CE ne critica iar: Acordul de Parteneriat pe fondurile europene are mari probleme

Joi, 05 Iunie 2014, ora 17:18
2311 citiri
CE ne critica iar: Acordul de Parteneriat pe fondurile europene are mari probleme

Comisia Europeana a atras atentia ca Acordul de Parteneriat pentru fondurile europene ce urmeaza sa fie alocate in perioada 2014-2020 nu a rezolvat toate problemele descoperite anterior.

"Alocarea bugetara propusa reflecta in continuare dezechilibre, fapt ce reprezinta o sursa de ingrijorare. Alocarea propusa pentru mediu in cadrul Fondului European pentru Dezvoltare Regionala si in cadrul Fondului de Coeziune a fost redusa si mai mult comparativ cu propunerea initiala, slabind si mai mult capacitatea Romaniei de implementare a infrastructurilor cerute de acquis.

Alocarea trebuie justificata in mod adecvat, potrivit cu importanta provocarilor avute in vedere, nevoilor de finantare respective si aferentei posibile finantari complementare", atentioneaza oficialii CE, in documentul transmis autoritatilor romane si obtinut de Mediafax.

Executivul european mentioneaza ca nu exista o prioritizare clara a proiectelor. Mai mult, in ceea ce priveste planul pe transporturi, acesta nu descrie clar contextul trasnational si legaturile internationale cu tarile vecine.

De asemenea, Romania trebuie sa ofere detalii despre ce actiuni au luat autoritatile in ceea ce priveste conditionalitatile ex-ante care nu au fost indeplinite, in intregime sau pe criterii specifice, in cazurile in care Comisia are o opinie contrara.

Care sunt domeniile prioritare care vor fi finantate din fonduri europene in perioada 2014-2020

Pe de alta parte, tara noastra nu a indeplinit decat partial anumite conditii in ceea ce priveste sectoarele de ape reziduale, de deseuri, al tinerilor pe piata muncii si reducerea saraciei.

In ceea ce priveste achizitiile publice, CE a contrazis Guvernul, care sustine ca a indeplinit conditionalitatile.

Oficialii europeni arata ca, potrivit sursei citate, "in pofida progresului recent, dar timid, sistemul de achizitii publice necesita in continuare o imbunatatire semnificativa pentru a putea fi considerat eficient. Transparenta procedurilor de acordare a contractelor de achizitii publice este periclitata de lipsa de coerenta si consistenta a opiniilor formulate de diferite institutii. Mecanismele de detectare si prevenire a conflictelor de interese trebuie implementate in mod efectiv, indiferent de sursa de finantare".

Mai mult, rolul Consiliul Concurentei trebuie clarificat, pentru ca aceasta institutie sa sa asigure respectarea conditiilor in care se asigura ajutorul de stat.

Criticile se refera la o versiunea a Acordului de Parteneriat trimis de Guvern in acest an, cea finala urmand sa fie terminata in urmatoarele 7 zile.

In sedinta de Guvern de miercuri, premierul Victor Ponta i s-a adresat ministrului Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, precizand ca "aveti observatiile din acordul de parteneriat, saptamana viitoare le discutam cu toti ministrii care au de facut ajustari si, practic, in doua saptamani il veti trimite pentru a fi semnat".

Citeste si:
Ordonanța privind plafonarea și compensarea facturilor la energie se amână. Neînțelegerile din coaliție
Ordonanța privind plafonarea și compensarea facturilor la energie se amână. Neînțelegerile din coaliție
Noua ordonanță pentru plafonarea și compensarea facturilor la energie și gaze nu va fi adoptată în ședința de guvern de marți, 25 ianuarie, a anunțat liderul PSD, Marcel Ciolacu. ”O...
Recorder: Cum se dictează angajarea unor membri PSD la Primăria "independentă" Târgu Mureș: "Nu e opțional!" VIDEO
Recorder: Cum se dictează angajarea unor membri PSD la Primăria "independentă" Târgu Mureș: "Nu e opțional!" VIDEO
Jurnaliștii platformei media Recorder au realizat o investigație la Primăria Târgu Mureș, scoțând la iveală intervenții grosolane făcute de oameni din aparatul administrativ pentru...