentru vânzare la data de 31 martie 2023”, se spune în raportul citat de Agerpres.

În legătură cu evoluția rezultatelor financiare semestriale, acestea reflectă o pierdere ca urmare a unei ajustări a acțiunilor Hidroelectrica. ”Acestea au avut un vârf în cursul anului 2022, au tot crescut în urma majorării prețurilor la energie, iar apoi, în anul 2023, odată cu ameliorarea crizei energetice, prețul acțiunilor a tot scăzut. Ajustările s-au reflectat în contul de profit și pierderi pentru primele 6 luni.

După vânzarea portofoliului Hidroelectrica, evoluția acțiunilor pe bursă nu mai poate influența contul de profit și pierderi al Fondului Proprietatea. Toată lumea se întreabă ce va face fondul, în ce va investi, astfel încât să obțină în continuare venituri din dividende. În anii anteriori, chiar și în prima parte a acestui an, Hidroelectrica și OMV Petrom aduceau cea mai mare parte din dividende. Marea necunoscută pe care nici administratorii fondului nu au clarificat-o este în ce vor investi în continuare. Acest lucru rămâne de văzut. În funcție de alegerea lor, oamenii vor putea evalua dacă valoarea activelor nete va crește din nou sau nu”, au explicat reprezentanții TradeVille.

Programul de răscumpărare al acțiunilor proprii și listări viitoare

În cadrul programului curent de răscumpărare de acțiuni proprii, fondul și-a propus să răscumpere peste jumătate din numărul de acțiuni. 3.5 miliarde de acțiuni proprii fac obiectul răscumpărării acestui program.

La 25 august 2023, Fondul Proprietatea mai avea de răscumpărat 3,17 miliarde de acțiuni. Conform analizei brokerilor, va avea nevoie de venituri substanțiale pentru a putea continua programul de răscumpărare, astfel că noile decizii investiționale ar putea lua în considerare faptul că, de la alte dețineri vândute, fondul va obține 650 milioane de lei (vânzare pachet Enel) și un dividend de circa 86.7 milioane de lei de la Hidroelectrica, care va fi încasat până la data de 29 septembrie 2023.

În portofoliul Fondului Proprietatea se află companii precum Aeroporturi București, Engie România, CN Administrația Porturilor Maritime, Societatea Națională a Sării, companiile din grupul Enel și altele.

Companiile din grupul Enel vor ieși din portofoliul Fondului Proprietatea, conform explicațiile analiștilor TradeVille. ”În aprilie 2023 s-a creat o declarație de vânzare, Fondul Proprietatea va încasa în jur de 630 de milioane de lei, vânzând toate participațiile. Reprezentanții fondului au anunțat că vor să repete schema pe care a aplicat-o la Hidroelectrica, și anume vânzarea acțiunilor în ofertă publică urmată de listare și în cazul SALROM, o companie controlată majoritar de stat.”

Pentru SN Salrom, companie de stat producătoare de sare, în prezent se desfășoară procedura de numire a unor noi directori, proces care se poate extinde pe o perioadă mai lungă. Acest aspect este premergător oricărui demers pe care îl va face fondul în vederea listării acțiunilor Salrom.

Dacă listarea va avea loc, se va proceda similar cazului Hidroelectrica, în sensul în care Fondul Proprietatea va fi ofertantul acțiunilor, în cadrul unei ofertei publice.

În cazul Engie România (participația fondului: 12% din capitalul social), acționarul majoritar s-a opus listării acțiunilor.

Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini, deschizând posibilitatea utilizării sale chiar și pentru telefoanele mai vechi, începând cu cele care rulează Android 10. Aplicația Gemini,...
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Apple a lansat oficial în Statele Unite, pe 2 februarie, primul său headset de realitate mixtă, Apple Vision Pro. Acesta vine cu o ofertă bogată de peste 600 de aplicații și jocuri special...
#fondul proprietatea, #Fondul Proprietatea actiuni, #Fondul Proprietatea Bursa, #Fondul Proprietatea listare bursa , #bursa