Regio sprijina interventiile in situatii de urgenta din regiunea Centru

Luni, 29 Iulie 2013, ora 08:00
915 citiri
Regio sprijina interventiile in situatii de urgenta din regiunea Centru

In anul 2008, pentru a putea accesa fondurile disponibile prin Regio - Programul Operational Regional si pentru a finanta proiectul "Achizitionare echipamente specifice pentru imbunatatirea capacitatii si calitatii sistemului de interventie in situatii de urgenta si pentru acordarea asistentei medicale de urgenta si a primului ajutor calificat, in Regiunea 7 Centru" a fost necesara infiintarea Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara "Centrul Transilvaniei".

Membrii fondatori sunt judetele din Regiunea Centru: Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu.

Obiectivul principal al proiectului a vizat cresterea calitatii serviciilor pentru siguranta publica si de asistenta medicala in situatii de urgenta si dezastre majore. Pe termen lung s-a urmarit sprijinirea dezvoltarii economice si sociale, echilibrate teritorial, prin cresterea gradului de siguranta a populatiei, indiferent de localizarea asezamintelor umane.

Au fost achizitionate o serie de echipamente care au intrat in dotarea inspectoratelor pentru situatii de urgenta din Regiunea Centru: 24 autospeciale complexe de interventie, descarcerare si acordarea asistentei medicale de urgenta (cate 4 pentru fiecare judet), 6 autospeciale pentru lucrul cu apa si spuma (cate una pentru fiecare judet), 6 autospeciale pentru descarcerari grele (cate una pentru fiecare judet), echipamente pentru dotarea centrului mobil de comanda si control, aflat la Inspectoratul pentru Situatii de Urgente "Horea" al judetului Mures, 3 autospeciale de cercetare nucleara, biologica, chimica si radiologica (cate una pentru judetele: Mures, Brasov si Sibiu.

Unul din cele mai importante rezultate ale acestui proiect a fost reducerea timpului de raspuns la jumatate, de la 48 de minute la 24 de minute in zonele rurale si de la 25 de minute la 11 minute in zonele urbane, precum si scaderea numarului de persoane deservite de o autospeciala de la peste 30.000 la sub 25.000 de locuitori.

647 persoane au fost instruite pentru a utiliza echipamentele specifice achizitionate in cadrul proiectului, a crescut simtitor gradul de protectie a personalului de interventie, eficienta operatiunilor este mult mai buna, iar timpul acestora este mult mai scurt.

Numarul interventiilor la situatii generate de riscuri naturale si a celor tehnologice a crescut de peste 4 ori. Numarul interventiilor in mediul rural a crescut cu 14% mai mult decat in zona urbana, reducandu-se astfel diferenta gradului de acces al populatiei la servicii de sanatate si de siguranta, din interiorul Regiunii.

De asemenea, prin achizitionarea de echipamente de interventie rapida, proiectul a contribuit la reducerea pierderilor economice din Regiunea Centru cu 81%, la 30 aprilie 2013 fiind inregistrata la nivelul regiunii Centru o valoare a bunurilor salvate de 62,5 milioane lei.

"Avantajul principal al accesarii fondurilor europene sunt resursele financiare de care pot beneficia pentru atingerea obiectivelor propuse in strategiile pentru dezvoltare locala, fara de care obiectivele ar fi mult mai dificil de atins si cu siguranta ar fi necesar un timp mai indelungat pentru realizarea lor. Astfel, dezvoltarea locala este mult mai accelerata datorita acestor fonduri, mai ales datorita programului Regio, care este mai aproape de nevoile specifice regiunii, decat programele nationale. (...)Nu credem ca exista proiecte fara probleme, dar important este ca aceste probleme, indiferent de natura si dimensiunea lor, sa fie depasite, fapt pe care noi l-am reusit", a declarat Adriana Burus, consilier in cadrul ADI "Centrul Transilvaniei".

Proiectul "Achizitionare echipamente specifice pentru imbunatatirea capacitatii si calitatii sistemului de interventie in situatii de urgenta si pentru acordarea asistentei medicale de urgenta si a primului ajutor calificat, in Regiunea 7 Centru" este primul din Romania care a fost realizat la nivelul unei regiuni de dezvoltare si la implementarea caruia a contribuit intreaga regiune.

"Achizitionare echipamente specifice pentru imbunatatirea capacitatii si calitatii sistemului de interventie in situatii de urgenta si pentru acordarea asistentei medicale de urgenta si a primului ajutor calificat, in Regiunea 7 Centru" este un proiect finantat prin Regio - Programul Operational Regional, implementat in regiunea pentru dezvoltare regionala Centru. Proiectul a fost depus in cadrul Axei 3 - "Imbunatatirea infrastructurii sociale". Valoarea totala a proiectului se ridica la 42.655.604 lei, din care cofinantarea UE - 35.114.968 lei.

Acesta este unul din cele 3.500 de proiecte finantate prin Regio, in toate cele opt regiuni de dezvoltare regionala care contribuie la dezvoltarea oraselor, reabilitarea drumurilor, modernizarea infrastructurii sociale, sprijinirea mediului de afaceri si promovarea si restaurarea obiectivelor turistice din Romania. Pe pagina www.inforegio.ro puteti consulta, pentru fiecare regiune de dezvoltare, harta proiectelor finantate prin Regio Programul Operational Regional 2007-2013.

Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american
Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american
Crizele multiple anunțate de către Nouriel Roubini, cunoscutul economist din Statele Unite, au lovit lumea după ce războaiele din Ucraina și Israel, precum și blocarea traficului maritim din...
Google renunță la Dock-ul cu încărcător pentru tableta Pixel
Google renunță la Dock-ul cu încărcător pentru tableta Pixel
În iunie anul trecut, Google a lansat tableta Pixel, care a inclus în pachet un Dock cu Încărcător și Difuzor, destinat să transforme dispozitivul într-un difuzor inteligent atunci când...
#interventii urgenta regiunea centru, #fonduri europene urgenta, #fonduri europene pompieri , #fonduri europene