Naftogaz cere Gazprom s-o mai pasuiasca cu returnarea datoriei

Marti, 02 Decembrie 2008, ora 23:09
830 citiri
Naftogaz cere Gazprom s-o mai pasuiasca cu returnarea datoriei

O delegatie a societatii ucrainene Naftogaz a cerut marti gigantului rus Gazprom sa amane termenul de rambursare a datoriei sale, care blocheaza incheierea unui nou contract privind furnizarea de gaze pentru anul 2009, a anuntat un purtator de cuvant al Gazprom.

"Negocierile au fost destul de dificile. Partea ucraineana cere amanarea rambursarii. Discutiile vor continua" miercuri, a declarat purtatorul de cuvant Serghei Kuprianov, citat de AFP.

Biroul de presa al Naftogaz nu a putut fi contactat marti seara pentru a comenta declaratia.

Naftogaz are datorii de circa 2,4 miliarde de dolari catre Gazprom, pentru gazul livrat in perioada septembrie - noiembrie, potrivit companiei ruse. Dar suma totala face in continuare obiectul dezbaterilor, deoarece Ucraina contesta unele penalizari pe care vrea Gazpromul sa le impuna.

Potrivit unui acord incheiat saptamana trecuta cu Gazprom pentru deblocarea negocierilor, Kievul trebuia sa achite pana in 1 decembrie datoria pentru luna septembrie si o parte din cea pentru luna octombrie, adica aproximativ 550 de milioane de dolari, potrivit companiei ruso-ucrainene de intermediere RosUkrEnergo (RUE).

Pana marti seara, Naftogaz reusise sa vireze numai 268,7 milioane de dolari, a declarat purtatorul de cuvant al RUE, Andrei Knutov, contactat telefonic.

"Ceea ce inseamna ca directorul Naftogaz, Oleg Dubina, nu si-a respectat promisiunea", a adaugat el, precizand ca grupul ucrainean trebuie sa plateasca pana la sfarsitul anului, in total, trei miliarde de dolari pentru gazul consumat in perioada septembrie - noiembrie.

Duminica, Gazprom a confirmat ca a primit o parte din datorie si a amenintat din nou Kievul cu cresteri semnificative de pret - la 400 de dolari pentru 1.000 de metri cubi, fata de 179,5 dolari in prezent - daca nu vor fi achitate toate restantele pana la sfarsitul anului.

Un conflict serios in domeniul gazelor intre Moscova si Kiev a dus in ianuarie 2006 la intreruperea pentru scurt timp a livrarilor catre Europa, deoarece aproape tot gazul rus destinat UE trece prin Ucraina.

S-a deschis Transapuseana. Cum arată una dintre cele mai spectaculoase șosele din România FOTO
S-a deschis Transapuseana. Cum arată una dintre cele mai spectaculoase șosele din România FOTO
Primul lot din Transapuseana, drumul care traversează Munţii Apuseni, a fost inaugurat vineri, 26 aprilie. Este vorba despre 43 de kilometri de drum judeţean. Vicepreşedintele Consiliului...
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini, deschizând posibilitatea utilizării sale chiar și pentru telefoanele mai vechi, începând cu cele care rulează Android 10. Aplicația Gemini,...
#Naftogaz, #gazprom, #amanare, #rambursare, #datorie , #stiri Gazprom