Voinea: Este un buget de dezvoltare, injectam 3 miliarde de euro in economie

Marti, 22 Ianuarie 2013, ora 22:19
2473 citiri
Voinea: Este un buget de dezvoltare, injectam 3 miliarde de euro in economie
Foto: TVR

Liviu Voinea, ministrul delegat pentru Buget, apreciaza ca proiectul de buget pentru 2013, ce urmeaza a fi aprobat miercuri de Guvern, este unul de dezvoltare, fiind injectati in economie peste 3 miliarde de euro.

"Este un buget de dezvoltare, pentru prima data in ultimii ani, vom cheltui cu 15 miliarde de lei (aproximativ 3 miliarde de euro) mai mult decat anul trecut. Sunt 3 miliarde si ceva de euro pe care statul ii injecteaza in economie. Totusi, deficitul bugetar continua sa scada, e adevarat nu foarte mult. Cum reuseste? Prin cresterea veniturilor", a explicat Liviu Voinea, marti seara, la TVR.

Un alt principiu al bugetului este restructurarea investitiilor publice, pe doua paliere agreate cu partenerii internationali.

"Daca exista proiecte cara pot fi finantate din bani europeni, ele nu mai trebuie sa fie finantate din bani proprii. E aproape o crima sa faci asta", a apreciat ministrul delegat.

Acesta a precizat ca investitiile se restructureaza, fiind alocat 1 miliard de euro in plus pentru cofinantarea proiectelor dezvoltate cu bani europeni. De asemenea, inclusiv proiectele incepute din bani publici vor fi finantate din fonduri europene daca este posibil.

"Asta va dura 3 luni, 6 luni, dar facem economie", a argumentat Voinea.

A doua componenta vizeaza prioritizarea proiectelor finantate din bani proprii.

"Vom finanta anul acesta doar proiectele care pot fi finalizate anul acesta", a adaugat ministrul delegat, referindu-se la proiectele finalizate in proportie de cel putin 80%, fiind vorba in special de proiecte mari de autostrazi.

"Vor fi si proiecte care vor fi oprite", a mentionat Liviu Voinea.

"Opinia FMI si a Comisiei Europene este ca bugetul este realist, puternic, are si zone de prudenta, l-am bazat pe o crestere de 1,6%", a mai spus Voinea.

In ceea ce priveste cresterea tintei de deficit bugetar la 2,1% de la 1,8% anterior, ministrul delegat a motivat-o prin plata arieratelor la medicamente, precum si prin reintregirea salariilor bugetariilor.

Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta, în colaborare cu Misinformation Combat Alliance (MCA), a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor generate prin inteligență...
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile, prin introducerea unei caracteristici îmbunătățite de „partajare audio”....
#Liviu Voinea buget 2013, #finantare proiecte 2013 , #ministru delegat pentru buget