Cine vrea sa preia controlul asupra Internetului?

Sambata, 24 Noiembrie 2012, ora 09:17
4103 citiri
Cine vrea sa preia controlul asupra Internetului?
Foto: Arhiva

Decizii importante cu privire la viitorul guvernantei Internetului vor fi luate cu ocazia unei conferinte din luna decembrie, in Dubai, Emiratele Arabe Unite, al carei scop este modificarea tratatelor multilaterale care reglementeaza circulatia informatiilor la nivel global.

Summit-ul din Dubai este organizat, intre 3 si 14 decembrie, de Uniunea Internationala a Telecomunicatiilor (ITU), agentie care functioneaza in cadrul ONU. Participantii vor analiza propuneri care vizeaza modificarea anumitor aspecte ale Regulamentului Telecomunicatiilor Internationale.

Regulamentul a fost conceput pentru a asigura interoperabilitatea serviciilor de telecom la nivel mondial si a fost revizuit ultima oara in 1988. In prezent, exista critici cu privire la caracterul confidential al procedurii de revizuire.

Rusia, dar si alte tari care s-au exprimat deja in favoarea unui control mai strict al informatiilor disponibile pe Internet, au cerut ca statele sa aiba dreptul suveran de a gestiona Internetul pe teritoriul lor national si sustin in acest sens tranferarea controlului sistemului de Internet de sub autoritatea unor grupuri cu sediul in SUA, precum ICANN, sub autoritatea Uniunii Internationale a Telecomunicatiilor.

Parlamentul European, compania americana Google, precum si multi specialisti avertizeaza ca investirea ITU cu atributii precum alocarea domeniilor si controlul securitatii Internetului poate afecta libertatea circulatiei informatiilor, potrivit New Europe.

UE cere statelor membre sa respinga propunerile

Membrii Parlamentului European considera ca ITU nu este "organismul indicat" pentru a avea o astfel de autoritate. Parlamentul UE cere statelor membre sa respinga schimbarile propuse in acest scop, care ar avea "un impact negativ asupra Internetului, arhitecturii sale, operatiunilor, continutului si securitatii, relatiilor de afaceri, guvernantei Internetului si liberei circulatii a informatiilor online."

De partea cealalta, ITU sustine ca un nou tratat este necesar tocmai pentru a asigura "libera circulatie a informatiilor in lume, promovand accesul echitabil pentru toti si stabilind baza pentru inovatie si dezvoltarea pietei".

Un site numit Wcitleaks, administrat de o echipa cercetori la Universitatea George Mason, a publicat mai multe documente in legatura cu noul tratat, printre care si propunerea Rusiei vizand reducerea controlului SUA asupra operatiunilor de Internet.

Intr-un document publicat pe 17 noiembrie, ITU precizeaza ca "statele membre trebuie sa aiba drepturi egale asupra administrarii Internetului, inclusiv in ceea ce priveste alocarea, atribuirea si recuperarea numerelor de Internet".

Reprezentantii gigantului tehnologic Google considera ca modificarea regulamentului in forma propusa ameninta libertatea Internetului, scrie BBC. In consecinta, compania a demarat o campanie in cadrul careia a lansat site-ul Take Action, pe care utilizatorii de Internet pot semna o petitie si o pot distribui prin intermediul retelelor de socializare pe sunt inregistrati. Google sustine ca nu toate guvernele care vor participa la conferinta sprijina libertatea Internetului adaugand ca "42 de tari au introdus filtre si au cenzurat continutul. In ultimii doi ani, guvernele au elaborat 19 legi noi care ameninta libertatea de exprimare."

Reglementari cu usile inchise

Gigantul american acuza aceste guverne ca incearca sa foloseasca "o intrunire cu usile inchise pentru a reglementa Internetul. ITU nu este locul potrivit pentru a lua decizii cu privire la viitorul Internetului"

De asemenea, in urma cu doua luni, un grup de ONG-uri a semnat o scrisoare prin care cere statelor membre sa respinga expansiunea autoritatii ITU. Potrivit acestora, noile masuri ar submina "alte eforturi desfasurate de institutii mai potrivite pentru a aborda securitatea Internetului"

"In cel mai rau caz, exista riscul sa asistam la o impartire a Internetului", a spus Alan Woodward, profesor de informatica al unei universitati din Anglia.

O alta propunere controversata vizeaza introducerea pentru site-urile populare, cum sunt Youtube si Facebook, a unei taxe pentru a avea acces la populatia din anumite tari.

Uniunea Internationala a Telecomunicatiilor (International Telecommunication Union - ITU) este un organism specializat al Organizatiei Natiunilor Unite, care are ca scop coordonarea la nivel global a serviciilor din sectorul telecomunicatiilor. ITU cuprinde 193 de tari, printre care si Romania.

ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) este o organizatie non-profit infiintata in 1998, in baza unui acord cu guvernul american, in atributiile careia intra cele mai importante aspecte legate de guvernanta Internetului, inclusiv alocarea de nume de domenii si de adrese IP.

S-a deschis Transapuseana. Cum arată una dintre cele mai spectaculoase șosele din România FOTO
S-a deschis Transapuseana. Cum arată una dintre cele mai spectaculoase șosele din România FOTO
Primul lot din Transapuseana, drumul care traversează Munţii Apuseni, a fost inaugurat vineri, 26 aprilie. Este vorba despre 43 de kilometri de drum judeţean. Vicepreşedintele Consiliului...
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini, deschizând posibilitatea utilizării sale chiar și pentru telefoanele mai vechi, începând cu cele care rulează Android 10. Aplicația Gemini,...
#summit tratat Internet, #summit Internet Dubai, #cenzura Internet , #internet