Cele mai citite articole de pe Wikipedia, in 2012

Sambata, 29 Decembrie 2012, ora 22:07
2110 citiri
Cele mai citite articole de pe Wikipedia, in 2012

Cele mai cautate articole de pe enciclopedia online Wikipedia, in anul 2012, au fost in mare parte cele la care se astepta toata lumea - precum actori, muzicieni si evenimente mondiale - insa au fost si cateva intrari trasnite, in topul realizat de presa americana.

Astfel, cei care au preferat varianta in limba engleza a Wikipedia au parut interesati de filme de actiune, trupe de muzica si Facebook.

Inginerul IT suedez Johan Gunnarsson a detaliat lista cu cele mai citite 100 de articole de pe Wikipedia, din anul 2012, deoarece enciclopedia online nu isi creeaza propria lista la final de an, insa permite utilizatorilor sa poata afla numarul de vizualizari ale fiecarei pagini, potrivit CNET.

Lista lui Gunnarsson a celor mai citite 100 de articole apare in mai multe limbi si este prima oara cand utilizatorii pot vedea care sunt cele mai populare articole din perioada unui an.

Obsesiile "virale" ale anului 2012

Astfel, pe lista in limba engleza, cea mai populara versiune a site-ului, pagina destinata retelei de socializare Facebook a avut cele mai multe vizualizari - peste 32,6 milioane de vizualizari.

Pe locul doi a fost articolul "Wiki", cu putin sub 30 de milioane de vizualizari, in timp ce "Deaths in 2012" ("Decesele din 2012" - n. red.) a fost pe locul trei, cu peste 25 de milioane de vizualizari.

In top urmeaza pagina trupei One Direction, filmul "The Avengers", romanul "Fifty Shades of Grey", "2012 phenonenon" ("fenomenul 2012"), filmul "The Dark Knight Rises", pagina companiei Google si pagina romanelor "The Hunger Games".

Astfel, intre primele 10 nume s-au regasit doua filme, doua romane, o trupa muzicala, dar si doua companii de renume mondial.

Gunnarson da si o explicatie pentru care Facebook este numarul 1. In primul rand, oamenii pot fi interesati de site-urile populare, iar in al doilea rand utilizatorii de Internet pur si simplu au confundat cele doua site-uri si au intrat pe Wikipedia in loc de Facebook.

Inginerul sudez a realizat aceasta lista si pentru versiuni in alte limbi ale Wikipedia, rezultatele aratand ca nume precum Facebook, Wiki sau One Direction au fost foarte cautate si in alte limbi. De altfel, One Direction este totodata si una dintre "obsesiile" anului 2012.

Cele mai citite pagini in limba romana

Cea mai citita pagina din versiunea in limba romana a Wikipedia este cea destinata Romaniei, cu peste 600.000 de vizualizari, urmata de "Mihai Eminescu", cu peste 550.000. La mare distanta sunt "Ion Luca Caragiale", "Stefan cel Mare" si... Facebook, fiecare cu peste 300.000 de citiri.

In top 10 mai figureaza paginile destinate lui Soliman I, Halloween-ului, lui Ion Creanga, Uniunii Europene si asteroizilor. "Bucuresti" este pe locul 12, urmat de cele doua razboaie mondiale, in timp ce poate cea mai insolita prezenta este cea de pe locul 18 - "Antonia".

De altfel, printre cele mai populare cautari pe Wikipedia, in limba fiecarei tari, figureaza de cele mai multe ori si numele tarii si capitala sa.

Valul de taxe care ne așteaptă după majorările de pensii și salarii din an electoral: „Ne ducem spre fundul sacului”
Valul de taxe care ne așteaptă după majorările de pensii și salarii din an electoral: „Ne ducem spre fundul sacului”
Majorarea pensiilor de la 1 septembrie, după recalculare, deja pune presiune pe bugetul de stat.Și salariul minim pe economie urmează să fie majorat de la 1 iulie la 3.700 de lei brut. Însă...
Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta, în colaborare cu Misinformation Combat Alliance (MCA), a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor generate prin inteligență...
#cele mai citite articole Wikipedia, #articole citite Wikipedia 2012, #articole citite romana Wikipedia 2012 , #internet