Sase companii de succes, nascute in plina criza

Marti, 10 Februarie 2009, ora 13:04
8385 citiri
Sase companii de succes, nascute in plina criza
Foto: CNN

Daca aveati impresia ca perioadele de criza nu sunt tocmai bune pentru a incepe o afacere, acest articol s-ar putea sa va faceti sa va razganditi.

Urmatoarele sase companii nu numai ca isi au inceputul in timpul unor recesiuni mult mai grave decat cea prin care trecem acum, dar au reusit, in timp, sa ajunga printre cele mai importante multinationale din lume, scrie CNN.

Prima dintre acestea, Procter & Gamble, a inceput in 1937, fiind infiintata de catre un productor de lumanari, William Procter si unul de sapun, James Gamble, in Cincinnati. Astazi, compania are venituri de 83,5 miliarde de dolari si este detinatorul unora dintre cele mai cunoscute branduri FMCG, precum Tide, Pampers, Oral-B, Pantene si Duracell.

Intre 1873 - 1896, trei companii - Tabulating Machine Company, International Time Recording Company si Computing Scale Corporation, au dezvoltat tehnologii de calcul, in special pentru a tine numarul in crestere al populatiei. In 1911, cele trei firme s-au unit sub numele Computing-Tabulating-Recording Company, schimbandu-si titulatura in IBM cativa ani mai tarziu. Anul trecut, IBM a inregistrat venituri de 103,6 miliarde de dolari. Totusi, pentru 2009, compania a anuntat concedieri masive si vanzarea diviziei de software.

General Electric, una dintre cele mai mari companii din lume, a postat venituri de 183 de miliarde de doalari in 2008. Cu toate acestea, GE si-a inceput activitatea in 1873, in timpul unei crize ce a durat sase ani. Fondatorul sau este acelasi cu inventatorul becului, Thomas Edison, numele original fiind Edison General Electric.

Gigantul auto General Motors s-a infiintat in 1907, in conditiile in care sistemul bancar din acea vreme era in cadere libera, dupa ce o tentativa nereusita de licitatie pentru United Copper Company a rezultat in retragere banilor de catre populatie. Desi a cunoscut o crestere continua din acel an, in 2008 pretul actiunilor GM a scazut cu 85 de procente si se lupta sa primeasca fonduri din partea statului, care ar putea salva firma de la faliment.

Compania din domeniul aerospatial United Technologies Corp a fost infiintata in perioada cunoscuta sub numele de "Marea Recesiune", in 1929. In acel an, bursele din intreaga lume au picat, urmand o panta descendenta in economie, ce a durat zece ani. Insa era o perioada de avant pentru industria aeronautica, iar azi, UTC a raportat venituri de 58,7 miliarde de dolari si chiar o crestere a profiturilor.

Sectorul transporturilor este foarte bine reprezentat de FedEx, infiintata in perioada crizei petrolului din 1973. Firma a devenit profitabila in 1975, cand pretul titeiului si-a revenit. Anul trecut a marcat un fel de deja-vu pentru FedEx, profiturile fiind diminuate de o crestere accentuata a pretului petrolului. Avertizand ca este "cea mai grava criza economica din istoria de 35 de ani a companiei," directorul executiv Frederick Smith si-a taiat propriile venituri cu 20% in 2009 si a anuntat planuri de reducere a cheltuielilor.

Quarterly Report - Editia 4

Motivul pentru care utilizatorii returnează noul Apple Vision Pro
Motivul pentru care utilizatorii returnează noul Apple Vision Pro
Tot mai mulți utilizatori ai headset-ului Apple Vision Pro au început să returneze dispozitivele, invocând dureri de cap și disconfort ocular. Lansat recent, dispozitivul de realitate...
Lenovo a prezentat un laptop revoluționar. Ce știe să facă și de ce este atât de special
Lenovo a prezentat un laptop revoluționar. Ce știe să facă și de ce este atât de special
În cadrul evenimentului Mobile World Congress din Barcelona, Lenovo a captivat atenția publicului cu prezentarea unui concept de laptop inovator: ThinkBook Transparent Display Laptop. Acest...
#Procter Gamble, #ibm, #General Motor, #General Electric, #FedEx, #UTC, #firme criza , #stiri IBM