Andrei Taranu

Andrei Taranu

profesor universitar

5 articole

Andrei Taranu este profesor universitar dr la Facultatea de Stiinte Politice din cadrul SNSPA si profesor asociat la Universitatea Federico II Napoli, Dipartimento di Scienze Politiche. Interesat de doctrine si ideologii politice, in special de populism si partide iliberale.

Ipocrizii despre Diaspora

Inceputurile integrarii tarii noastre in Uniunea Europeana, la fel ca in cazul Poloniei, au insemnat inainte de toate posibilitatea cetatenilor romani sa calatoreasca fara viza in statele europene. Calatoria era un termen eufemistic, evident. Nu turismul si foamea de cultura au impins milioane de romani sa isi paraseasca tara si familia, ci...

De ce nu se schimba partidele politice romanesti?

Societatea romaneasca se afla de cateva decenii intr-un amplu proces de dezvoltare economica, relationala, administrativa si institutionala. In ciuda unei blazari puternic raspandite si a unui scepticism cinic de genul "ca la noi la nimeni" promovat puternic de media si de unii formatori de opinie, numai cineva foarte rau intentionat poate...

Cum suna Schimbarea?

Intr-un articol aparut pe 20 martie 2020 in Foreign Policy, Stephen Walt spunea ca la sfarsitul acestei pandemii lumea nu va mai fi la fel: va fi mai putin prospera, mai putin deschisa si mai putin libera. La randul sau, Jan Zileonka se temea zilele trecute - si pe buna dreptate - de reinvierea nationalismelor europene si blocarea proiectului...

Mostenirea lui Vadim

In toamna lui 1996 luam interviuri politicienilor romani pentru un proiect finantat de ICCV privind democratia romaneasca. Ceea ce ar frapa astazi pe studentii mei e cat de usor reuseai sa iei aceste interviuri si cat de repede se lasau antrenati in aceste interviuri persoane publice si puternice ale Romaniei de atunci. Te duceai la...

Criza reprezentarii politice naste populism

Victoria Frontului National in alegerile regionale din Franta de saptamana trecuta a speriat pe multi politicieni si pe multi dintre analistii politici, europeni sau nu, desi trebuie recunoscut ca majoritatea se astepta ca FN sa obtina rezultate bune si foarte bune dupa atentatele din 13 noiembrie. Si, mai ales, ca in alegerile pentru...

Ultimele comentarii


@Teo 13:39 - Chestia cu întoarcerea ca pensionar..

...in Romania avand o pensie decenta obtinuta prin munca cinstita in strainatate, este foarte discutabila!
Un pensionar este o persoana in varsta, care devine din ce in ce mai in varsta si mai dependenta de sistemul medical!
Daca apelezi la cel privat, banii pe care ii primesti in plus fata de romanii locali se duc pe medici, asa ca devii egal cu ei.
Ca sa nu mai vorbim ca in București si marile orașe aerul este pur si simplu otrăvit de contaminarea milioanelor de rable care circula - mai bine zis se taraie - pe străzile aglomerărilor urbane.
Așa ca Teo, ce-am luat pe mere am dat pe pere!
Plus ca schimbam un mediu relativ civilizat cu unul cam manelizat si o clasa politica mai mult sau mai puțin normala cu o increngătura politico-mafiota.


Uite o afirmatie din articol cam incredibila:

"5,6 milioane de cetățeni romani practica o formă de munca in afara tarii in Uniunea Europeana ...pe langă alți patru milioane si ceva care erau cetățenii altor state - adică minoritari romani nativi ca atare in statele invecinate"
Cand vorbiți de ăștia ultimii "patru milioane si ceva", la cine va referiți? La basarabeni si sud-dunăreni?
Sau la cei ce au devenit cetățenii altor state in ultimii 30-40 de ani?
Fiindcă "diaspora" asta ințeleg ca include doar cetățeni romani rezidenți in alte state!
Insa hai sa fim serioși: din cele aprox. 5 milioane de romani plecați, cred ca cel puțin 1/3 sunt deja cetățeni ai altor state, care LEGAL nici nu pot vota in alegerile romanești, avand doar cetățenia tarii care i-a naturalizat.
E locul sa spunem ca nu toate tarile accepta dubla cetățenie si destui romani nici nu si-ar mai menține aceasta cetățenie, chiar daca ar putea.
Si ironia soartei este ca primii care au luat alte cetățenii sunt cei care au reușit sa se asimileze tarilor care i-au naturalizat.


Confuzie, confuzie, confuzie.

