AVAS: Statul a incasat inca 170 de milioane lei de la Ford

Marti, 11 Decembrie 2012, ora 19:41
2190 citiri
AVAS: Statul a incasat inca 170 de milioane lei de la Ford
Foto: Arhiva

Statul roman a incasat inca 170 de milioane de lei din privatizarea companiei Automobile Craiova, preluata de Ford Motor Company, si va detine si o noua companie cu active de peste 90 de milioane lei, care nu tin de activitatea principala desfasurata de Ford la Craiova.

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a virat bugetului de stat 170 de milioane de lei, provenind din finalizarea contractului de privatizare a S.C. Automobile Craiova S.A., precizeaza un comunicat al AVAS remis marti.

Pe langa aceasta suma, agreata in cursul negocierilor purtate de AVAS pe parcursul acestui an cu reprezentantii Ford Motor Company (SUA), actualul proprietar al societatii, patrimoniul autoritatii se va imbogati, totodata, cu o noua companie - S.C. Active Conexe S.A - care concentreaza active ce nu tin de activitatea principala desfasurata de Ford la Craiova, respectiv fabrica Mecatim din Timisoara si o serie de proprietati imobiliare situate in mai multe judete.

Noua companie detinuta de statul roman va avea active in valoare de peste 90 de milioane de lei si un capital de operare de 30 de milioane de lei, pentru urmatorii doi ani. Potrivit AVAS, sunt toate sansele ca S.C. Active Conexe sa devina profitabila, multe dintre cladiri, service-uri sau spatii comerciale putand genera venituri.

"Consider privatizarea S.C. Automobile Craiova SA o reusita care a creat statului roman o serie de avantaje financiare: de la pretul initial si o valoare semnificativa a investitiilor, pana la alimentarea bugetului cu o suma importanta in aceasta perioada grea. Cel mai important, insa, ramane faptul ca au fost asigurate locurile de munca intr-o societate comerciala aflata in 2007 intr-o situatie extrem de dificila", a declarat presedintele AVAS, Adrian Volintiru.

La randul sau, Andrei Creci, vicepresedintele coordonator al activitatii de post-privatizare din cadrul AVAS, considera ca parteneriatul cu un investitor de anvergura Ford poate repozitiona Romania pe harta interesului altor posibili investitori.

In acelasi timp, exista premisele unei dezvoltari a economiei locale, prin aparitia unor noi societati comerciale, in calitate de furnizori, dar si prin crearea conditiilor pentru o mai rapida dezvoltare a infrastructurii in zona.

Ford a preluat Automobile Craiova in 2007, iar in contractul de privatizare era prevazuta obligatia Ford de a restructura grupului de societati Automobile Craiova SA, prin separarea productiei de automobile de celelalte activitati conexe, masura care presupunea transferul catre statul roman si actionarii minoritari ai Automobile Craiova SA a unor active aflate in proprietatea Ford Romania SA si a Automobile Craiova.

Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Apple a lansat oficial în Statele Unite, pe 2 februarie, primul său headset de realitate mixtă, Apple Vision Pro. Acesta vine cu o ofertă bogată de peste 600 de aplicații și jocuri special...
Când va avea loc evenimentul Samsung Unpacked și ce dispozitive vor fi prezentate
Când va avea loc evenimentul Samsung Unpacked și ce dispozitive vor fi prezentate
Samsung plănuiește să organizeze evenimentul său emblematic, Unpacked, pe data de 10 iulie 2024, în Paris, potrivit mai multor surse. Alegerea Parisului ca gazdă pentru acest eveniment nu...
#stat bani privatizare Automobile Craiova, #AVAS privatizare Automobile Craiova, #Ford bani stat roman , #Romania