Cel mai căutat inginer de drumuri și poduri din Suceava are 75 de ani: "Învățământul din România nu mai scoate astfel de specialiști"

Luni, 20 Februarie 2023, ora 13:49
10678 citiri
Cel mai căutat inginer de drumuri și poduri din Suceava are 75 de ani: "Învățământul din România nu mai scoate astfel de specialiști"
Eugen Girigan este cel mai căutat inginer de drumuri și poduri din județul Suceava FOTO captură YouTube

Cel mai căutat inginer de drumuri și poduri din județul Suceava, Eugen Girigan a ajuns la vârsta de 75 de ani. S-a pensionat din 2010, însă nu duce lipsă de oferte.

Eugen Girigan are contracte de colaborare pe diferite specialități, cum ar fi responsabil tehnic cu execuția (RTE), diriginte de șantier, expert tehnic judiciar sau reprezentant al antreprenorului.

87 de poduri construite în tot județul

În cariera sa a construit 87 de poduri în tot județul, majoritatea între 1980 - 1986. Cel mai mic pod are o lungime de 15 metri, iar podul de peste râul Moldova, între Baia și Bogata, are o lungime de 326 de metri.

Eugen Girigan cunoaște foarte bine infrastructura rutieră a județului și știe aproape pe dinafară istoricul podurilor care traversează fiecare curs de apă, scrie monitorulsv.ro.

În 1971, când a venit ca inginer stagiar, 80% din poduri erau din lemn.

”Iarna se furau componente pentru a fi puse pe foc și, în plus, nu aveau rezistență prea mare. După vizita lui Ceaușescu din China, din 1978, s-a luat decizia de a se interzice materialul lemnos pentru construcția de poduri. S-a demarat o acțiune masivă, iar timp de șase ani am construit 87 de poduri”, își amintește Eugen Girigan.

Și-a propus să mai lucreze până la 80 de ani

Eugen Girigan și-a propus să mai lucreze până la 80 de ani, iar criza de ingineri de drumuri și poduri din județ arată că ar putea lucra chiar și după această vârstă.

În județ ar fi nevoie de cel puțin 50 de ingineri de specialitate, potrivit lui Eugen Girigan.

”Acum 40 de ani se lucra la mână, cu roaba și lopata și era o muncă extrem de grea. Între timp, s-a automatizat și mecanizat totul, dar chiar și așa există o criză acută de specialiști. Pe de o parte, învățământul din România nu mai scoate astfel de specialiști, iar pe de altă parte cred că este vorba de comoditate. Pentru a lucra pe șantier este nevoie și de sacrificii, să stai departe de casă și timp de o săptămână sau chiar mai mult, ceea ce unora nu le convine. De aceea, unii ingineri de drumuri și poduri nu își fac profesia și aleg alte meserii, mai comode”, a arătat Eugen Girigan.

O parte din podurile din județ au durata de viață expirată

Aflat în branșă de mai bine de jumătate de secol, Eugen Girigan cunoaște exact starea podurilor din județ. O parte din acestea au durata de viață expirată.

Cele mai vechi au fost construite în perioada 1948-1952.

O parte dintre ele au fost refăcute complet, dar există unul la care s-au realizat doar reparații. Este vorba de podul peste râul Suceava, care leagă Udești de Verești și care, potrivit lui Eugen Girigan, la un cutremur prezintă un risc mare de prăbușire. ”Și podurile ridicate în perioada 1980-1986 sunt pe final de garanție, iar conducerea județului ar trebui ca în maxim 10 ani să înceapă o monitorizare atentă pentru a nu avea ulterior alte surprize. Firește, e nevoie și de fonduri, o problemă pe care acum 40 de ani nu o aveam”, a mai spus Eugen Girigan.

Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Apple a lansat oficial în Statele Unite, pe 2 februarie, primul său headset de realitate mixtă, Apple Vision Pro. Acesta vine cu o ofertă bogată de peste 600 de aplicații și jocuri special...
Când va avea loc evenimentul Samsung Unpacked și ce dispozitive vor fi prezentate
Când va avea loc evenimentul Samsung Unpacked și ce dispozitive vor fi prezentate
Samsung plănuiește să organizeze evenimentul său emblematic, Unpacked, pe data de 10 iulie 2024, în Paris, potrivit mai multor surse. Alegerea Parisului ca gazdă pentru acest eveniment nu...
#inginer, #Drumuri si Poduri, #suceava, #varsta, #cel mai cautat , #infrastructura