Rascoala fara precedent in fotbal: "Rasisti sunteti voi". Somatie adresata federatiei engleze in cazul Cavani

Luni, 04 Ianuarie 2021, ora 19:18
19495 citiri
Rascoala fara precedent in fotbal: "Rasisti sunteti voi". Somatie adresata federatiei engleze in cazul Cavani
Edinson Cavani

Sindicatul fotbalistilor uruguayeni (AFU) a cerut luni Federatiei engleze de fotbal (FA) sa anuleze suspendarea de trei meciuri pe care a dictat-o impotriva lui Edinson Cavani, jucatorul lui Manchester United, sindicatul afirmand ca sanctiunea arata viziunea etnocentrica a FA, transmite Reuters.

Ca raspuns la un mesaj de felicitari ce i-a fost adresat de un prieten dupa ce a marcat doua goluri in victoria reusita de Manchester United la Southampton (3-2) pe 29 noiembrie, Cavani a scris pe Instagram "Gracias negrito" ("multumesc, negrisorule"), conform agerpres.ro.

Dupa ce a sters mesajul, Cavani si-a cerut scuze, iar United l-a aparat, explicand ca atacantul a folosit cu intentii prietenoase acel cuvant, ce are o conotatie diferita in America de Sud.

Aceste explicatii nu au fost suficiente pentru ca jucatorul sa evite o suspendare, o amenda de 100.000 de lire sterline si obligatia de a urma un curs de constientizare.

AFU a criticat insa FA, afirmand ca aceasta "a comis un act discriminatoriu impotriva culturii si a felului de viata al uruguayenilor". "Ignoranta totala fata de viziunea multiculturala a lumii: acesta e rasism", se mai arata in comunicatul distribuit pe Twitter de capitanul nationalei Uruguayului, Diego Godin.

Sindicatul jucatorilor uruguayeni sustine ca atacantul lui United "nu a comis niciodata vreo fapta ce ar putea fi interpretata ca rasista", iar comentariul ce i-a atras suspendarea este "o expresie obisnuita" in aceasta tara sud-americana "pentru a face referire cu afectiune la cineva drag, la un prieten apropiat".

"Sanctiunea arata o viziune partinitoare, dogmatica si egocentrica, ce nu admite decat lectura pe care vrea sa o impuna plecand de la interpretarea sa subiectiva, partinitoare si exclusiva, oricat ar fi ea de falsa", a afirmat sindicatul.

AFU a cerut Federatiei engleze "sa anuleze imediat sanctiunea impotriva lui Edinson Cavani si sa-i restabileasca imediat buna reputatie si onoarea".

Saptamana trecuta, Academia uruguayana de Litere a acuzat Federatia engleza de fotbal de "ignoranta" in cazul lui Cavani. Academia uruguayana de Litere considera ca FA "a comis o nedreptate grava fata de sportivul uruguayan si-a aratat ignoranta pronuntandu-se cu privire la folosirea limbii spaniole, fara sa tina cont de complexitate si de context".

Cavani, care a reusit patru goluri pentru United in acest sezon, a ratat meciul de campionat de vineri cu Aston Villa (2-1) din cauza suspendarii. El nu va putea fi folosit miercuri in semifinala Cupei Ligii engleze impotriva lui Manchester City si sambata, in partida cu Watford, din turul 3 al Cupei Angliei.

FA nu a raspuns imediat solicitarii Reuters de a face un comentariu.

Scandal în industria Big Pharma. Alianţa Pfizer-BioNTech, dată în judecată pentru încălcarea patentelor pentru vaccinul antiCovid
Scandal în industria Big Pharma. Alianţa Pfizer-BioNTech, dată în judecată pentru încălcarea patentelor pentru vaccinul antiCovid
Alianţa Pfizer-BioNTech a fost dată în judecată, joi, 25 aprilie, de grupul farmaceutic britanic GlaxoSmithKline (GSK), care acuză că cele două companii i-au încălcat patentele asociate...
Demisie cu scandal la Antena 1. Cunoscuta prezentatoare e revoltată: ”Vendetă personală”. Acuzații de discriminare
Demisie cu scandal la Antena 1. Cunoscuta prezentatoare e revoltată: ”Vendetă personală”. Acuzații de discriminare
Laura Nureldin, una dintre cele mai cunoscute prezentatoare de la Antena 1, a decis să părăsească echipa Observator, unde a activat în ultimii 4 ani. Conform Cancan.ro, Laura Nureldin a...
#Edinson Cavani, #rasism, #scandal, #anglia , #stiri fotbal
Comentarii