Soluția prin care România devine total independentă de gazul rusesc: "Acum 2 ani, ne gândeam că nu avem nicio șansă"

Vineri, 30 Septembrie 2022, ora 20:19
11249 citiri
Soluția prin care România devine total independentă de gazul rusesc: "Acum 2 ani, ne gândeam că nu avem nicio șansă"
Gazele naturale lichefiate din Azerbaidjan reduce dependența Europei de Rusia FOTO Hepta

Războiul din Ucraina a provocat o criza energetică de amploare în Europa. România are însă capacitatea de a o depăși, datorită rezervelor de gaze naturale pe care le deține, consideră specialiștii.

Pe termen scurt însă, România se confruntă însă cu problema legată de capacitatea de a exploata resursa descoperită în Marea Neagră.

O alternativă de avarie este suplimentarea cu gaze naturale lichefiate (LNG) care provin într-o cantitate suficientă pentru întreaga Europă de Sud-Est din Azerbaidjan.

Potrivit ministrului Energiei, Virgil Popescu, țara noastră le va putea primi prin Coridorul Vertical LNG începând din 1 octombrie, când va fi finalizată conducta care leagă Grecia și Bulgaria.

”Acum doi ani, ne gândeam că nu avem nicio șansă să avem alte surse de aprovizionare cu energie în afară de Rusia și am dezvoltat Proiectul fluxului invers pe Coridorul Transbalcanic, care a fost construit pentru furnizarea de gaz din Rusia, Ucraina, România, Bulgaria și Turcia.

Anul trecut am finalizat modificările de flux invers și acum avem un coridor care poate aduce și scoate din România gaz din Turcia, Bulgaria, Ucraina. Din Turcia putem aduce gaz din Azerbaidjan și din terminalele de gaz natural lichefiat (GNL). Deci, avem un coridor inter-balcanic. Coridorul Vertical, care trebuia să fie terminat în urmă cu șase ani, este de așteptat să fie finalizat în această vară.

Interconectorul Grecia-Bulgaria (IGB), care ar trebui să fie finalizat în iulie, va oferi acces României la Conducta Trans-Anatoliană de Gaze Naturale (TANAP), Conducta Trans Adriatică (TAP). Conducta BRUA (Bulgaria, România, Ungaria și Austria) este un alt coridor care poate aduce gaze din Coridorul sudic de gaz, Coridorul Vertical către România, Moldova și restul Europei”, a declarat ministrul într-un material oferit de publicația G4Media.

De ce sunt importante gazele naturale lichefiate din Azerbaidjan

Azerbaidjanul are resurse impresionante de LNG. O informația mai puțin știută este faptul că mica națiune a devenit și un avanpost strategic al americanilor în regiune. Astfel, conectarea cu azerii reprezintă și o strângere a relațiilor diplomatice cu SUA.

Citește și:
Propagandiștii lui Putin cer ocuparea Georgiei, Armeniei și Azerbaidjanului. ”Avem dreptul să facem asta!” VIDEO
Propagandiștii lui Putin cer ocuparea Georgiei, Armeniei și Azerbaidjanului. ”Avem dreptul să facem asta!” VIDEO
În emisiunea propagandistului Vladimir Solovyov, unul dintre participanții la talk-show a cerut ”alipirea” teritoriilor Georgiei, Armeniei și Azerbaidjanului la Rusia. Propaganda...
Reghecampf, spulberat în derbyul din Azerbaidjan
Reghecampf, spulberat în derbyul din Azerbaidjan
Laurențiu Reghecampf a suferit o înfrângere umilitoare în derbyul campionatului din Azerbaidjan, Neftchi Baku fiind învinsă clar de rivala Qarabag. Echipa lui Reghe a pierdut cu 0-4 și a...