Daca traiesti in strainatate cu un pasaport (si/sau act de rezidenta permanenta) emis de o tara ALTA decit Romania, esti clar diasporean.

Restul nu apartin diasporei.


Concluzia :

-cei din Tandarei nu reprezinta diaspora.
Asa zisii lideri ai romilor(care toti sunt din PSD) au marea vina de a nu se implica-madalin voicu trebuie schimbat.


“Disapora” si “Diaspora romaneasca” sunt de fapt doua lucruri

diferite si nu numai. In cea de “Diaspora romaneasca" gasim nu numai “loc de interpretare" ci si afirmatii contradictorii !
1- “Diaspora": Termenul desemnează orice grup etnic aflat in afara granițelor țării de origine.
2- “Grup Etnic": Grupul de cetățeni ai unui stat, care constituie o minoritate numerică, al căror scop este acela de a obține egalitatea cu majoritatea atat din punct de vedere factual, cat și legal, o minoritate națională care este in inferioritate numerică in cadrul unui anumit stat independent.
3- “Diaspora romană" : Cuprinde intreaga populație a romanilor din afara Romaniei și Moldovei. De obicei, termenul nu ii numără pe acei romani autohtoni care locuiesc in statele vecine, in special romanii din Ucraina și Serbia. Dar numărul diasporei pune la socoteală și cetățenii de origine romană născuți in țările respective.
Deci, in baza definitiilor enuntate mai sus, “Diaspora romaneasca" este cu totul altceva decat “Diaspora" in general si nu numai. Definitia sau definirea conceptului in versiunea “Diaspora romaneasca" nu numai ca sunt contradictorii, ele contrazic orice notiune de logica. Nu-i de mirare, mai ales ca intotdeauna am incercat ca popor si neam sa ne diferentiem dar de data aceasta se potriveste foarte bine vorba romaneasca “ca la noi, la nimeni" si probabil, daca cineva si-ar fi pus in precedent intrebarea “Ce este diaspora romaneasca si cum se defineste ea ?", a primit un raspuns de genul “Lasa ma ca merge asa!".
Pai, stai asa ca nu-i asa !
Starea confusionala se accentueaza cu atat mai mult in momentul in care incepem sa vorbim de legislatie, drepturi , indatoriri si obligatii a cetatenilor romani aflati in afara granitelor tarii.


@pehash

Dvs.nu l-ati inteles pe MosCraciun!
Fiind in situatia de "emigrant"si nu disporean,inteleg perfect mesajul sau!
Cei care am plecat inainte de prabusirea "comunismului"am emigrat ,cei mai multi "ilegal"(celebrul "refuz de intoarcere")multi fiind condamnati la ani de inchisoare,
fara drum de intoarcere !
Eram persoane cu pregatire superioara,multi profesionisti,care nu am compromis imaginea romanilor ci,am imbunatatit-o!
Acesti emigranti se sub impart in tineri care au copii nascuti sau educati in tarile de emigratie,deromanizati si deveniti membrii integrali ai tarii de emigratie!
Legaturile cu Romania s-au restrans,parintii fiind legati de noua tara prin copii!
Alta categorie este a celor "fugiti"putin inainte de prabusirea comunismului,fara copii nascuti in emigratie, mai legati de tara de origine,multi retragandu-se "acasa"dupa pensionare.
In realitate,viata in Romania nu este asa de rea cum o prezinta ,pentru a fi "interesanti"multi ziaristi!
Daca ai un venit decent pe care ti-l asigura agoniseala din strainatate si,pensia de acolo!
Acesti "intorsi"nu produc dar aduc venit national,cu mult peste media celor "ramasi"!
Mai mult,fiind cetateni ai tarilor de emigratie ,pot calatori fara probleme dus-intors cand doresc!
Emigrantii au "fugit"din tara nu din motive economice ,in principal,ci din dorinta de libertate!
In "comunism"s-a creiat si o psihoza a "plecarii",tineretul educat visand in majoritate la o viata "in afara"!
"Diasporenii"sunt,total diferiti!
Cand am intrat in UE si s-au deschis frontierele,au navalit in tari neolatine din motive lingvistice dar si de mentalitate apropiata, milioane de romani amestecati,animati de motive extrem de diferite,o lume pestrita neomogena!
Au emigrat doctorii(dupa ce au profitat de studii platite de societatea romanesca!)si diferiti specialisti!
Mai putin au emigrat intelectualii cu specialitati umaniste,avocatii etc ,adica cei care si-ar fi gasit cu greu locul corespunzator pregatirii lor!
In acelasi timp au emigrat zeci de mii de tigani cu intentia clara de a fura ,cersi etc
Acestia ne-au deteriorat initial,grav imaginea,mai ales ca urmare a confuziei dintre noua lor numire de romi, cu cea de roman!
In timp lumea vestica a inceput sa inteleaga diferenta si,in prezent,expatii romani sunt mult mai bine acceptati!
Despre modul in care traiesc expatii in tarile respective sunt multe de spus!
In majoritate traiesc mai prost decat in tara unde au casele sau apartamentele lor,decente,plus,cei rurali un lot de pamant de lucrat!
In tarile de emigratie ,in mare parte traiesc mizerabil,inghesuiti in camere ieftine!
Totul in speranta reintoarcerii cu o bruma de bani care sa le permita sa-si reintregeasca familia in conditii de trai decente!
Intentia ,cel putin a unei bune parti de expati de revenire
s-a vazut in navala lor acasa dupa izbucnirea pandemiei!Teo


