Pot fi depuse cererile de finantare pentru panouri solare

Vineri, 31 Octombrie 2008, ora 14:22
5445 citiri
Pot fi depuse cererile de finantare pentru panouri solare

Firmele, primariile si unitatile de invatamant vor putea depune, in perioada 1 - 28 noiembrie 2008, cereri de finantare pentru completarea sistemului de incalzire clasic cu panouri solare si pompe geotermale.

"Depunerea cererilor va incepe, practic, de luni", a declarat pentru presedintele Administratiei Fondului de Mediu (AFM), Mihai Toti, citat de NewsIn.

Potrivit ghidului de finantare publicat de AFM, "este eligibil proiectul care prevede inlocuirea sau completarea sistemului clasic de incalzire cu un sistem nou, ce utilizeaza energie solara, energie geotermala sau eoliana ori un alt sistem nou, care conduce la imbunatatirea calitatii aerului, apei si solului".

Statul va finanta, din fondul pentru mediu, cheltuieli eligibile de 50%, dar nu mai mult de 250.000 lei pentru un sistem, cu exceptia proiectelor executate in regiunea Bucuresti-Ilfov, pentru care finantarea se face in procent de pana la 40%, dar nu mai mult de 200.000 lei pentru un sistem.

In cazul firmelor, composesoratelor (asociatii de proprietari de paduri) sau ocoalelor silvice, finantarea va ajunge pana la 60%, dar nu mai mult de 300.000 lei pentru un sistem.

Acestia sunt, potrivit legii, participanti la program prin modalitate directa.

In Ghidul de finantare se precizeaza ca, pentru unitatile de invatamant, cererile de finantare sunt depuse de unitatile administrativ-teritoriale.

"Avand in vedere ca zona Bucuresti-Ilfov este mult mai dezvoltata decat restul tarii, ajutorul de stat pentru operatorii economici de aici este de 40%, in timp ce restul beneficiaza, conform regulamentului european in domeniul ajutorului de stat, de o finantare de 50%", a mai spus Toti.

Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile (MMDD) si AFM considera drept cheltuieli eligibile costurile privind achizitia si instalarea sistemului, cele pentru efectuarea verificarilor, probelor si incercarilor.

Costurile pentru punerea in functiune a sistemului, inclusiv manopera aferenta pentru fiecare din aceste operatiuni, precum si cheltuielile legate de proiectare, antemasuratori, expertiza, evaluare tehnica si energetica sunt sustinute numai daca sistemul a fost instalat si receptionat.

Nu sunt eligibile cheltuielile efectuate, anterior incheierii contractului pentru finantare, cele efectuate in regie proprie, cheltuielile privitoare la emiterea acordurilor, avizelor si autorizatiilor, cheltuielile cu orice fel de amenda sau cheltuielile de judecata generate de lucrarile de instalare a sistemului, comisioanele bancare, dobanzile, penalitatile si alte cheltuieli similare, respectiv cheltuielile pentru asigurarea utilitatilor de apa si energie necesare functionarii sistemelor.

In ghidul de finantare se mai arata ca scopul programului este "imbunatatirea calitatii aerului, apei si solului, prin reducerea gradului de poluare cauzata prin arderea lemnului si a combustibililor fosili, precum si stimularea utilizarii sistemelor care folosesc in acest sens, sursele de energie regenerabila, nepoluante".

S-a deschis Transapuseana. Cum arată una dintre cele mai spectaculoase șosele din România FOTO
S-a deschis Transapuseana. Cum arată una dintre cele mai spectaculoase șosele din România FOTO
Primul lot din Transapuseana, drumul care traversează Munţii Apuseni, a fost inaugurat vineri, 26 aprilie. Este vorba despre 43 de kilometri de drum judeţean. Vicepreşedintele Consiliului...
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini, deschizând posibilitatea utilizării sale chiar și pentru telefoanele mai vechi, începând cu cele care rulează Android 10. Aplicația Gemini,...
#panouri solare, #proiecte mediu, #finantare proiect , #fonduri europene