Cazul Valieva face valuri la Jocurile Olimpice. Reacția dură a americanilor după ce Rusia a câștigat la TAS

Luni, 14 Februarie 2022, ora 10:41
10568 citiri
Cazul Valieva face valuri la Jocurile Olimpice. Reacția dură a americanilor după ce Rusia a câștigat la TAS
Kamila Valieva

Comitetul Olimpic Rus (ROC) a calificat, luni, drept "cea mai bună veste a zilei" decizia Tribunalului de Arbitraj Sportiv (TAS) de a-i permite patinatoarei Kamila Valieva să concureze în continuare la Jocurile Olimpice de la Beijing, în ciuda unui test antidoping pozitiv la un control desfăşurat în decembrie, informează AFP.

"Toată ţara o susţine, precum şi toate patinatoarele noastre din concursul individual", a transmis ROC pe canalul Telegram.

La rândul său, Comitetul olimpic american (USOPC) s-a declarat "decepţionat" de decizia TAS de a o autoriza pe Valieva să participe la concursul individual, în ciuda testului antidoping pozitiv.

"Suntem decepţionaţi de mesajul trimis prin această decizie. Sportivii au dreptul să ştie că se luptă cu aceleaşi şanse. Din păcate, astăzi, acest drept a fost negat. Acest lucru pare a fi un nou capitol din sistemul generalizat de dopaj din Rusia", a transmis preşedinta USOPC, Sarah Hirshland, într-un comunicat dat publicităţii.

Patinatoarea rusă Kamila Valieva, depistată pozitiv la o substanţă interzisă, la finele lunii decembrie, a fost autorizată luni să participe la competiţia individuală de patinaj artistic din cadrul Jocurilor Olimpice de la Beijing, programată marţi, a anunţat Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS).

Instanţa sportivă a confirmat ridicarea suspendării provizorii dictate împotriva adolescentei în vârstă de 15 ani de către Agenţia rusă antidoping (RUSADA), considerând că privarea sa de competiţie, înainte de a fi examinat fondul acestei cauze, i-ar provoca prejudicii "ireparabile".

Valieva, noua senzaţie a patinajului artistic, este considerată marea favorită a concursului feminin de marţi, după ce a ajutat Rusia să cucerească primul titlu olimpic pe echipe din istoria sa, săptămâna trecută. Ea poate deveni campioană olimpică la primul sezon la seniori, chiar dacă nimic nu o împiedică să fie sancţionată în câteva luni, riscând să-i fie anulate toate rezultatele, inclusiv cele de la Olimpiadă.

#jocurile olimpice, #Kamila Valieva, #decizie, #Rusia, #SUA , #Jocurile Olimpice de Iarna