Scaderea impozitului pe venit, misiune imposibila?

Miercuri, 06 Octombrie 2010, ora 12:56
2354 citiri
Scaderea impozitului pe venit, misiune imposibila?
Foto: Gandul

Reducerea impozitului pe venit de la 16 la 10 la suta, o masura votata deja in Comisia de Buget Finante a Senatului, nu va putea fi aplicata din cauza acordului pe care Romania il are cu Fondul Monetar International, prin care este impus un deficit bugetar de cel mult 6,8 la suta din PIB.

In teorie, reducerea impozitului pe venit are mai multe avantaje: companiile ar avea costuri mai mici cu forta de munca, ceea ce ar permite fie investitii mai mari, fie eventuale majorari salariale, care, la randul lor, ar spori consumul intern.

De asemenea, o reducere a impozitului pe venit ar face Romania mult mai atractiva in ochii investitorilor straini, avand in vedere ca tari vecine precum Ungaria si Bulgaria au deja un impozit scazut.

Cu toate acestea, Romania nu isi permite sa ia o asemenea masura, potrivit analistilor. "Din pacate, nu suntem in situatia in care sa judecam daca ideea este buna sau este rea, pentru simplul motiv ca avem o constrangere bugetara majora, care tine de realizarea veniturilor la bugetul de stat, astfel incat sa ne incadram in tinta de deficit bugetar", a comentat, pentru Ziare.com, analistul Valentin Ionescu, fost ministru al Privatizarii.

"Ca atare, masura respectiva, chiar daca in conditii normale ar fi salutara, ea nu poate fi aplicata. Este nerealist sa ne gandim acum la asta, mizand pe faptul ca, ipotetic, se pot obtine niste venituri in viitor. Fondul Monetar nu merge pe asta, merge pe venituri certe si se bazeaza pe analize statice si retrospective si nu poate sa ia in considerare doar niste analize prospective, care prezinta un caracter de incertitudine.

Atunci, masura ca atare va fi respinsa de FMI, pentru ca nu se bazeaza pe datele concrete care au fost negociate si revizuite in permanenta in baza acordului", a adaugat Ionescu.

Potrivit spuselor sale, daca impozitul pe venit s-ar reduce de la 16 la 10 la suta, veniturile obtinute la buget, ca pondere din produsul intern brut, ar scadea la sub 2 la suta, ceea ce inseamna ca ar fi nevoie de alte surse de venit, pentru finantarea deficitului.

"Pe TVA nu mai este loc si nici pe alte taxe si impozite, desi la capitolul taxe s-ar putea sa fim pe plus, dar suntem pe minus la impozite. Atunci trebuie sa fie taiate niste cheltuieli bugetare, unde sunt foarte mari presiuni", a explicat Ionescu. Printre presiuni se numara necesitatea de a mentinte la un nivel minim investitiile de capital, necesitatea de a finanta autoritatile locale sa-si echilibreze bugetele, prin transferuri pe Legea finantelor publice locale, si presiunea strazii, din partea angajatilor din sectorul bugetar, in conditiile in care Guvernul spune ca le va taia salariile, pornind de la salariul minim, ca reper 640 de lei fata de 705 lei cat este in prezent.

"Prin urmare, daca acum se pune problema ca salariile din sectorul bugetar sa fie taiate, ganditi-va ce inseamna ca impozitul va fi redus de la 16 la 10 la suta, adica cu aproape jumatate, in conditiile in care eliminarea impozitului minim presupune o gaura in buget de peste 1,3 miliarde de lei, care trebuie acoperita. Asta ar crea o gaura si mai mare", a adaugat fostul ministru al Privatizarii.

Cat ar ajuta economia?

In plus, reducerea impozitului pe venit nu ar ajuta mediul de afaceri prea mult, deoarece consumul ar ramane, in continuare, scazut.

