Românii și-au căutat de muncă anul trecut: numărul celor care și-au depus CV-uri a crescut cu 45% față de 2022. Care sunt cele mai dorite domenii

Joi, 11 Ianuarie 2024, ora 14:50
1775 citiri
Românii și-au căutat de muncă anul trecut: numărul celor care și-au depus CV-uri a crescut cu 45% față de 2022. Care sunt cele mai dorite domenii
Peste 12,5 milioane de aplicări la joburi în 2023 FOTO: pixabay.com

Aplicările la locurile de muncă au crescut în 2023 față de 2022. În urma unei analize efectuate de o platformă de recrutare, peste 12,5 milioane de aplicări au fost înregistrate anul trecut, cu 45% mai multe decât în 2022, iar numărul candidaţilor nou înregistraţi pe platformă a depăşit aşteptările, cu aproape 700.000 de noi CV-uri adăugate în ultimul an.

Inteligenţa Artificială va ocupa în 2024, un loc tot mai important pe piaţa muncii.

"Contextul economic din 2023 a mobilizat masiv candidaţii, aceştia căutând oportunităţi mai bine plătite şi care să le permită să aibă un trai confortabil. Tendinţa va continua şi în 2024, iar companiile vor fi din ce în ce mai selective în recrutare, pe fondul nevoii de specialişti şi în limita bugetelor disponibile. Candidaţii cu competenţe specifice jobului şi cu experienţă vor avea de câştigat, tocmai de aceea dezvoltarea aptitudinilor ar trebui să fie o prioritate constantă pentru aceştia", a spus Ana Vişian, Marketing Manager bestjobs, într-un comunicat transmis joi, 11 ianuarie, AGERPRES.

Şi anul trecut, industrii precum Ingineria, IT&C şi Construcţiile s-au confruntat cu lipsa de specialişti, iar companiile au fost nevoite să găsească soluţii, fie prin formarea internă a angajaţilor, fie prin creşterea bugetelor de recrutare. Astfel, atragerea de candidaţi cu competenţe specifice jobului pare să fie o prioritate pentru companii în 2024, după cum explică specialiştii companiei.

Flexibilitatea în program şi în modul de lucru a devenit tot mai importantă în ultimul an pentru angajaţi. Astfel, 6 din 10 angajaţi declarau într-un sondaj recent realizat de compania de recrutare, că acesta este un criteriu esenţial în alegerea unui job nou. Tot în această direcţie, specialiştii notează un interes mai mare din partea candidaţilor de a-şi lua un job suplimentar, part-time sau project-based, pentru a-şi putea suplimenta veniturile.

Potrivit sursei citate, în 2024 este de aşteptat şi ca Inteligenţa Artificială să ocupe un loc tot mai important pe piaţa muncii.

Datele platformei de recrutare arată că automatizarea proceselor de recrutare şi crearea de instrumentele inteligente vor reprezenta un sprijin valoros atât pentru angajaţi, cât şi pentru angajatori, facilitând găsirea personalului necesar într-un interval scurt de timp, cu cheltuieli minime.

Analiza mai arată că transparenţa ofertelor salariale este tot mai populară printre angajatori. Dacă la finalul anului 2022, aproximativ 22% dintre anunţurile de joburi publicate pe platformă menţionau salariul sau un interval salarial, în 2023, procentul acestora s-a apropiat de 40%. "Acesta este un progres semnificativ pentru piaţa muncii din România, care se aliniază rapid cu Directiva de transparentizare a salariilor adoptată la nivelul Uniunii Europene", a adăugat Ana Vişian. Aceasta va fi transpusă în legislaţia naţională până la 7 iunie 2026, obligând angajatorii să asigure transparenţă salarială atât înainte, cât şi după angajare. În acest sens, angajatorii trebuie să adopte măsurile necesare pentru a se alinia prevederilor.

Platforma de recrutare scoate peste 35.000 de locuri de muncă disponibile şi are 4,6 milioane de profesionişti conectaţi la piaţa muncii.

Sute de locuri de muncă oferite românilor de angajatorii europeni. Țările cu cele mai multe joburi disponibile
Sute de locuri de muncă oferite românilor de angajatorii europeni. Țările cu cele mai multe joburi disponibile
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată sau nedeterminată, informează vineri, 26 aprilie, Agenţia Municipală...
S-a deschis Transapuseana. Cum arată una dintre cele mai spectaculoase șosele din România FOTO
S-a deschis Transapuseana. Cum arată una dintre cele mai spectaculoase șosele din România FOTO
Primul lot din Transapuseana, drumul care traversează Munţii Apuseni, a fost inaugurat vineri, 26 aprilie. Este vorba despre 43 de kilometri de drum judeţean. Vicepreşedintele Consiliului...
#joburi, #locuri de munca, #piata muncii, #locuri de munca Romania, #forta de munca, #2022, #2023 , #stiri joburi