Ce riscă românii care investesc bani pe site-uri neautorizate. Metodele de plată pot fi decisive în șansele de recuperare a banilor

Vineri, 16 Iunie 2023, ora 21:20
2494 citiri
Ce riscă românii care investesc bani pe site-uri neautorizate. Metodele de plată pot fi decisive în șansele de recuperare a banilor
Entitățile neautorizate folosesc abuziv denumirea unor brokeri internaționali care operează legitim FOTO Pexels.com

Peste 170 de entităţi neautorizate prestează în mediul online servicii şi activităţi de investiţii, avertizează Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) într-o informare publică realizată pe 16 iunie. ASF a oferit publicului informații cu privire la datele entităților neautorizate, precum și indicații specifice legate de ce pot face oamenii care au realizat deja investiții nesigure, care vor să se protejeze pe viitor sau să semnaleze o fraudă.

"Autoritatea de Supraveghere Financiară continuă să avertizeze consumatorii cu privire la existenţa, în mediul online, a unor entităţi care nu sunt autorizate să presteze servicii şi activităţi de investiţii, conform prevederilor Legii nr 126/2018 privind pieţele de instrumente financiare. Pe site-ul Autorităţii au fost publicate alerte cu privire la 172 de entităţi neautorizate de ASF, pentru care au existat indicii sau probe că prestează, pe teritoriul României, astfel de servicii", se menţionează în comunicat.

ASF a atras atenţia, prin intermediul alertelor publicate, și asupra a 199 de site-uri web, care promovează aşa-zise servicii de investiţii financiare şi care aparţin unor entităţi neautorizate de Autoritate. Aproximativ 82% dintre entităţile care comit fraude în mediul online au sediul în state terţe sau pretind că au sediul în state terţe. De la începutul lunii iunie şi până în prezent, ASF a postat pe pagina web a Autorităţii încă patru noi alerte cu privire la entităţile neautorizate.

Autoritatea recomandă celor care doresc să investească pe piaţa de capital să verifice pe site-ul instituției dacă entităţile pe care le au în vedere sunt autorizate sau nu.

Semnele clare că o firmă de investiții nu este de încredere

Oficialii ASF au indicat punctual care sunt semnalele de alarmă care ar trebui să-i pună în gardă pe oameni înainte să folosească serviciile unei firme de investiții:

  • Site-urile clonă. Multe dintre aceste entități neautorizate folosesc, în mod abuziv, denumirea unor brokeri internaționali care operează legitim, la nivel global, prin licențe/autorizații emise de autorități competente.
  • Apeluri telefonice insistente. Brokerii acestor instituții tind să agaseze persoanele care au oferit inițial orice date de contact. ASF sfătuiește oamenii să nu cedeze insistențelor apelurilor telefonice, mesajelor și email-uri repetate, adresate de entități care propun investiții prin diferite platforme de tranzacționare online.
  • Metodele de plată. Autoritățile indică investitorilor să acorde o atenție sporită instrumentelor de plată promovate de entitatea neautorizată pentru alimentarea contului, pentru că fiecare dintre acestea prezintă avantaje și dezavantaje în recuperarea rapidă a sumelor depuse.
  • Sediul instituției. Lipsa unei adrese fizice a firmei de investiții, precum și faptul că nu se poate identifica numele concret al unei persoane fizice care reprezintă instituția constituie un semnal de alarmă decisiv.

Cum acționează o firmă de investiții neautorizată pentru a comite fraude

Practici comune utilizate de entitățile autorizate includ dublarea/creșterea depunerii inițiale prin bonusuri, urmată de refuzul de a onora orice fel de retragere a fondurilor până la tranzacționarea unui volum foarte mare de către investitor (adesea imposibil de realizat).

Firmele pot autoriza tranzacții pe contul investitorilor fără permisiune din partea acestora, acțiune urmată de solicitarea directă de a suplimenta contul cu fonduri noi. Aceste solicitări pot veni sub forma unor apeluri telefonice repetate, e-mailuri, și insistențe constante legate de perspectiva recuperării fondurilor pierdute prin tranzacții viitoare care se promit a fi ”câștiguri sigure”.

Totodată, firmele de investiții neautorizate creează sisteme de recuperare a fondurilor, uneori susținând că vânează entități ilicite dar care, din păcate, sunt doar o altă formă de înșelăciune (”Investment scams”), adesea puse în practică de aceeași entitate neautorizată care a deturnat de la început fondurile investitorilor.

Sfaturi pentru investitorii care au fost contactați de firme neautorizate sau deja au pierdut fonduri

ASF adresează persoanelor care au fost contactate de o firmă care se dovedește a fi neautorizată, de a trimite o notificare conform indicațiilor oferite de aceștia pe site-ul oficial al instituției.

Persoanele care au investit fonduri în entități juridice care se dovedesc a fi acționat ilicit pot recurge la ajutorul autorităților pentru a semnala instituția care i-a prejudiciat, dar și pentru a încerca să-și recupereze fondurile.

Oficialii explică faptul că șansele de recuperare rapidă a fondurilor depind de instrumentul de plată utilizat. Dacă victima a alimentat contul entității prin card de credit/debit fondurile se pot recupera printr-o solicitare promptă la banca deținătoare a contului pentru anularea operațiunilor (chargeback) în limita termenului legal.

Din păcate, în cazul în care contul entității a fost alimentat direct prin intermediul unui transfer bancar, șansele de recuperare a fondurilor scad drastic, avertizează ASF:

Lista completă la zi a instituțiilor care nu sunt autorizate să presteze servicii și activități de investiții poate fi consultată pe acest link.

„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
Opt din zece români preferă să cumpere online pentru a câștiga timp, peste media din Uniunea Europeană, într-o țară profund divizată între urban și rural, între adopție foarte...
Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american
Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american
Crizele multiple anunțate de către Nouriel Roubini, cunoscutul economist din Statele Unite, au lovit lumea după ce războaiele din Ucraina și Israel, precum și blocarea traficului maritim din...
#frauda financiara, #investitii bursa, #investitii criptomonede, #Autoritatea Supreveghere Financiara , #investitii