"Nu o sa-si revina imediat, doar daca se reduce un impozit. Poate avea un efect pozitiv, dar s-ar putea vedea doar la sfarsitul anului 2011. Problema este ca nu putem mentine deficitul scazut pana la sfarsitul anului 2011, ca avem aceasta constrangere, ce decurge dintr-un acord", a explicat Ionescu.

Potrivit spuselor sale, asemenea propuneri trebuie facute pe baza unor analize cost - beneficiu. "Ati vazut ca vine tot de la PD-L. Este clar ca sunt doua curente in partid, unul care pledeaza pentru o fortare din motive politice, nu dintr-un calcul economic precis si altul care tine de o constrangere avand calculele deja facute si care nu are ce sa faca, nu ca nu vrea...", a adaugat analistul.

Reducerea cheltuielilor, singura sursa viabila de venituri suplimentare

Reducerea impozitului pe venit ar insemna, in opinia lui Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicata, o pierdere de cel putin 1,5 la suta din PIB.

"Sigur ca e bine sa platim cat mai putine impozite, ca principiu. In primul rand, nu impozitul pe venit este principala povara fiscala, ci CAS. In al doilea rand, bugetul nu-si poate permite in acest moment, se incaseaza 3,6 la suta din PIB din impozitul pe venit. Daca se reduce, se reduce corespunzator incasarea cu cel putin 1,5 la suta din PIB", a explicat Voinea, pentru Ziare.com.

"Dupa parerea mea, pierderea care s-ar face la buget ar fi comparabila chiar mai mare decat castigul din cresterea TVA. Nu este o masura care, in acest moment, sa poate fi aplicata", a adaugat analistul.

Pentru a face rost de alte surse de venit, statul ar trebui sa efectueze reforma cheltuielilor si investitiilor, de unde s-ar putea obtine suficiente economii pentru a finanta deficitul.

"Sigur, e dezirabil sa scada impozitarea, dar numai dupa ce se va fi finalizat consolidarea fiscala si mai avem vreo doi ani", a spus Voinea.

Reducerea impozitului pe venit, "praf in ochi"

In opinia lui Garbis Kehaiyan, presedintele Asociatiei pentru Prevenirea Abuzurilor Fiscale (APAF), in cazul in care se va aplica reducerea impozitului pe venit, vor trebui efectuate majorari ale altor taxe si impozite.

"La prima vedere, pare o idee buna, dar cred ca va aduce alte mariri de taxe. Se da cu o mana si se ia cu doua. Daca ar fi numai asta, ar fi o idee foarte buna. Dar, cunoscand o parte din membrii Comisiei de Buget-Finante, nu cred ca va fi numai asta, din pacate. Trebuie sa asteptam sa vedem ce se va intampla in urmatoarea luna", a spus Kehaiyan pentru Ziare.com.

"Dezvoltarea economiei nationale se face cu investitii si pentru investitori este o idee buna. Mie, ca si fost investitor, imi trage un semnal de alarma. Cum era calul troian, pe mine acolo ma trimite cu gandul. Nu cred ca in situatia actuala, cand de un an de zile maresti tot, deodata vii si arunci praf oamenilor in ochi. Orice om sanatos la cap s-ar gandi, tinand cont de evolutia ultimului an, ce o sa ne ia", a adaugat presedintele APAF.

De asemenea, Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la FMI, a declarat ca, in cazul scaderii impozitului pe venit, Romania va fi nevoita sa ia alte masuri aditionale, pentru a se asigura ca respecta tinta deficitului bugetar.

Sute de locuri de muncă oferite românilor de angajatorii europeni. Țările cu cele mai multe joburi disponibile
Sute de locuri de muncă oferite românilor de angajatorii europeni. Țările cu cele mai multe joburi disponibile
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată sau nedeterminată, informează vineri, 26 aprilie, Agenţia Municipală...
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Mai mulți analiști economici din Statele Unite trag un semnal de alarmă cu privire la performanța financiară reală a companiilor americane listate pe bursă. Ei susțin că practic nu a...
#scadere impozit venit, #reducere impozit venit, #impozit venit , #impozit venit