CEO-ul Google critică greșelile Gemini. Generatorul de imagini, acuzat de părtinire rasială

Miercuri, 28 Februarie 2024, ora 20:16
1670 citiri
CEO-ul Google critică greșelile Gemini. Generatorul de imagini, acuzat de părtinire rasială
Gemini a creat controverse online prin inacuratețea imaginilor FOTO Twitter/Sundar Pichai

CEO-ul Google, Sundar Pichai, a abordat greşelile companiei în materie de inteligenţă artificială, care au determinat compania să-şi retragă offline funcţia de generare de imagini Gemini, pentru teste suplimentare, afirmând, într-o notă de marţi seară, că acestea sunt ”inacceptabile”.

Pichai a numit inexactităţile ca fiind ”problematice” şi a spus că ”i-au ofensat pe utilizatorii noştri şi au arătat părtiniri”.

Google a lansat pe piaţă generatorul de imagini la începutul acestei luni, prin Gemini, principalul grup de modele AI al companiei.

Instrumentul permite utilizatorilor să introducă solicitări pentru a crea o imagine.

În ultima săptămână, utilizatorii au descoperit inexactităţi istorice care au devenit virale online, iar compania a retras funcţia săptămâna trecută, spunând că o va relansa în săptămânile următoare.

”Ştiu că unele dintre răspunsurile sale au ofensat utilizatorii noştri şi au arătat părtinire – pentru a fi clar, este complet inacceptabil şi am înţeles greşit. Nicio AI nu este perfectă, mai ales în această etapă emergentă a dezvoltării industriei, dar ştim că ştacheta este ridicată pentru noi”, a spus Pichai.

Ştirea urmează după ce Google a schimbat numele chatbotului său din Bard în Gemini, la începutul acestei luni.

Nota lui Pichai afirmă că echipele au lucrat non-stop pentru a rezolva problemele şi că Google va institui un set clar de măsuri şi schimbări structurale, precum şi ”procese de lansare îmbunătăţite”.

”Întotdeauna am căutat să oferim utilizatorilor informaţii utile, precise şi imparţiale în produsele noastre. De aceea oamenii au încredere în ele. Aceasta trebuie să fie abordarea noastră pentru toate produsele noastre, inclusiv produsele noastre emergente de AI”, a scris Pichai în notă.

Google și-a suspendat instrumentul de creare a imaginilor Gemini săptămâna trecută, după ce a generat rezultate jenante și jignitoare, în unele cazuri refuzând să înfățișeze oameni albi sau inserând fotografii cu femei sau oameni de culoare atunci când i s-a cerut să creeze imagini cu vikingi, naziști și Papei.

Acele comentarii au atras critici aspre, în special din partea conservatorilor, care au acuzat Google de părtinire anti-albi.

Majoritatea companiilor care oferă instrumente AI precum Gemini creează bariere pentru a atenua abuzurile și pentru a evita părtinirea, în special în lumina altor experiențe. De exemplu, instrumentele de generare a imaginilor de la companii precum OpenAI au fost criticate atunci când au creat predominant imagini cu oameni albi în roluri profesionale și înfățișând oameni de culoare în roluri stereotipe.

„Știu că unele dintre răspunsurile sale au ofensat utilizatorii noștri și au arătat părtinire – pentru a fi clar, este complet inacceptabil și am înțeles greșit”, a spus Pichai.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Apple vrea să folosească inteligența artificială a celor de la Google pentru noile iPhone-uri
Apple vrea să folosească inteligența artificială a celor de la Google pentru noile iPhone-uri
Într-o mișcare surprinzătoare pentru industria tech, Apple ar putea colabora cu Google pentru a aduce funcții avansate de inteligență artificială (AI) pe telefoanele iPhone, printr-o...
Gemini, serviciul de inteligență artificială al Google, disponibil acum și pentru utilizatorii Android
Gemini, serviciul de inteligență artificială al Google, disponibil acum și pentru utilizatorii Android
Google se pregătește să implementeze serviciul său de inteligență artificială, Gemini, în aplicația dedicată sistemului de operare Android. Actualizarea le va permite utilizatorilor să...
#inteligenta artificiala, #Google, #Gemini, #CEO Google, #woke , #inteligenta artificiala