Cum platesti mai putin la stat: Deducerea personala - cazuri particulare Sfatul specialistului

Luni, 17 Iunie 2013, ora 07:49
10058 citiri
Cum platesti mai putin la stat: Deducerea personala - cazuri particulare Sfatul specialistului

Deducerea personala se acorda salariatilor care realizeaza venituri brute mai mici de 3.000 de lei, fiind calculata in functie de nivelul venitului si de numarul persoanelor aflate in intretinerea celui care beneficiaza de aceasta facilitate.

Mai multe detalii: Cum platesti mai putin la stat: Deducerea personala si indemnizatia pentru copil Sfatul specialistului

Avocatul Alexei Delimart de la societatea civila de avocati Delimart si Asociatii, specializata in domeniul dreptului civil/muncii si comercial, a raspuns, pentru Ziare.com, urmatoarelor intrebari legate de acordarea deducerii personale in anumite situatii specifice.

Deducerea personala pentru copiii minori ai sotiei salariatului, rezultati dintr-o alta relatie: Minorii pot avea calitatea de intretinuti pentru ca salariatul sa beneficieze de deducerea personala suplimentara la calculul impozitului pe venit, in conditiile in care sotia nu beneficiaza de aceasta deducere?

Raspuns:

Persoana in intretinere poate fi sotia/sotul, copiii sau alti membri de familie, rudele contribuabilului sau ale sotului/sotiei acestuia pana la gradul al doilea inclusiv, ale carei venituri, impozabile si neimpozabile, nu depasesc 250 lei lunar.

Rudenia este in linie dreapta in cazul descendentei unei persoane dintr-o alta persoana (copii-parinti, nepoti-bunici) sau in linie colaterala (frati, nepot-unchi/ matusa), atunci cand mai multe persoane au un ascendent comun.

Afinitatea este legatura dintre un sot si rudele celuilalt sot. Rudele sotului sunt, in aceeasi linie si acelasi grad, afinii celuilalt sot.

In concluzie, copiii sotiei dintr-o relatie anterioara pot fi luati in intretinerea sotului acesteia, deoarece copiii sotiei sunt in aceeasi linie si acelasi grad afinii sotului.

Deducerea personala pentru detasat in cursul lunii: Cum se acorda deducerea personala in cazul unui angajat detasat?

Raspuns:

In cazul in care un angajat care obtine venituri din salarii la functia de baza se muta in cursul unei luni la un alt angajator, calculul impozitului se face pentru fiecare sursa de venit (loc de realizare a venitului). Deducerea personala se acorda numai de primul angajator, in limita veniturilor realizate in luna respectiva, pana la data lichidarii.

Daca reangajarea are loc in aceeasi luna cu lichidarea, la stabilirea bazei de calcul pentru determinarea impozitului lunar aferent veniturilor realizate in aceasta luna de la angajatorul urmator nu se va lua in calcul deducerea personala. Prevederile legale citate apreciem ca se aplica in cazul incetarii contractului individual de munca in cursul lunii cata vreme fac referire la reangajare si lichidare.

Pentru salariatii care au fost detasati la o alta unitate, angajatorul care ii detaseaza are obligatia depunerii declaratiei 205 privind impozitul retinut la sursa si castigurile/pierderile realizate, pe beneficiari de venit, iar angajatorul la care salariatii au fost detasati si care plateste acestora veniturile salariale intocmeste statele de salarii, calculeaza impozitul si transmite lunar unitatii de la care au fost detasati informatii privind venitul brut realizat, alte deduceri, venitul baza de calcul, precum si impozitul retinut pentru angajat, in scopul completarii declaratiei.

Avand in vedere aceste aspecte, apreciem ca deducerea se acorda in functie de venitul cumulat, iar nu in functie de venitul realizat la fiecare angajator.

Deducerea personala nu se acorda pentru concubini Un salariat poate lua in intretinere si beneficia de deducere personala suplimentara pentru o persoana care nu realizeaza venituri, cu care are doi copii, dar nu este casatorit legal cu ea?

Raspuns:

Pentru ca o persoana sa fie in intretinere, aceasta trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii:

- existenta unor raporturi juridice intre contribuabil si persoana aflata in intretinere;

- persoana fizica intretinuta sa aiba venituri impozabile si neimpozabile mai mici sau egale cu 250 lei lunar.

Asadar, una dintre conditiile necesare pentru acordarea deducerii este existenta unui raport juridic intre contribuabil si persoana aflata in intretinere, conditie care, in speta, nu este indeplinita daca persoana respectiva nu este casatorita cu salariatul.

Acest articol a fost realizat cu sprijinul Societatii Civile de Avocati Delimart si Asociatii.

Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini, deschizând posibilitatea utilizării sale chiar și pentru telefoanele mai vechi, începând cu cele care rulează Android 10. Aplicația Gemini,...
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Apple a lansat oficial în Statele Unite, pe 2 februarie, primul său headset de realitate mixtă, Apple Vision Pro. Acesta vine cu o ofertă bogată de peste 600 de aplicații și jocuri special...
#deducere personala copii, #deducere personala copil major, #deducere personala concubini, #impozit salariu , #impozit salarii