Kommersant: Gazprom va sabota Nabucco cu ajutorul Ungariei

Luni, 28 Ianuarie 2008, ora 18:35
1987 citiri
Kommersant: Gazprom va sabota Nabucco cu ajutorul Ungariei

Ungaria va fi ultima componenta a proiectului South Stream, dupa ce concernul rus Gazprom a semnat acorduri cu Austria si Serbia, anunta agentia RIA Novosti, care preia o informatie din editia de luni a ziarului rus "Kommersant".

In opinia analistilor, scrie Kommersant, Ungaria "poate sa ceara orice pret" pentru a coopera, mai ales in circumstantele date, in care SUA critica extrem de puternic tarile europene in ceea ce priveste loialitatea lor fata de Gazprom.

Acordul energetic interguvernamental intre Serbia si Rusia, semnat saptamana trecuta, a adus beneficii mari companiei Gazprom. Compania rusa a cumparat NIS foarte ieftin si a obtinut acces privilegiat la segmentul sarb al viitorului gazoduct South Stream.

Un alt acord, semnat tot la sfarsitul saptamanii trecute, cu firma austriaca OMV, a consolidat pozitia companiei rusesti pe piata europeana. OMV a cedat 50% din filiala Central Europe Gas Hub (CEGH) catre Gazprom.

Gazoductul Nabucco ar trebui sa fie pus in functiune in 2011, cu doi ani inaintea proiectului South Stream, chiar daca in ultima vreme Nabucco nu avanseaza in mod vizibil. Totusi, autoritatile iranieine s-au aratat pregatite, saptamana trecuta, sa se implice in acest proiect.

Proiectul Nabucco, promovat de UE si SUA, vizeaza sa ofere o alternativa la reteaua de transport rusa si sa permita Azerbaidjanului sa exporte direct gaz pe piata europeana via Georgia si Turcia. Din consortiul Nabucco fac parte Austria (OMV), Ungaria, (MOL), Romania (Transgaz), Bulgaria (Bulgargaz) si Turcia (Botas).

South Stream este considerat un concurent serios al proiectului Nabucco. Proiectul ruso-italian, initiat vara trecuta, progreseaza si isi pune din ce in ce mai mult in umbra concurentul, Nabucco, sustinut de Uniunea Europeana si Statele Unite, subliniaza expertii. Ca si omologul sau Nord Stream, care leaga, prin Marea Baltica, Rusia de Germania, proiectul South Stream este destinat sa diversifice rutele de aprovizionare si sa consolideze pozitia de furnizor dominant al Rusiei fata de Europa.

Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini, deschizând posibilitatea utilizării sale chiar și pentru telefoanele mai vechi, începând cu cele care rulează Android 10. Aplicația Gemini,...
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Apple a lansat oficial în Statele Unite, pe 2 februarie, primul său headset de realitate mixtă, Apple Vision Pro. Acesta vine cu o ofertă bogată de peste 600 de aplicații și jocuri special...
#gazprom, #Ungaria, #nabucco, #South Stream, #sabotaj , #South Stream