Invitatii Ziare.com Ionel Blanculescu: Odiseea TVA

Marti, 04 Septembrie 2012, ora 07:35
4278 citiri
Invitatii Ziare.com Ionel Blanculescu: Odiseea TVA

Suntem contemporani cu masura guvernamentala privind plata TVA la incasarea facturii si nu la emiterea acesteia. Masura initial aplaudata, apreciata, astazi este hulita!

De ce? Inainte de a va raspunde, am sa fac cateva remarci in legatura cu aceasta taxa extrem de importanta. Pentru o mai buna intelegere, ea reprezinta pentru veniturile statului importanta pe care o reprezinta presedintele statului pentru tara. Cum presedintele statului este protejat si pazit de un SPP, asa si TVA este protejat de Serviciul Fiscal al statului.

Importanta TVA rezida din ponderea ei extrem de mare, de 46% in veniturile fiscale ale bugetului de stat, adica in totalul taxelor si impozitelor platite. Orice incercare de afectare a TVA, deoarece poate produce prejudicii imense pentru stat, prin imposibilitatea acestuia de a colecta resursele financiare necesare platii salariilor, pensiilor si functionarii lui, este combatuta in forta si imediat de catre SPP-ul fiscal.

Cand TVA a fost intarit, prin majorare de la 19% la 24%, deci cand au crescut puterile acestui presedinte fiscal, fortele lui de protectie nu au avut nimic de spus. Astazi, cand se incearca plata TVA la incasarea si nu la emiterea facturii, desigur SPP-ul fiscal reactioneaza.

Si acum sa raspundem de ce astazi masura anuntata este hulita:

O factura poate fi emisa in intervalul de timp cuprins intre 01 si 30 ale lunii fiscale, TVA urmand sa fie exigibil, adica sa se incaseze la 25 ale lunii urmatoare, adica platitorul are la dispozitie intre 55 de zile maximum si 25 de zile minimum, pentru a achita TVA aferent facturii. Adica, daca factura este emisa pe 1 ale lunii, sa spunem septembrie, TVA aferent se achita la 25 octombrie, la 55 de zile distanta, iar daca factura este emisa la 30 septembrie, TVA se achita tot la 25 octombrie, la 25 de zile departare.

Avand in vedere ca in lumea noastra economica, de afaceri, facturile se achita la mai multe luni de la emitere, chiar un an sau mai mult, pe bucatele, adica prin plati multe partiale, pana in prezent eram obligati sa facem rost de banii corespunzand TVA aferent si a impozitului pe profit, de asemenea aferent, despre care nu s-a prea vorbit pana in prezent, care insa reprezinta si acesta o piatra de moara de gatul nostru, atunci cand factura nu se incaseaza la timp.

Am solicitat ani de-a randul masura anuntata, de plata a TVA la incasarea si nu la emiterea facturii, pana cand oficiali guvernamentali au anuntat-o, ca intentie, primind vestea cu bucurie, insa si cu rezerva.

Achitarea TVA la incasarea facturii este o operatiune extrem de grea si complicata, presupunand eforturi considerabile din partea tuturor celor implicati: o contabilitate paralela pentru companii, in scopul tinerii evidentei facturilor care intra sub incidenta masurii, un control mai greu de efectuat de catre organul fiscal, "deranj" in programele informatice de contabilitate ale marilor companii, care isi cam manifesta intentia de a nu mai lucra cu firmele cu cifra de afaceri sub 500.000 euro, pentru care se aplica masura si multe altele.

Acum chiar am sa va spun de ce masura anuntata printr-o ordonanta si-a pierdut aura: se cam auzise, cu putin timp in urma, ca de fapt plata TVA nu se va mai face la incasarea facturii, oricand s-ar fi intamplat aceasta, ci la 90 de zile de la emiterea ei, adica la 35 de zile fata de cele 55 de zile pe care oricum le aveam la dispozitie de la lege. Acest lucru insemna sa aducem la fel ca si pana acum banii de acasa sau de la banca, prin imprumuturi.

Se mai auzise ca, dupa alte 30 de zile dupa cele 90, daca plata ar fi continuat sa nu se faca, se inceapa un proces de compensare a TVA platit deja, dupa cele 90 de zile, la bugetul de stat, cu alte plati de taxe si impozite, ceea ce ar fi insemnat sa aruncam in aer contabilitatea trezoreriei romane si evidenta veniturilor statului.

Din tot ce am auzit, concret in ordonanta publicata recent in Monitorul Oficial am regasit masura cu plata TVA la 90 de zile, deci nu la incasare, asa cum se prevazuse initial. Adica, suntem cam tot in starea in care eram pana acum!

Acesta este motivul pentru care masura in loc sa fie apreciata este criticata, de fapt nu s-a intamplat nimic!

Imi vine in minte un banc: la un targ de inventica la New York statele lumii prezinta inventii, americanii, binecunoscutele rachete, care ating chiar planeta Marte, francezii, tehnica de telecomunicatii, israelienii, aparatura de securitate, romanii, aici voi detalia: la standul romanesc se afla o simpla masuta, pe care se gasea o cutiuta, cu doua butoane, unul alb si celalalt rosu. Delegatiile de specialisti ale celorlaltor state, mute de uimire in fata masutei romanesti, atat de simpla, "dupa vorba, dupa port", fata de complexitatea celorlaltor standuri, intreaba ce este cu respectiva cutiuta: delegatia romana raspunde ca daca se apasa pe butonul alb al cutiutei nu se intampla nimic, iar daca se apasa pe cel rosu se anuleaza prima comanda.

Asa si cu TVA nostru, prin achitarea la 90 de zile si nu la incasare, de fapt fata de situatia initiala nu am facut altceva decat sa anulam prima stare, cand de fapt, nici atunci nu se intamplase nimic!

Ce cred eu ca trebuie sa retinem din toata aceasta odisee a TVA este ca atunci cand anuntam o masura si cream asteptari, in special in randul celor care creaza valoare adaugata si platesc taxe si impozite la bugetul de stat, sa ne tinem de cuvant si sa nu-i aiurim cu alte fantezii! Sa gandim de 10 ori si sa facem o data si bine si numai ceea ce putem face, ce este in puterea noastra!

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Câți bani scot din buzunare pofticioșii pentru primele cireșe. „E un moft ăsta. O jumătate de kilogram probabil că mi-aș permite”
Câți bani scot din buzunare pofticioșii pentru primele cireșe. „E un moft ăsta. O jumătate de kilogram probabil că mi-aș permite”
Pe unele tarabe din piețe se vând acum și cireșe, iar un kilogram se vinde cu 150 de lei. Fructele sunt aduse din Turcia și Grecia, iar comercianții spun că, de fapt, prețul de...
HMD a lansat smartphone-uri la prețuri sub 800 RON. Cu ce specificații vin
HMD a lansat smartphone-uri la prețuri sub 800 RON. Cu ce specificații vin
HMD a lansat recent trei noi smartphone-uri sub marca proprie: HMD Pulse Pro, HMD Pulse+ și HMD Pulse. În cadrul unei întâlniri online care a avut loc pe 17 aprilie, Adam Ferguson,...
#plata TVA incasare factura, #plata TVA emitere factura , #tva