Japca economica (Opinii)

Joi, 10 Noiembrie 2011, ora 07:56
6348 citiri
Japca economica (Opinii)
Foto: Arhiva

Din sumedenia de motive pentru care tara aceasta merge poticnit, unul se detaseaza vizibil: sistemul fiscal. Intr-un stat capitalist veritabil, factorul economic este crucial si ii dicteaza masurile oportune celui politic. Legile de functionare ale pietei libere sunt mai vechi decat roata si cat se poate de nete. Orice ignorare a lor determina esecuri scump platite.

Banul trebuie sa se miste favorabil, daca este inspirat manuit, dupa calcule precise. La fel de reala este demonstratia conform careia clasa de mijloc reprezinta liantul perfect intre varfurile avute si talpa muncii inferioare.

Intreprinzatorii, mediul privat in general, asigura venituri substantiale, daca este incurajat, promovat sau cel putin lasat sa-si joace rolul de forta motrice. In niciun caz sicanat. Nu e cazul Romaniei, din nefericire. Zicala cu biciul aplicat tot pe greabanul bovinei care trage se verifica in intreaga-i "splendoare".

Crahul napustit asupra lumii are o rezonanta sporita la noi. Fireste, nu aduc in discutie cazurile grave si de notorietate referitoare la natiunile cunoscute deja. Actualii nostri guvernanti ridica raul la patrat. In goana lor dupa stransura la buget, ca loviti de streche, izbesc in mai tot ce misca.

Exceptia se numeste clientela de la business class. Acolo, pe usa lojei gulerelor scrobite, unde se fac si se desfac jocurile economice pe bet-uri ametitoare, scrie: "Rezervat. Nu deranjati, se lucreaza!". Au aflat despre aceste privilegii, de discrepantele cu iz segregationist, si institutiile internationale imprumutatoare.

FMI, Banca Mondiala stiu mai multe decat majoritatea romanilor. Ca le pasa ori nu, mai putin conteaza. Ele dau banii, fixeaza dobanzile, dupa care asista la spectacolul romanesc. Cu totul diferit ar trebui sa priveasca lucrurile ocarmuirea actuala. N-o face. Se avanta lacom asupra acelui costeliv mediu de afaceri comun de care aminteam.

Contopistii ANAF-ului, ghidonat de Sorin Blejnar, pleaca dimineata din birourile lor capitonate cu topuri intregi de carnete destinate amenzilor. Ucazul e cunoscut mai abitir decat primele slove din Tatal Nostru. Bani la pusculita bugetara cu orice pret.

Mai sunt si alte garzi de centurioni fiscali dresate identic pentru "devalizarea" privatizatilor. Material de tortura exista din abundenta. Nu mai putin de 345 de taxe si impozite se abat ca grindina din toate directiile.

In pofida vigilentei de Argus cu mono-glaucom, evaziunea fiscala in Romania a atins cote absolut alarmante. A fost, recent, estimata la 12 miliarde de euro. Cam cate pensii si salarii ciuntite echivalente ar fi fost onorate? N-ar mai fi existat acel sumbru scenariu de care ni se tot pomeneste.

Un soi de scumpire la tarate. Asta face statul. Cu cat va apasa suplimentar pe grumazul "piticilor" economici, o alta supapa de supravietuire a acestora isi va face aparitia. Cine nu gaseste canalul ocolitor, trage obloanele si atarna un imens lacat. Cu tot ce deriva de aici: somaj aditional, lipsa inca unui contribuabil la viitoarele colectari s.a.m.d.

Cam la aceste concluzii a ajuns si reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu: "Fiscul, de exemplu, ar trebui sa indrume contribuabilii, sa-i invete ce trebuie sa faca, nu sa-i execute atunci cand nu-si platesc taxele. Cei de la Fisc nu joaca rolul de indrumator, ci unul de japca. Se duc, controleaza si dau amenzi."

Domnul sef Blejnar, simtindu-se vizat, a anuntat ca, de anul viitor, vor fi demarate campanii de control la marile companii. Am mari rezerve in fata unor astfel de promisiuni. Cu tot CAS-ul, TVA-ul si sutele de impozite, statul roman aduna mai putini bani decat alte tari unde aceste dari, de multe ori absolut aberante la noi, sunt mai mici si mai putine.

Niciun paradox. Banul isi cauta singur drumul sau, cum se mai zice, se ascunde in momentul in care teascul instrumentat de institutii fiscale stoarce cumplit si anapoda. E cazul evaziunii de care vorbeam. Cu aceste masuri de sufocare aplicate, toata lumea iese in pierdere.

Semn ca stahanovismul, cel putin ala banesc, n-a sucombat in Romania, iar semnele priceperii situatiei sunt departe, se graieste obesdant cuvantul "criza". Motivul e cat se poate de serios, insa nu si masurile de a-l ameliora.

S-a deschis Transapuseana. Cum arată una dintre cele mai spectaculoase șosele din România FOTO
S-a deschis Transapuseana. Cum arată una dintre cele mai spectaculoase șosele din România FOTO
Primul lot din Transapuseana, drumul care traversează Munţii Apuseni, a fost inaugurat vineri, 26 aprilie. Este vorba despre 43 de kilometri de drum judeţean. Vicepreşedintele Consiliului...
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini, deschizând posibilitatea utilizării sale chiar și pentru telefoanele mai vechi, începând cu cele care rulează Android 10. Aplicația Gemini,...
#criza economica, #ANAF taxe, #fisc , #ANAF