Gazprom isi schimba strategia si se orienteaza spre tarile din afara Europei

Duminica, 08 Aprilie 2012, ora 20:17
1142 citiri
Gazprom isi schimba strategia si se orienteaza spre tarile din afara Europei
Foto: Arhiva

Gazprom ar putea renunta la planurile de a construi un gazoduct in Marea Barents, ce ar trebui sa faca parte din proiectul Shtokman, lasand loc firmei ruse pentru a se orienta catre clientii din afara Europei.

Gigantul energetic s-ar putea concentra mai mult pe producerea unui gaz natural lichefiat (GNL), care sa poata fi transportat mai usor in depozitul din Marea Barents, potrivit sefului companiei, Alexander Medvedev, conform Reuters.

Acest comentariu ar putea mari temerile Europei, care are indolieli ca se mai poate baza pe Rusia ca principal exportator de gaze naturale, avand in vedere ca cererea venita din partea tarilor asiatice este tot mai mare.

Companiile europene s-au plans ca Gazprom, care ofera o patrime din necesitatea de gaze naturale a continentului, nu a dat curs cererilor de suplimentare a acestei resurse, in timpul valului de frig care a afectat batranul continent, in aceasta iarna.

Grupul rus a aratat atunci ca nu poate acoperi toata cererea suplimentara.

Vladimir Putin, care va prelua presedintia tarii in mai, a spus, luna trecuta, ca Rusia ar trebui sa se indeparteze de dependenta financiara fata de tarile europene si sa axeze mai mult pe livrarea gazului lichefiat, care poate fi exportat in statele asiatice sau din Orientul Mijlociu.

Medvedev a afirmat ca gazele extrase de la Shtokman vor fi exportate catre Europa si Asia.

Gazprom a redus estimarile privind volumul gazelor exportate catre Europa, la 154 miliarde de metri cubi, in acest an prin gazoducte, din cauza tranzitiei catre modalitati alternative de livrare, precum GNL.

Zacamantul Shtokman, al zecelea din lume, are rezerve estimate la 3.900 miliarde metri cubi de gaze, echivalente cu consumul mondial timp de un an.

Teoretic, gazele extrase de acolo ar trebui transportate catre Europa din 2016 prin gazoductul Nord Stream, aflat in faza de proiect, si din 2017 sub forma de gaz natural lichefiat, modalitate mai costisitoare.

Realizarea Nord Stream, inceputa in luna noiembrie a anului trecut, a fost intarziata de diverse probleme. In martie, consortiul Nord Stream a amanat pentru cea de-a treia oara, in ultimele 12 luni, o decizie finala privind inceperea investitiilor initiale pentru proiect, estimate la 30 miliarde de dolari.

Consortiul este format din Gazprom (51%), Total (Franta, 25%) si Statoil (Norvegia, 24%) si s-a impotmolit de cativa ani in dezbateri, problema cheie fiind reducerile sau exceptiile fiscale.

Potrivit reglementarilor fiscale in vigoare, gazele naturale lichefiate ar fi pentru Rusia o varianta mai buna decat constructia unui gazoduct, din moment ce toate proiectele GNL din Rusia sunt exceptate de la plata accizei pe export.

„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
Opt din zece români preferă să cumpere online pentru a câștiga timp, peste media din Uniunea Europeană, într-o țară profund divizată între urban și rural, între adopție foarte...
Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american
Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american
Crizele multiple anunțate de către Nouriel Roubini, cunoscutul economist din Statele Unite, au lovit lumea după ce războaiele din Ucraina și Israel, precum și blocarea traficului maritim din...
#Gazprom export gaz Europa, #Gazprom reducere export Europa, #Gazprom schimbare strategie, #Gazprom tari asiatice , #export gaze