Arad: Regio ofera sprijin copiilor in dificultate

Marti, 04 Martie 2014, ora 08:00
1830 citiri
Arad: Regio ofera sprijin copiilor in dificultate

Sute de copii cu probleme - care au savarsit fapte penale, migranti ilegali, victime ale traficului de persoane sau cu ambii parinti plecati la munca in strainatate - beneficiaza de cel mai modern centru de consiliere si activitati educative.

DGASPC Arad a amenajat, cu sprijinul Regio, un spatiu de peste 500 mp, pentru a oferi acestor copii un loc unde sa vina cu placere si sa se simta in siguranta.

Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Arad este o institutie cu oameni foarte implicati, care, din dragoste pentru copii, au iesit din tiparele atributiilor clasice si au inceput sa construiasca programe, retele de parteneriat si, de curand, un loc dedicat copiilor pe care ii au in monitorizare.

"Am infiintat acest centru multifunctional de consiliere si educatie din necesitatea crearii unei punti de comunicare intre copiii care fac parte din grupul tinta, parintii acestora si comunitatea din care acestia fac parte. Numai lucrand impreuna si tinand cont de toti acesti factori putem crea premisele cunoasterii si acceptarii reciproce, in conditiile in care relatia conflictuala dintre copii, adolescenti si familiile lor si societatea in care traiesc devine un fenomen tot mai amplu", ne povesteste Sorin Macavei, managerul de proiect.

Parteneriate si activitati educativ-recreative

Proiectul de infiintare a centrului multifunctional a fost demarat in primavara anului 2011 si a urmarit reabilitarea sediului DGASPC Arad si extinderea acestuia prin mandatare. Timp de 14 luni s-au facut lucrari de inlocuire a structurilor de rezistenta, refacere a acoperisului, inlocuirea tamplariei si a geamurilor, montarea unui lift si inlocuirea instalatiilor electrice.

Centrul a fost construit prin mansardarea cladirii, obtinandu-se o suprafata de peste 500 mp care a fost compartimentata in 8 sali cu destinatii distincte. Tot prin proiect s-a achizitionat mobilier si au fost dotate cabinetele cu materiale specifice fiecarui tip de activitate.

Copiii au acum la dispozitie un cabinet de meloterapie, unde pot asculta, uneori pentru prima data, piese clasice interpretate de voluntari veniti de la scoala de muzica. Cabinetul a fost dotat cu o chitara electrica, o orga si un sistem home cinema, pentru o sonorizare cat mai buna.

In cabinetul de ergoterapie (terapie prin activitati artistice), copiii sunt stimulati sa confectioneze lucrari artizanale, podoabe, sa picteze icoane pe sticla sau tablouri. Cabinetul IT, dotat cu 6 calculatoare si un laptop, le ofera posibilitatea de a naviga pe internet si de a invata notiuni de informatica.

Centrul multifunctional este deservit de 8 specialisti in asistenta sociala, psihologie si pedagogie, si de o serie de voluntari, proveniti de la institutiile cu care DGASPC Arad are protocoale de colaborare: scoli, politie, parchet, penitenciar etc.

In numai sase luni de functionare, 281 de copii si tineri au beneficiat direct de serviciile centrului si alti aproximativ 570 au participat la activitati de preventie, cu caracter informativ si instructiv-educativ.

Un proiect cu multe tipuri de beneficiari, apreciat in strainatate

Copiii si adolescentii care beneficiaza de serviciile Centrului pot primi consiliere de specialitate, ramanand in familiile lor naturale; consilierea si activitatile la care participa ii ajuta sa-si dezvolte armonios personalitatea, sa-si insuseasca deprinderi de viata independenta sanatoase si utile, evitand excluziunea sociala la care sunt expuse persoanele cu dificultati de integrare.

Participand la programele centrului, copiii si adolescentii sunt incurajati sa acorde mai multa atentie pregatirii scolare, sa-si descopere si sa-si cultive talentele si abilitatile. Toate acestea au efecte pozitive asupra formarii personalitatii, a integrarii scolare si profesionale. Pe termen lung, integrarea tinerilor in societate va contribui la reducerea costurilor de reabilitare/integrare socio-profesionala.

Munca angajatilor Centrului se desfasoara jumatate la sediu si jumatate pe teren, prin contact direct cu mediile din care provin copiii: familii, comunitati sau scoli. Astfel, familiile sunt vizitate si consiliate privind modul in care ar trebui sa relationeze cu copiii si adolescentii.

Totodata, comunitatile locale in care acesti copii traiesc si isi desfasoara activitatile sunt stimulate sa se implice activ in gasirea resurselor care sa-i ajute sa isi rezolve problemele cu care se confrunta.

"Am primit vizitatori din America si din Europa de Vest care au fost profund impresionati de ce am reusit sa realizam prin acest proiect. Unii dintre ei au recunoscut ca nu pot oferi copiilor de care se ocupa o baza materiala atat de buna si ne-au felicitat pentru acest centru si pentru activitatile pe care le organizam", concluzioneaza Sorin Macavei.

Proiectul "Extinderea serviciului de evaluare si ingrijire a copilului care a savarsit fapte penale prin infiintarea unui centru multifunctional de consiliere si educatie" este finantat prin Regio - Programul Operational Regional 2007-2013 si implementat in Regiunea de dezvoltare Vest. Proiectul a fost depus in cadrul Axei Prioritare 3 - Imbunatatirea infrastructurii sociale si are o valoare totala de 2.415.066 lei, din care cofinantarea de la Uniunea Europeana a fost de 1.434.685 lei.

Acesta este unul din cele 3.500 de proiecte finantate prin Regio, in toate cele opt regiuni de dezvoltare, care contribuie la dezvoltarea oraselor, reabilitarea drumurilor, modernizarea infrastructurii sociale, sprijinirea mediului de afaceri si promovarea si restaurarea obiectivelor turistice din Romania. Pe pagina www.inforegio.ro puteti consulta, pentru fiecare regiune de dezvoltare, harta proiectelor finantate prin Regio - Programul Operational Regional 2007-2013.

„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
Opt din zece români preferă să cumpere online pentru a câștiga timp, peste media din Uniunea Europeană, într-o țară profund divizată între urban și rural, între adopție foarte...
Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american
Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american
Crizele multiple anunțate de către Nouriel Roubini, cunoscutul economist din Statele Unite, au lovit lumea după ce războaiele din Ucraina și Israel, precum și blocarea traficului maritim din...
#consiliere copii probleme Arad, #fonduri europene consiliere, #fonduri Regio consiliere , #fonduri europene