Romania si Ford, din nou la CE pentru acordarea de ajutoare de stat

Miercuri, 10 Septembrie 2008, ora 23:52
1554 citiri
Romania si Ford, din nou la CE pentru acordarea de ajutoare de stat

Comisia Europeana (CE) deschide o noua investigatie privind acordarea unui ajutor de stat in valoare de 57 de milioane de euro intreprinderii Ford pentru un proiect de formare destinat personalului uzinei de automobile Ford Motors din Craiova, potrivit unei instiintari oficiale a institutiei europene.

In comunicatul remis presei, CE isi exprima indoiala ca ajutorul ar determina asigurarea unei formari suplimentare fata de cea pe care Ford ar organiza-o probabil in absenta ajutorului.

"Comisia sprijina formarile care imbunatatesc competentele fortei de munca. Cu toate acestea, trebuie sa ne asiguram ca fondurile publice determina intr-adevar o formare suplimentara si nu acopera doar costurile operationale normale ale intreprinderilor mari", a declarat Neelie Kroes, comisarul european pentru concurenta,.

Investigatia vizeaza un program cuprinzator de formare a personalului de la Ford Craiova pentru perioada 2008-2012 a fost deschisa dupa ce autoritatile romane au informat Comisia Europeana cu privire la intentiile de a subventiona programul de formare cu 57 de milioane de euro.

Aceasta este a doua investigatie pe care CE o face cu privire la presupusele ajutoare acordate de statul roman companiei Ford.

Comisia Europeana a decis in 27 februarie 2008 ca in cadrul vanzarii societatii Automobile Craiova catre Ford, autoritatile romane au acordat un ajutor de stat ilegal in valoare de 27 de milioane de euro si a dispus ca acesta sa fie recuperat in termen de trei luni.

De asemenea Comisia Europeana a aprobat la sfarsitul lunii aprilie ca Ford sa beneficieze de un ajutorul regional in valoare de 143 milioane euro va fi acordat in urmatorii patru ani, dupa ce statul va recupera ajutorul declarat anterior ca fiind incompatibil.

Ajutorul acordat are in vedere dezvoltarea a doua proiecte de investitii ale firmei Ford care vizeaza extinderea, modernizarea si renovarea in profunzime a doua uzine existente care au fost achizitionate de companie pentru productia de vehicule si, respectiv, de motoare.

„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
Opt din zece români preferă să cumpere online pentru a câștiga timp, peste media din Uniunea Europeană, într-o țară profund divizată între urban și rural, între adopție foarte...
Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american
Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american
Crizele multiple anunțate de către Nouriel Roubini, cunoscutul economist din Statele Unite, au lovit lumea după ce războaiele din Ucraina și Israel, precum și blocarea traficului maritim din...
#ford, #CE, #ajutor stat , #Romania