Cele mai mari riscuri pentru companii: Atacurile cibernetice si problemele facute de angajati

Luni, 01 Februarie 2016, ora 13:00
2616 citiri
Cele mai mari riscuri pentru companii: Atacurile cibernetice si problemele facute de angajati
Foto: Arhiva Ziare.com

Atacurile cibernetice si amenintarile din interior, generate inclusiv de angajati rau intentionati care sustrag, manipuleaza sau distrug date, reprezinta riscurile cu cea mai mare rata de crestere in 2016 pentru companii.

Aceasta concluzie este desprinsa dintr-un raport al EY, remis Ziare.com, care se bazeaza pe un sondaj realizat la nivel global, la care au participat 665 de directori executivi din 9 industrii, de la servicii financiare la energie si utilitati.

Cercetand folosirea instrumentelor de analiza a datelor pentru investigarea incidentelor sau pentru gestionarea riscurilor, studiul a descoperit ca riscul de frauda interna se situeaza pe prima pozitie, cu o rata de 77%, in vreme ce riscul de patrundere neautorizata in sistem sau cel de amenintare interna ocupa locul doi, cu 70%.

69% dintre respondenti au declarat ca mai au eforturi de facut pentru a reusi sa-si actualizeze procedurile antifrauda, inclusiv utilizarea instrumentelor de analiza a datelor de criminalitate cibernetica (FDA).

De remarcat aici ca aceasta cifra creste la 74% in cazul directorilor in pozitii manageriale de top. Dintre respondentii care spun ca presiunile exercitate de reglementari sunt principalul motiv pentru imbunatatirea procedurilor, cei care detin pozitii manageriale de top s-au dovedit cei mai preocupati de faptul ca limitarile si constrangerile exercitate de reglementarile legislative devin tot mai raspandite si mai dure.

Avertisment despre atacurile hackerilor: 5 amenintari cibernetice care vor exploda in 2016

Cresc investitiile in FDA

Cum doar 55% dintre participantii la studiu sustin ca fondurile alocate FDA in companiile lor sunt suficiente - valoare in scadere fata 64% in cadrul studiului din 2014 - nu este de mirare ca trei din cinci respondenti afirma ca intentioneaza sa cheltuiasca mai mult pe astfel de instrumente IT in urmatorii doi ani.

Cercetand motivele cresterii acestor investitii, primul invocat a fost raspunsul la cresterea criminalitatii cibernetice, urmat de presiunea tot mai mare exercitata de cadrul legislativ, cu procente de 53%, respectiv 43%. De asemenea, se schimba si modul de implementare a instrumentelor FDA, 63% dintre respondenti afirmand ca investesc cel putin jumatate din bugetul alocat FDA in activitati de monitorizare proactiva.

Creste utilizarea FDA

Ca raspuns la cresterea riscurilor, utilizarea instrumentelor FDA avansate a devenit o norma, noile tehnologii si noile tehnici de monitorizare fiind tot mai larg folosite pentru a sustine companiile in gestionarea riscurilor curente si viitoare legate de frauda si criminalitate cibernetica, potrivit studiului citat.

Maturizarea eforturilor corporatiilor in zona FDA este tot mai evidenta, daca ne uitam la cresterea gradului de sofisticare in utilizarea datelor. 75% dintre respondenti analizeaza in mod curent o gama larga de date structurate si nestructurate, fapt care le permite sa obtina o imagine holistica a propriului univers de risc.

Maturizarea FDA conduce la rezultate pozitive

Rezultatele studiului mai arata ca exista similaritati remarcabile intre organizatiile care au raportat rezultate pozitive in urma eforturilor legate de adoptarea instrumentelor FDA, cum ar fi:

  • Parti mai mari din bugetele de conformitate si anti-frauda alocate FDA
  • Adoptarea de instrumente sofisticate de analiza de date, incluzand aici monitorizarea social media, a mediului web si vizualizarea de date, in cadrul unui mix pentru identificarea unor activitati ilegale sau a unor tipare si tendinte de frauda
  • Incorporarea unor volume mai mari de date si a unei mai largi varietati de surse de date (atat structurate, cat si nestructurate).

C.P.

HMD a lansat smartphone-uri la prețuri sub 800 RON. Cu ce specificații vin
HMD a lansat smartphone-uri la prețuri sub 800 RON. Cu ce specificații vin
HMD a lansat recent trei noi smartphone-uri sub marca proprie: HMD Pulse Pro, HMD Pulse+ și HMD Pulse. În cadrul unei întâlniri online care a avut loc pe 17 aprilie, Adam Ferguson,...
Infinix intră pe piața din România! Producătorul oferă telefoane de buget, cu specificații decente. Care sunt prețurile
Infinix intră pe piața din România! Producătorul oferă telefoane de buget, cu specificații decente. Care sunt prețurile
Compania Infinix Mobility, cunoscută pentru tehnologiile inovative și telefoanele de buget, mid-range și high-end, își extinde acum operațiunile pe piața din România. Fondată în 2013,...
#riscuri cibernetice companii, #amenintari cibernetice companii, #atacuri cibernetice companii , #hacker