5 sfaturi pentru cumpărarea unei case

Advertorial
Miercuri, 20 Decembrie 2023, ora 13:42
4171 citiri
5 sfaturi pentru cumpărarea unei case
FOTO: shutterstock.com

Cumpărarea unei case începe cu stabilirea bugetului, a zonei și continuă identificarea locuinței perfecte. Aspectul important de avut în vedere este creditul pe care îl soliciți la bancă, dar și modul în care îl poți folosit cât mai eficient pentru a te bucura de toate avantajele unui astfel de ajutor financiar. Cumpărarea unei case este un proces complex. Pentru că este o achiziție de mare valoare, consultarea unui expert bancar și simularea variantei optime de creditare pot fi esențiale.

1. Procesul de achiziție a unei case

Odată ce știi ce îți dorești sau îți imaginezi cum ar trebui să fie casa ta, poți porni la vânătoare. După identificarea proprietății, urmează etapa de vizionare a casei. Este recomandat să vizitezi personal proprietatea, pentru a evalua starea acesteia și a te asigura că se potrivește cu cerințele tale. În timpul vizitei, poți face o listă cu aspectele pozitive și negative ale casei, astfel încât să poți lua o decizie corectă.

Negocierea condițiilor contractuale este o altă etapă crucială. Înainte de semnarea contractului de vânzare-cumpărare, trebuie să obții creditul bancar de care ai nevoie pentru a putea cumpăra locuința de vis. Totul se poate realiza calculat, din timp.

2. Înțelegerea nevoilor și așteptărilor tale în cumpărarea unei case

Atunci când bugetul nu îți permite achiziția casei doar din fonduri proprii, dar ai o parte din suma necesară, poți solicita un credit pentru locuință chiar aici. Dacă este momentul să te muți la casa ta, creditul Noua Casă îți este de ajutor. Acest tip de credit poate avea valori între:

  • 1.000 - 66.500 euro, echivalent în lei, pentru achiziția de locuințe noi, consolidate sau alte categorii de locuințe cu preț maxim de achiziție de 70.000 de euro;
  • 59.501 - 119.000 euro, echivalent în lei, pentru achiziția de locuințe noi sau consolidate, cu preț maxim de achiziție de 140.000 de euro.

Durata creditului, rata dobânzii, suma care poate fi împrumutată și alte detalii relevante sunt aspecte pe care trebuie să le cunoști înainte de a aplica pentru acest tip de credit.

3. Care sunt avantajele oferite de un credit?

Un credit pentru casă așa cum este și cel luat ca exemplu în acest material, îți oferă posibilitatea de a porni de la un avans diferit, în funcție de prețul achiziției. Astfel, ai avans de la 5% din valoarea creditului, dacă prețul de achiziție a locuinței este mai mic sau egal cu 70.000 euro, echivalent în lei, sau de minimum 15% din valoarea creditului, dacă prețul de achiziție a locuinței este cuprins între 70.001 și 140.000 euro, echivalent în lei.

Un credit pentru locuință are o perioadă maximă de rambursare de 30 de ani, dar o poți scurta dacă achiți mai repede. Ratele lunare sunt egale, constituite din rata de principal și dobândă. Rata de dobândă este variabilă, formată din marja fixă de 2% + IRCC.

Pentru a obține o valoare mai mare a creditului ipotecar, banca îți permite să aduci până la 3 co-debitori, care să îndeplinească toate condițiile care îți sunt solicitate și ție, dar și să completezi lista de venituri principale cu veniturile secundare.

Garantarea creditului Noua Casă se poate face cu ipotecă legală de rang I asupra locuinței, constituită proporțional cu procentul de garantare în favoarea Băncii și a Statului reprezentat de Ministerul Finanțelor Publice și asigurarea acesteia, respectiv depozit colateral în valoare egală cu 3 rate de dobândă.

4. Care sunt criteriile de eligibilitate pentru un credit

În schimbul creditului pentru casă oferit, banca are nevoie de asigurări că poți rambursa la timp suma împrumutată. Dacă obții venituri de la mai mulți angajatori, se acceptă cumularea acestora.

Creditul pentru casă este acordat:

  • cetățenilor români, rezidenți în România;
  • cetățenilor străini, rezidenți în țară;
  • clienților individuali sau cu până la 3 co-debitori.

Vechimea în muncă este importantă pentru a primi un credit pentru locuință. Așadar, este important să ai contract de muncă de cel puțin 3 luni la angajatorul curent sau să ai activitate de 12 luni în calitate de PFA. Mai mult, vechimea totală neîntreruptă în muncă trebuie să fie minim 12 luni fără întreruperi mai mari de 31 de zile, în cazul în care vechimea la actualul angajator este mai mică de 6 luni.

5. Consultarea unui expert bancar

Pentru a înțelege mai bine impactul unui credit asupra finanțelor personale, poți utiliza calculatorul de credit de pe site-ul băncii pentru o simulare cât mai aproape de realitate. O analiză corectă a finanțelor și a bugetului personal implică evaluarea veniturilor, a cheltuielilor, a economiilor și a altor obligații financiare.

Consultarea unui expert bancar este un pas crucial în procesul de cumpărare a unei case. Acesta poate oferi informații valoroase și sfaturi personalizate. Dialogul cu un consultant bancar poate clarifica termenii și condițiile unui credit, inclusiv rata dobânzii, durata creditului și detaliile relevante legate de rambursare. Este important de menționat că fiecare situație financiară este unică, iar un expert bancar poate oferi soluții adaptate la nevoile și posibilitățile fiecărei persoane.

Am oferit în cadrul acestui material 5 sfaturi pentru cumpărarea unei case, care sunt de interes pentru cei aflați în această etapă a vieții. Pentru clarificarea nelămuririlor, dar și pentru alegeri corecte, în concordanță cu realitatea situației financiare, mergi la o discuție preliminară cu un consultant bancar!

„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
Opt din zece români preferă să cumpere online pentru a câștiga timp, peste media din Uniunea Europeană, într-o țară profund divizată între urban și rural, între adopție foarte...
Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american
Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american
Crizele multiple anunțate de către Nouriel Roubini, cunoscutul economist din Statele Unite, au lovit lumea după ce războaiele din Ucraina și Israel, precum și blocarea traficului maritim din...
#imobiliare, #cumparare casa, #sfaturi cumparare casa , #stiri imobiliare