Noi reguli la ANAF: Soarta romanilor cu afaceri nu mai sta in pixul sefului de la Fisc

Luni, 02 Mai 2016, ora 20:46
18452 citiri
Noi reguli la ANAF: Soarta romanilor cu afaceri nu mai sta in pixul sefului de la Fisc
Foto: ANAF

Noi reguli privind reconfirmarea codului de TVA urmeaza sa intre in vigoare dupa data de 15 mai, celebrul formular 088 si procedurile generate de acesta fiind simplificate.

Cu ocazia modificarilor care urmeaza sa fie anuntate prin ordin al presedintelui ANAF, Guvernul a mai decis ca, pe viitor, seful Fiscului sa nu mai detina puterea de a interpreta legea: ordinele emise de presedintele ANAF nu mai pot fi publicate in Monitorul Oficial fara o viza a ministerului.

In acest moment, legea permite presedintelui ANAF sa emita ordine interne si pentru contribuabili care arata cum trebuie interpretate legile fiscale sau care stabilesc, dupa criterii necunoscute, care contribuabili reprezinta riscuri.

Ordinele actuale nu au nevoie de avizul niciunei structuri din minister, nu au avize de legalitate sau chiar de constitutionalitate si sunt la dispozitia exclusiva a unui singur om.

Secretarul de stat in Ministerul de Finante Gabriel Biris a explicat in ce constau modificarile discutate cu mediul de afaceri.

Companiile platitoare de TVA care isi schimba sediul, asociatii sau administratorii nu vor mai depune Declaratia 088.

Surpriza de la ANAF inainte de Paste: Ce se intampla cu cel mai criticat formular din ultima vreme

Asta nu inseamna ca ANAF nu va verifica daca in noile conditii firma nu trece intr-o alta caregorie de risc fiscal.

Schimbarea de sediu, asociati sau administrator se face oficial la Registrul Comertului, care are protocoale de colaborare cu ANAF, deci inspectorii de Fisc afla modificarile operate in companie si vor decide daca ii vor chema sau nu pentru clarificari pe reprezentantii legali ai firmei.

ANAF nu va mai emite decizii de retragere a codului de platitor de TVA fara chemarea prealabila pentru clarificari a reprezentantilor legali ai companiei.

Chiar daca procedura era continuta si de vechiul ordin, aceasta nu s-a respectat, inspectorii de Fisc anuntand retragerea codului de platitor TVA in baza analizei emise de calculator.

Rezultatul a fost ca inclusiv 38 de companii din randul contribuabililor mijlocii, cu cifra de afaceri de zeci de milioane de euro, au primit astfel de decizii.

Raportat la numarul de firme inregistrate in Romania, cifra pare acceptabila ca grad de eroare, insa faptul ca printre companiile care au fost anuntate ca nu mai pot deduce TVA se numara Enel sau Cetelem da de gandit in legatura cu acuratetea softului de analiza de risc creat de ANAF.

Citeste mai departe despre Codul de TVA - Noile reguli de dupa 15 mai: Sefii ANAF nu vor mai putea emite ordine fara viza Finantelor

Google renunță la Dock-ul cu încărcător pentru tableta Pixel
Google renunță la Dock-ul cu încărcător pentru tableta Pixel
În iunie anul trecut, Google a lansat tableta Pixel, care a inclus în pachet un Dock cu Încărcător și Difuzor, destinat să transforme dispozitivul într-un difuzor inteligent atunci când...
Samsung anunță inovații AI pentru interfața One UI 6.1.1
Samsung anunță inovații AI pentru interfața One UI 6.1.1
Recent, au apărut zvonuri că Samsung, în colaborare cu Google, dezvoltă noi funcții de inteligență artificială (AI) pentru linia de smartphone-uri. Potrivit ultimelor rapoarte, următoarea...
#procedura TVA Fisc, #ANAF ordin semnat Finante , #ANAF
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Adecăăă, va fi cam ca la Trebunal... Va interpreta fiștecare legea