Fotbalul care sfidează toate crizele. Cum au ajuns englezii să plătească de la 1.000 la 107 milioane de lire sterline pentru un jucător

Joi, 09 Februarie 2023, ora 11:40
4466 citiri
Fotbalul care sfidează toate crizele. Cum au ajuns englezii să plătească de la 1.000 la 107 milioane de lire sterline pentru un jucător
Enzo Fernandez a ajuns la Chelsea pentru 107 milioane de lire FOTO facebook

Britanicii scriu că fotbalul rămâne imun la criza costului vieții care afectează națiunea, în condițiile în care șoferii de trenuri fac grevă, școlile se închid și inflația crește.

Sportsmail analizează cum a crescut recordul de transferuri de la 10.000 de lire sterline în 1928 la 107 milioane de lire sterline cît a plătit zilele trecute Chelsea pentru argentinianul Enzo Fernandez.

Alf Common a fost primul fotbalist vândut pentru 1.000 de lire sterline de la Sunderland la Middlesbrough în 1905, pentru a ajuta Boro să scape de retrogradare, ceea ce a și făcut.

Apoi, David Jack, marcatorul golului pentru Bolton în prima finală a Cupei Angliei de pe Wembley, a fost primul care a costat 10.000 de lire sterline, când a fost cumpărat de Arsenal în 1928. Următoarea creștere semnificativă pe piața transferurilor a durat 34 de ani, pauza pentru cel de-al Doilea Război Mondial încetinind procesul.

Manchester United a plătit prima peste 100.000 de lire sterline

Manchester United a fost primul club britanic care a plătit o sumă cu șase cifre atunci când l-a cumpărat pe Denis Law, în 1962, de la Torino pentru 115.000 de lire sterline, la opt luni după ce Tottenham plătise 99.999 de lire sterline pentru Jimmy Greaves de la AC Milan.

Erau vremuri în care o mașină Ford, în Anglia, costa 600 de lire sterline, iar benzina 25 de pence per galon, așa că se poate spune că englezii aruncau cu nai la fotbal încă de atunci.

Allan Clarke, un alt marcator din acea epocă, a fost primul jucător care a costat 150.000 de lire sterline, mutându-se de la Fulham la Leicester, și tot el a doborât din nou recordul, 12 luni mai târziu, când a ajuns la Leeds pentru 165.000 de lire sterline în 1969.

Trevor Francis, omul de peste un milion de lire

Era februarie 1979 când Nottingham Forest a plătit la Birmingham City 1,18 milioane de lire sterline pentru Trevor Francis, pentru primul transfer cu șapte zerouri.

Tot în 1979, șeful lui Manchester City, Malcolm Allison, a plătit 1.437.500 de lire sterline pentru Steve Daley de la Wolves care, patru zile mai târziu, a cheltuit 1.469.000 de lire sterline pentru Andy Gray de la Aston Villa. Lovitura de cap a acestuia le-a adus lui Wolves Cupa Ligii în 1980, ultimul lor trofeu major.

Manchester United a fost prima care a cheltuit 1,5 milioane de lire sterline, pentru Bryan Robson în octombrie 1981.

Magnatul multimilionar al oțelului Jack Walker a fost un alt accelerator al sumelor de transfer, când a cumpărat Blackburn Rovers. Walker a plătit suma record de 3,6 milioane de lire sterline lui Southampton pentru Alan Shearer, în vârstă de 21 de ani, în 1992. Tot Blackburn a stabilit un nou record cu prima tranzacție de 5 milioane de lire sterline din Marea Britanie, pentru Chris Sutton, în 1994.

Un indice de inflație creat în acest an a calculat că transferul lui Sutton de la Norwich la Blackburn ar valora astăzi 101 milioane de lire sterline.

Alan Shearer a deținut de două ori recordul

După ce Andy Cole, Dennis Bergkamp și Stan Collymore au deținut recordul, acesta a fost din nou al lui Shearer, de data aceasta cu senzaționala mutare de 15 milioane de lire sterline la Newcastle după Euro 96.

Roman Abramovici a depășit bariera de 30 de milioane de lire sterline pentru Andrei Shevchenko în 2006, City a cheltuit 32,5 milioane de lire sterline pentru Robinho în 2008, înainte ca Chelsea să plătească 50 de milioane de lire sterline pentru Fernando Torres într-o zi de excese uluitoare în ianuarie 2011, când l-a cumpărat pe David Luiz, iar Liverpool a reinvestit câștigul lui Torres în Andy Carroll și Luis Suarez.

După Fergie, United a aruncat din nou cu bani pentru a plăti 59,7 milioane de lire sterline pentru Angel Di Maria în 2014 și Paul Pogba pentru 89 de milioane de lire sterline în 2016, un record care a rezistat în ciuda multor tranzacții fastuoase până când City a atins o altă bornă semnificativă cu 100 de milioane de lire sterline pentru Jack Grealish de la Aston Villa.

Acum a venit rândul lui Enzo Fernandez să stabilească un nou record, într-un sezon în care Chelsea a cheltuit pe transferuri peste 600 de milioane de lire.

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#fotbal, #lire sterline, #transferuri, #anglia, #sume, #milioane , #stiri fotbal