D-le Andrei Taranu un articol magistral!Chapeau!O radiografie buna

A adevaratei situatii dupa 30 de ani de "democratie originala" mioritica.
Corecta descrierea dintre Emigrant i romanul plecat la munca!
Restul carcotelilor sunt absurde,politizate sau a rumanilor cu ochelari de cal,indoctrinati de pesedul cancerigen.
Stiu despre ce vorbesc,stiu ce romani soseau aici pina in 1990 si ce romani au inceput sa vina dupa 1990.Sunt plecat din Romania din 1978...Asa ca nu ma invata nimeni cum stau lucrurile cu adevarat.
Excelenta scrierea dvs.Keep up your good work d-le Andrei Taranu.
Mai asteptam astfel de articole.


ph-ule,

i-am povestit despre asta timp de 2(doi) ani de 3(trei)

ori pe luna!!! No way.


Confuzia e a ta.

Diaspora suntem toti cei care locuim in afara tarii. Rezidenta defineste diaspora, nu motivul plecarii.
Daca tu ai cerut azil politic in '89 si altul a venit in '92, tu esti diaspora si el nu? Hai sa nu o dam in ipocrizii.

Sezonierii nu fac parte din diaspora pentru ca nu au rezidenta (nici macar intentia) in tara in care lucreaza. Problema cea mare este cu "sezonierii" care intentioneaza sa stea cativa ani, dar nu-si permit o locuinta, nu-si permit sa se angajeze legal. Pe ei cum ii catalogam? Pe ei cine ii protejeaza?


Diaspora

Mi se pare un articol foarte bun care da o explicatie plauzibila a ceea ce s-a intamplat cu romanii plecati din tara in diferite zone ale lumii, nu numai in Europa si ce i-au determinat sa faca acest ucru incepand din '89 pana in prezent. Ce este mai grav, in toata aceasta perioada cei care ne-au condus nu au facut chiar nimic, si nu o spun cu rautate, si-au vazut numai de interesele lor personale si a altora care de fapt ii sustineau la putere prin finantarile obtinute tot prin legile facute de politicienii din Parlament si Guvern, o rusine pentru natia romana. Tot in aceasta perioada de timp s-au furat, vandut si distrus tot ceea ce poporul roman a construit si suferit ani de zile: industrie, agricultura, paduri, educatie etc. toate acestea ducand la inflație și criză economică, instabilitate și corupție politică, emigrare masivă, incompetență instituțională. Sa nu ne mai miram ce se intampla in ziua de azi, oameni din tara care nu au de lucru pentru ca nu sunt locuri de munca sunt nevoiti sa plece si sa lucreze afara chiar si pe perioade mai scurte (acestia sunt constienti ca este singurul mod de a-si intretine familia, chiar daca uneori isi risca viata cum este situatia actuala cu acest coronavirus), este un lucru de apreciat. Puneti-va in situatia lor daca ar trebui sa ramana acasa si sa nu fie ajutati cu nici un fel de fonduri , pentru ca nu stiu daca sunt si atunci ce ar urma!!!, furturi, crime, etc. Solutii cu siguranta sunt, dar din pacate pe termen scurt nu cred ca se pot realiza. De aceea as dori ca cei care sunt la putere sa traga niste concluzii din acest articol prezentat de acest profesor universitar si sa inceapa sa construiasca si sa aduca tara la un nivel cat de cat plauzibil atat economic cat si cultural prin crearea de locuri de munca si educarea tineretului in acest spirit, este adevarat ca va fi de durata. Este singura posibilitate de a vedea revenirea cat de cat a unui procent cat mai mare a diasporei in tara natala.