Încep lucrările la gazoductul Tuzla-Podişor. Proiectul valorează 500 de milioane de euro: ”Este o verigă esențială”

Vineri, 16 Iunie 2023, ora 11:40
3434 citiri
Încep lucrările la gazoductul Tuzla-Podişor. Proiectul valorează 500 de milioane de euro: ”Este o verigă esențială”
FOTO Unsplash

Ordinul de începere a lucrărilor la gazoductul Tuzla-Podişor, un proiect de aproximativ 500 de milioane de euro, a fost semnat, vineri, în prezenţa viceprim-ministrului Marian Neacşu şi a ministrului Energiei, Sebastian Burduja.

Marian Neacşu a declarat că acest proiect va face legătura între resursele de gaze naturale exploatate din perimetrul Neptun Deep şi coridorul BRUA.

“Suntem la un eveniment important nu numai pentru industria energetică din România, ci în general pentru profilul investiţional al statului român. Apreciem că prin semnarea ordinului de începere a lucrărilor pentru gazoductul Tuzla-Podişor statul român, prin Trasngaz, îşi îndeplineşte ultima obligaţie legată de începerea exploatării gazelor naturale în perimetrele offshore ale Mării Negre. Acest proiect, care valorează aproximativ 500 de milioane de euro, este veriga esenţială care va face legătura între resursele de gaze naturale exploatate din perimetrul Neptun Deep şi coridorul BRUA. Astfel, va fi asigurată posibilitatea transportului gazelor naturale prin interconectoarele existente. Cel mai important este faptul că gazele exploatate de către OMV Petrom şi Romgaz în Marea Neagră vor putea ajunge în sistemul naţional de transport şi implicit în fiecare localitate din România care are acces la reţeaua de gaze naturale”, a explicat Marian Neacşu.

El a menţionat importanţa gazoductului Tuzla-Podişor şi din altă perspectivă.

“Gazoductul Tuzla-Podişor este un obiectiv strategic şi dintr-o altă perspectivă. Va putea transporta şi cele 15 miliarde de metri cubi de gaze naturale care vor ajunge în România din zona Mării Caspice, printre terminalele aflate în Turcia şi Grecia. Este un obiectiv inclus pe lista de proiecte de interes comun a Uniunii Europene, finanţat prin Fondul de Modernizare cu 85 de milioane de euro. Restul de finanţare se va asigura printr-un montaj financiar. Prin acest gazoduct, Transgaz va contribui semnificativ la creşterea securităţii în aprovizionarea cu gazele naturale a României, la diversificarea surselor de aprovizionare, la dezvoltarea social-economică a zonelor traversate”, a mai transmis viceprim-ministrul.

El a menţionat că prin acest proiect vor fi alimentate cu gaze sute de instituţii publice şi 200.000 de persoane.

“Este un proiect cu impact socio-economic major, care va duce la apariţia de noi locuri de muncă, atât în perioada de implementare a proiectului, cât şi în perioada de operare. Un asemenea gazoduct înseamnă mai multă prosperitate pentru toate zonele prin care va trece. Vor fi stimulate investiţiile private, va produce un aport de venituri suplimentare pentru localităţile traversate, va alimenta cu gaze circa 200.000 de locuitori şi sute de instituţii publice: şcoli, primării, dispensare, cămine culturale, cabinete medicale”, a mai afirmat Marian Neacşu.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat că îşi doreşte ca acest proiect să fie finalizat în grafic.

“Este prima zi de mandat, primul eveniment public şi cred că nu putea fi un început mai bun pentru a recunoaşte importanţa acestei investiţii. De fapt, acest important proiect este despre obiectivele fundamentale pe care le-am setat şi pe care România le are în sectorul energetic. Pe de o parte vorbim despre investiţii, pe de altă parte vorbim despre securitate şi diversificare şi vorbim despre asumarea României ca lider regional în sectorul energetic. Avem toate ingredientele necesare. Şi domnule Sterian (directorul Transgaz - n.r.), împreună cu întreaga echipă Transgaz, vreau să vă felicit pentru acest bun început şi să vă doresc succes pentru finalizarea acestui proiect în grafic împreună cu antreprenorul general pentru că, dacă ne ţinem de treabă, cu siguranţă toţi românii vor avea de câştigat din asta”, a afirmat Burduja.

El a adăugat că s-a lucrat mult pentru consolidarea infrastructurii de transport.

“Ştiu că s-a muncit foarte mult pentru consolidarea infrastructurii de transport. Aţi finalizat cu succes gazoductul BRUA, gazoductul Ungheni-Chişinău, lucrările care permit tranzitul în regim de rivers flow la toate punctele de interconectare şi coridorul Trans-balcanic. Şi iată că, după începerea exploatării gazelor naturale din perimetrele de mică adâncime de către Black Sea Oil and Gas, acum suntem la demararea lucrărilor pentru acest important gazoduct Tuzla-Podişor, care va permite într-adevăr ca aceste gaze exploatate de OMV-Petrom şi Romgaz din Marea Neagră să ajungă în sistemul naţional de transport. Salut conectarea la gazoductul BRUA, la sistemul naţional şi, evident, la sistemul european de transport”, a arătat ministrul Energiei.

El a explicat că acest gazoduct va avea 300 de kilometri şi va traversa trei judeţe.

“Este un proiect amplu: 300 de kilometri, 478 de milioane euro. Există o aplicaţie de finanţare nerambursabilă şi din Fondul pentru modernizare împreună cu alte cinci proiecte de infrastructură pentru transportul gazelor naturale. Va traversa judeţele Constanţa, Călăraşi, Giurgiu şi un număr mare de unităţi administrativ-teritoriale şi va face legătura între resursele considerabile pe care România le are în Marea Neagră şi Sistemul Naţional de Transport şi ne propunem şi aveţi toată susţinerea Ministerului Energiei pentru a continua efortul de extindere a conductelor magistrale astfel încât să permitem conectarea la reţele de gaz a cât mai multor localităţi. Aşadar, vorbim de o investiţie strategică, peste opt miliarde de metri cubi pe an vor ajunge în Sistemul Naţional de Transport, suplimentar faţă de volumele de care România dispune în prezent”, a afirmat Burduja.

El a adăugat că şi proiectul Neptun Deep avansează cu paşi repezi.

“Mă bucur, totodată, că şi proiectul Neptun Deep din Marea Neagră avansează cu paşi repezi. Aşteptăm cât de curând o veste bună pentru toţi românii şi am convingerea că Romgaz şi Petrom vor face toate demersurile necesare astfel încât producţia de gaze naturale din acest zăcământ atât de important pentru securitatea energetică naţională şi regională să înceapă cât mai repede”, a mai declarat ministrul Energiei.

Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini, deschizând posibilitatea utilizării sale chiar și pentru telefoanele mai vechi, începând cu cele care rulează Android 10. Aplicația Gemini,...
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Apple a lansat oficial în Statele Unite, pe 2 februarie, primul său headset de realitate mixtă, Apple Vision Pro. Acesta vine cu o ofertă bogată de peste 600 de aplicații și jocuri special...
#gazoduct tuzla podisor, #lucrari gazoduct tuzla posidor, #gaze naturale , #infrastructura