Gazprom ar putea fi amendata cu 25 de milioane de dolari

Luni, 12 Ianuarie 2009, ora 18:31
1087 citiri
Gazprom ar putea fi amendata cu 25 de milioane de dolari

Razboiul gazelor cu Ucraina ar putea determina numerosi clientii ai Gazprom din Europa sa actioneze compania in instanta.

Compania ar putea fi amendata cu 5% din pretul total al cantitatilor de gaze, care nu au ajuns la destinatie, informeaza cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta.

Potrivit agentiei Interfax, partenerii europeni ai companiei prezinta in ultimele zile cereri de livrare a gazului rusesc. Calculele lor sunt simple, potrivit contractelor, Gazprom este obligat sa plateasca amenzi in cazul unor neajunsuri, de livrare a gazului, de 5% din pretul cantitatilor de gaz care nu a ajuns la destinatie.

Totusi, companiile ar putea amana sa actioneze in judecata monopolul rus pana la rezolvarea problemelor de tranzit prin Ucraina. Ministrul energiei din Austria, Reinhold Mitterlener, a facut un apel catre consumatori in acest sens.

Europa nu a primit gaz in valoare de aproximativ 500 milioane de dolari, adica suma echivalenta pentru circa 200 milioane de metri cubi de gaz pe zi. Aceasta suma va creste semnificativ, ca si nemultumirile din partea consumatorilor pe durata crizei. Reprezentantii Gazprom nu au comenteaza aceste informatii si au refuzat sa dezvaluie conditiile contractului.

Expertii rusi considera ca este posibil ca Gazprom sa scape de amenzi si actionari in judecata. Directorul Institutului Energiei Nationale, Serghei Pravosudov, considera ca este putin probabil ca societatile-client sa actioneze in judecata Gazprom.

"Problema consta in faptul catre cine vor fi adresate, este posibil si ca Gazprom sa le retrimita catre partea ucraineana si totul se va intinde pe cel putin o jumatate de an", condidera Pravosudov.

Problema reclamatiilor reciproce nu ar fi aparut, daca Moscova ar fi acceptat modificarea schemei de comercializare a gazului rusesc.

"Gazprom putea sa vanda carburanti catre europeni la granita ruso-ucraineana si nu direct in tara-consumatoare, asa cum se intampla in prezent. In acest caz compania ar fi putut evita problemele cu Ucraina si acuzatiile din partea europenilor. Poate fi examinata orice optiune", a afirmat analistul de la Troika Dialog, Valeri Nesterov.

S-a deschis Transapuseana. Cum arată una dintre cele mai spectaculoase șosele din România FOTO
S-a deschis Transapuseana. Cum arată una dintre cele mai spectaculoase șosele din România FOTO
Primul lot din Transapuseana, drumul care traversează Munţii Apuseni, a fost inaugurat vineri, 26 aprilie. Este vorba despre 43 de kilometri de drum judeţean. Vicepreşedintele Consiliului...
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini, deschizând posibilitatea utilizării sale chiar și pentru telefoanele mai vechi, începând cu cele care rulează Android 10. Aplicația Gemini,...
#Gazprom amendat, #Presa rusa, #criza gaze , #Ucraina