Pierderi istorice pentru bancile englezesti

Marti, 05 August 2008, ora 12:15
1711 citiri
Pierderi istorice pentru bancile englezesti

HSBC, cea mai mare banca din Marea Britanie si numarul unu in Europa dupa capitalizare, si Royal Bank of Scotland, principala rivala, au incheiat primul semestru cu pierderi istorice. Profitul HSBC a scazut in primele sase luni cu 29%, pana la valoarea de 4,9 miliarde euro, in timp ce Royal Bank of Scotland va raporta o pierdere semestriala bruta cuprinsa intre un miliard de lire sterline (1,3 miliarde euro) si 1,7 miliarde lire (2,15 miliarde euro), relateaza The Times.

Cea mai mare banca europeana, prin divizia sa din Statele Unite, a decis sa nu mai finanteze achizitiile de autovehicule realizate de persoanele sarace si cu probleme in rambursarea imprumuturilor, desi aceasta afacere valoreaza aproximativ 13 miliarde dolari (8,3 miliarde euro).

In plus, HSBC este cel mai mare creditor ipotecar din SUA, pe segmentul subprime (cu risc ridicat), dupa ce a achizitionat .

Divizia bancii britanice din America de Nord, rezultata in urma achizitiei Household International Inc. pentru 15,5 miliarde dolari (circa 9,95 miliarde euro), in 2003, a raportat o pierdere bruta de 2,9 miliarde dolari (1,86 mld. euro), pentru primul semestru din 2008, fata de un profit de 2,4 miliarde dolari (1,54 mld. euro) in aceeasi perioada a anului anterior.

In timp ce Royal Bank of Scotland a inregistrat cea mai mare pierdere din istoria bancara britanica, aproximativ 2,15 miliarde de euro, Criza creditelor neperformante din SUA a generat pentru Northern Rock, la sase luni dupa nationalizare, pierderi de inca 500 milioane de euro.

Northern Rock intampina dificultati deaorece a acordat credite ipotecare cu o valoare de pana la 125% din valoarea proprietatii cu care s-a garantat. Cu toate acestea, institutia bancara a reusit sa-si achite mult mai repede datoriile fata de Banca Angliei.

Grupul financiar belgiano-olandez Fortis, care a preluat anul trecut, impreuna cu RBS si banca spaniola Santander, grupul olandez ABN Amro, a raportat ieri un profit trimestrial de 830 milioane de euro, in scadere cu 49% fata de al doilea trimestru din 2007, scrie Business Standard.

Cât costă iepurașul de ciocolată pentru Paște în România față de Marea Britanie: ”Românul e cel mai hapsân comerciant”
Cât costă iepurașul de ciocolată pentru Paște în România față de Marea Britanie: ”Românul e cel mai hapsân comerciant”
De trei ani, prețurile continuă să crească într-un ritm amețitor. Salariile și pensiile, mai puțin. La nivelul UE, țara noastră e pe primul loc la inflație. Inclusiv comparativ cu...
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile, prin introducerea unei caracteristici îmbunătățite de „partajare audio”....
#banci, #Marea Britanie, #profit, #pierderi , #stiri HSBC