Atentie la falsii angajatori de pe Internet. Cum poti ramane fara bani daca pici in plasa

Miercuri, 04 Decembrie 2013, ora 14:02
2129 citiri
Atentie la falsii angajatori de pe Internet. Cum poti ramane fara bani daca pici in plasa

Specialistii Bitdefender au identificat un fenomen ingrijorator pe Internet care pacaleste din ce mai multi oameni. Utilizatori ai retelei de socializare LinkedIn cad in plasa escrocilor care ofera asa zise slujbe de vis cu salarii de doua mii de euro pe luna.

Utilizatorii de Internet sunt momiti cu anunturi de slujbe cu salarii mari facute pe conturi false, a transmis Bitdefender intr-un comunicat remis Ziare.com. Dupa ce stabilesc contactul cu persoanele interestate, escrocii cauta apoi sa obtina cat mai multe informatii personale si cer diferite sume de bani in avans sub diferite pretexete.

"Sute de companii cauta persoane ce vorbesc doua limbi straine! E suficient sa cunosti engleza si inca o limba straina si poti obtine una dintre pozitiile interesante deschise in acest moment", este unul dintre anunturile false postate pe reteaua LinkedIn.

Pentru a pacali cat mai multi oameni, escrocii folosesc fotografii generice ale unor femei atragatoare pe care le prezinta drept specialisti in recrutare. Ei incearca de asemenea sa colecteze cat mai multe date despre cei care se arata interesati de oferte pentru a opera furturi de identitate.

Specialistii Bitdefender au realizat o lista de metode pe care utilizatorii de Internet le pot folosi pentru a nu cadea in plasa escrocilor.

In primul rand, pe orice retea sociala, fiecare utilizator trebuie sa verifice cu atentie conturile care fac parte din cercul "de prieteni" sau "de interes". In al doilea rand, fiecare trebuie sa fie atent la informatiile pe care le distribuie pe Internet despre sine. Escrocii cauta orice detalii care i-ar putea ajuta sa ajunga mai usor la utilizatori sau la compania unde lucreaza prin spear phishing sau atacuri pe retele sociale.

Frecvent, falsii angajatori cer diferite sume de bani in avans cu promisiunea ca apoi vor veni sume inzecite. O alta metoda prin care oricine poate evita aceste scheme infractionale, este verificarea daca fotografia profilului de pe reteaua de socializare se mai afla si pe alte site-uri. Frecvent, acele fotografii de pe conturile false sunt regasite pe Internet pe alte site-uri fara niciun fel de lagatura cu oferta de slujba.

Aceste escrocherii sunt uneori sustinute de site-uri frauduloase precum hoteluri false, care includ si o rubrica de Cariere in meniu. Detalii precum numele, adresa si informatiile bancare obtinute pe parcursul procesului de recrutare pot fi folosite in furturi de identitate.

„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
Opt din zece români preferă să cumpere online pentru a câștiga timp, peste media din Uniunea Europeană, într-o țară profund divizată între urban și rural, între adopție foarte...
Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american
Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american
Crizele multiple anunțate de către Nouriel Roubini, cunoscutul economist din Statele Unite, au lovit lumea după ce războaiele din Ucraina și Israel, precum și blocarea traficului maritim din...
#anunturi false slujbe Internet, #escroci Internet slujbe false, #specialisti Bitdefender Internet slujbe , #internet