In premiera, un robot a inteles notiunea de proprietate

Duminica, 03 Februarie 2019, ora 09:12
7422 citiri
In premiera, un robot a inteles notiunea de proprietate
Foto: Arhiva Pixabay

Daca pentru oameni, in general, notiunea de proprietate e relativ usor de inteles, nu acelasi lucru se poate spune despre roboti sau Inteligenta Artificiala. E totusi o notiune abstracta, nu tocmai la indemana acestora.

Insa, in cadrul unui experiment recent, un robot a reusit sa inteleaga ce inseamna proprietatea si ca nu ar trebui sa se atinga de lucrurile care nu ii apartin, o lectie extrem de importanta pentru interactiunea roboti-oameni, arata Science News.

"Daca instruiesc un robot sa-mi construiasca un gard si merge la vecin sa fure scanduri, nu este ceea ce aveam in minte", a explicat Matthias Scheutz, cercetator la Universitatea Tufts din Medford, Massachussetts, de ce era nevoie de o astfel de lectie. Omul de stiinta nu a fost implicat in experiment.

Cercetatorul in inteligenta artificiala Xuan Tan si colegii sai de la Universitatea Yale au scolit robotul in experimente cu piese cubice aflate pe o masa. Intr-o sedinta, Tan s-a jucat doar cu piesele rosii, inducand robotului ideea ca acestea ii apartin. Cand robotul a vrut sa ia un cub rosu, primind o comanda ce se referea la piese, in general, cercetatorul l-a oprit, spunandu-i ca acea piesa rosie era a sa.

Din acel moment, a atins restul pieselor, nu insa si pe cele rosii.

Mai tarziu, cand robotul a primit de la un alt cercetator comanda de a arunca un cub rosu, acesta a replicat: "Scuze, nu am voie sa arunc ceea ce este detinut de Xuan Tan".

Citeste si Inteligenta artificiala devine tot mai inteligenta. Deja ne stie personalitatea doar privindu-ne ochii

A.P.

Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Marii bogătași și finanțatori de la New York, Londra sau Hong Kong tânjesc chiar pentru o întâlnire de doar 10 minute cu unul dintre cei mai căutați bărbați din Orientul Mijlociu....
Qualcomm, acuzată că a manipulat rezultatele platformei X Plus
Qualcomm, acuzată că a manipulat rezultatele platformei X Plus
Qualcomm a anunțat recent lansarea noii platforme Snapdragon X Plus, destinată laptopurilor, promițând performanțe remarcabile, durată extinsă de viață a bateriei și capacități avansate...
#robot notiun eproprietate, #inteligenta artificiala progrese, #robot proprietate experiment , #tehnologie