Operatiunea "Hermes" demarata de Fisc: Prejudiciu de 17 milioane de euro (Video)

Vineri, 26 Februarie 2016, ora 19:01
5452 citiri
Operatiunea "Hermes" demarata de Fisc: Prejudiciu de 17 milioane de euro (Video)
Foto: Facebook/Directia Generala Antifrauda Fiscala

Inspectorii Directiei Generale Antifrauda Fiscala (DGAF) au identificat un prejudiciu de peste 17 milioane de euro in urma investigarii a 44 de firme importatoare. Acestea au fost monitorizate in cadrul operatiunii "Hermes", declansate in octombrie 2015.

Controalele au fost demarate "in scopul valorificarii datelor colectate in timpul verificarii activitatii centrelor en-gros si destructurarii retelelor de firme fantoma utilizate pentru disimularea operatiunilor de import si comercializarea frauduloasa a marfurilor de provenienta extracomunitara", arata un comunicat remis Ziare.com.

DGAF arata ca firmele respective au fost infiintate pe numele unor persoane cu o conditie materiala precara si fara studii, aflate in imposibilitatea justificarii resurselor financiare necesare realizarii a catorva zeci de importuri de marfa (TIR-uri si containere) pe luna, care aprovizioneaza centrele en-gros si magazinele de profil din Romania.

Prin intermediul acestor retele, in perioada noiembrie-decembrie 2015 au fost importate din Turcia si China peste 2.354 tone de articole de imbracaminte, incaltaminte, menaj si papetarie, unele susceptibile a fi contrafacute, in valoare de 173 milioane de lei fara TVA, potrivit sursei citate.

ANAF declanseaza operatiunea "Venus": Cine se va trezi cu Fiscul la poarta (Video)

"Firmele functionau aproximativ o luna, timp in care preluau comenzi si, in numele beneficiarilor reali, importau marfuri si depuneau declaratii vamale false privind valoarea sau natura marfurilor. Pentru pastrarea aparentei legalitatii, au emis catre 841 de beneficiari fictivi facturi si bonuri fiscale cu valori subevaluate, in timp ce comercializarea fara acte a marfurilor se realiza la valori de 20-30 ori mai mari decat cele declarate. In acest mod, bugetul statului a fost prejudiciat cu peste 17,13 milioane euro (77.121.346 lei), reprezentand TVA si impozit pe profit.

In cadrul acestei operatiuni, in februarie 2016, inspectorii antifrauda fiscala au identificat si 26.600 tigarete fara timbru fiscal, ascunse in colete cu haine provenite din Turcia", potrivit sursei citate.

Inspectorii DGAF au anuntat ca vor continua actiunile din cadrul operatiunii "Hermes", pentru "asigurarea prevenirii si combaterii fraudelor fiscale si vamale care afecteaza atat bugetul statului, cat si mediul de afaceri si consumatorii finali".

In mitologia greaca, Hermes este zeul comertului, zborului si al hotilor.

C.P.

„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
Opt din zece români preferă să cumpere online pentru a câștiga timp, peste media din Uniunea Europeană, într-o țară profund divizată între urban și rural, între adopție foarte...
Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american
Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american
Crizele multiple anunțate de către Nouriel Roubini, cunoscutul economist din Statele Unite, au lovit lumea după ce războaiele din Ucraina și Israel, precum și blocarea traficului maritim din...
#ANAF operatiune Hermes, #controale ANAF importatori, #ANAF importatori , #ANAF