CAS nu va depasi 5 salarii brute pe economie, in cazul veniturilor profesionale

Marti, 03 August 2010, ora 22:20
2557 citiri

Persoanele care obtin venituri profesionale lunar, trimestrial sau semestrial vor plati contributii de asigurari sociale in limita a cinci salarii medii brute pe economie, potrivit normelor de aplicare a Codului Fiscal.

De asemenea, pentru veniturile de natura profesionala obtinute in mod ocazional, nu repetitiv, baza de calcul va fi venitul net anual realizat, insa nu mai mult de echivalentul a cinci salarii medii brute pe economie, se arata intr-un comunicat al Guvernului.

Contributiile la asigurarile de sanatate se vor baza pe venitul net de natura profesionala realizat intr-o luna, acesta fiind calculat ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile deductibile aferente realizarii venitului. Acesta este limitat la nivelul de 5 salarii medii brute pe economie si nu poate fi mai mic de un salariu minim brut pe tara, in cazul in care este sigurul venit pentru care se calculeaza contributia.

Potrivit normelor, contributiile de asigurari sociale de sanatate vor fi platite de persoana care realizeaza veniturile.

Declaratiile de asigurare trebuie depuse o singura data, pana la data de 25 a lunii in curs pentru luna anterioara in care s-au realizat venituri de natura profesionala, la casa de pensii sau la agentia pentru ocuparea fortei de munca.

Persoanele care, pe langa veniturile de natura salariala, realizeaza venituri de natura profesionala in mod ocazional, nu datoreaza contributiile individuale de asigurari sociale, de asigurari pentru somaj si pentru sanatate si pentru aceste venituri de natura profesionala.

"Drepturile de autor in orice situatie se platesc, fie ca sunt acoperite alaturi si de un salariu, fie ca nu sunt acoperite, fie ca sunt periodice, fie ca sunt ocazionale si se refera la o creatie oarecare, sunt in continuare admise. Singura problema este ca in cazul in care exista repetitivitate, aceste elemente sa fie considerate venituri de natura salariala, dar nu trecute ca salarii, si sa se plateasca aceste contributii", a declarat ministrul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, Mihai Seitan.

„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
Opt din zece români preferă să cumpere online pentru a câștiga timp, peste media din Uniunea Europeană, într-o țară profund divizată între urban și rural, între adopție foarte...
Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american
Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american
Crizele multiple anunțate de către Nouriel Roubini, cunoscutul economist din Statele Unite, au lovit lumea după ce războaiele din Ucraina și Israel, precum și blocarea traficului maritim din...
#contributii sociale drepturi autor, #CAS venituri profesionale, #norme Cod Fiscal , #impozit venit