Statele Uniunii Europene trebuie să aibă 80% gaz în depozite până la 1 noiembrie, conform unei decizii de joi, 23 iunie, a Parlamentului European. România este la coada UE din punctul de vedere al rezervelor, deși discuțiile se poartă de la jumătatea lunii mai.
Statele membre ale Uniunii Europene vor trebui să își umple rezervele de gaz la cel puțin 80% până în noiembrie pentru a se asigura că au suficiente rezerve pentru iarna viitoare, a decis Parlamentul European, printr-un vot de urgență acordat în contextul crizei energetice, potrivit romania.europalibera.org.
Conform datelor oficiale, doar 39% din rezervoarele de stocare a gazului, în România, sunt pline la această oră. Comparativ, media europeană este de 55%, iar state precum Portugalia sau Polonia au rezerve de peste 90%.
România avea stocat până pe 21 iunie aproximativ 13 twh, în depozitele Depomureș și Depogaz Ploiești.
Situația este similară cu cea din anii trecut, însă condițiile s-au schimbat dramatic, odată cu izbucnirea războiului din Ucraina și a conflictului energetic dintre UE și Rusia.
Germania, de pildă, care acum un an avea doar 38% din capacitate asigurată, acum are 58% din stoc acoperit, cifra Franței a crescut de la 45 la 58%, iar Austria, statul cu cea mai mare dependență de gazul rusesc, de la 28% la 42%.
Consiliul Europei și-a exprimat deja acordul pe text, iar pentru a intra în vigoare mai este nevoie de semnare și publicarea în jurnalul oficial. Regulamentul mai prevede că:
Ultimele estimări arătau că România este în proporție de 20-25% dependentă e gaz din import.