Jupanul a grait. Relaxarea fiscala s-a topit

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 28 August 2015, ora 08:13
9478 citiri
Jupanul a grait. Relaxarea fiscala s-a topit

Asadar, premierul de facto al Romaniei, Liviu Dragnea, i-a transmis premierului teoretic al Romaniei, Victor Ponta, care este decizia consensuala in privinta Codului Fiscal, luata de liderii politici, si a garantat ca dl Ponta se va conforma.

Dincolo de fondul celor convenite, faptul ca Guvernul a fost practic exclus de la negocieri, pentru ca nici premierul, nici ministrul Finantelor, nu au fost acolo mi se pare halucinanat cat timp Victor Ponta si guvernul sau par sa nu fi contat in aceasta discutie, care priveste prin excelenta tocmai activitatea Guvernului.

Veti spune ca forma convenita in final este in acord cu dorintele lui Victor Ponta care a si salutat rezultatul discutiilor. In privinta TVA cel putin, asa este, dar faptul ca decizia a fost luata peste capul domniei sale, comunicata in absenta domniei sale il exclude practic din zona puterii reale, ceea ce pentru un premier mi se pare de-a dreptul derizoriu.

Mai mult, dl Ponta a primit sarcina sa vina cu bugetul pe 2016 pana in 15 noiembrie, buget care va fi si el supus acordului politic, cu stricta monitorizare a deficitului, ajustarea cheltuielilor publice si prioritate pentru investitii. Legea salarizarii bugetarilor va fi si ea negociata cu partidele parlamentare dupa modelul Codului Fiscal.

Adica, ne cam sugereaza Liviu Drganea, nu prea se pune problema unor majorari salariale cu exceptia celei pentru medici, care a fost luata in calculul deficitului, desi majorarile din sectorul bugetar de-abia fusesera lansate de Victor Ponta.

Si, ca sa fie tacamul complet, dl Dragnea da ca sigure negocierile cu partenerii internationali, adica mai pe romaneste, intelegem, un acord cu FMI pe care premierul nu il vrea.

Nu zic ca e rau, directia mi se pare foarte buna, dar asta era treaba Guvernului, nu a liderilor politici. Avem un supra-guvern al liderilor politici? Imaginea mi se pare a unui premier emasculat politic, care executa ce i se dicteaza din Kiseleff, fara nicio putere reala de decizie.

Si perceptia pare sa se fi extins rapid. Ca dovada, functionarii publici au anuntat ca vor sa-si discute revendicarile salariale cu Liviu Dragnea si Gabriel Oprea, de parca dl Ponta ar fi tot prin vreun concediu in Turcia sau Miami.

Si mai spune dl Dragnea ca a fost nevoie de un consens politic astfel incat Codul Fiscal sa nu fie schimbat odata cu schimbarea puterii. Are vreun gand? Eu nu am prea auzit lider al puterii care sa invoce posibilitatea pierderii ei, pe termen mai scurt sau mai lung.

Pe fond, deciziile luate in privinta Codului Fiscal pe mine nu ma entuziasmeaza deloc, pentru ca ajustarile aduse sunt cam tot atatea lovituri pentru mediul de afaceri.

TVA va fi redus substantial, la 20%, intru incurajarea consumului si fericirea electoratului. Dar pretul e mare. Ramane taxa pe stalp pana in 2017, adica mai pe romaneste acel impozit extrem de toxic pe investitii. Scapa doar cele din agricultura. Ramane supraaciza la carburanti, se amana scaderea impozitului pe dividende si este amanata plafonarea contributiilor pentru sanatate, adica este amanata relaxarea pe zona cea mai problematica - taxarea muncii.

Eu in continuare nu pot intelege cum pot fi liberalii multumiti cu aceasta forma cat timp aceasta ajustare nu face decat sa elimine amendamentul adus de ei Codului Fiscal in privinta TVA si sa mentina povara asupra mediului de afaceri.

Eu cred ca pe ei in primul rand ar fi trebuit sa-i intereseze soarta mediului de afaceri pentru ca el genereaza locuri de munca si crestere economica sanatoasa. Si ma intreb cum va fi mentinut efectul scaderii TVA la raft, daca nu scad costurile de productie, acelea care depind de taxarea muncii, de taxa pe stalp si de accize?

Asa ca, daca tragem linie, am avut un nou episod din serialul umilirii lui Victor Ponta, am avut o amanare a realei relaxari fiscale si satisfacerea unor asteptari electorale in privinta TVA. Sa ne fie de bine!

Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile, prin introducerea unei caracteristici îmbunătățite de „partajare audio”....
Apple Music, Apple TV și Apple Devices, disponibile și pe Windows
Apple Music, Apple TV și Apple Devices, disponibile și pe Windows
Apple a lansat oficial trei aplicații dedicate pentru utilizatorii de Windows: Apple Music, Apple TV și Apple Devices. Actualizarea face parte din eforturilor companiei de a se distanța de...
#reexaminare cod fiscal, #scadere TVA, #taxa pe stalp , #fiscal