Angajatii romani sunt harnici si ieftini

Miercuri, 24 Septembrie 2008, ora 07:18
2003 citiri
Angajatii romani sunt harnici si ieftini

Cu o medie saptamanala de peste 41 de ore muncite, romanii si bulgarii au cel mai lung program de lucru din Europa.

Noua din zece salariati romani fac ore suplimentare, insa sunt rare cazurile cand acest efort este rasplatit in bani.

Romanii si bulgarii au cel mai lung program saptamanal de lucru din Europa, media orelor de munca fiind de peste 41,7 ore/saptamana, conform unui studiu al Fundatiei Europene pentru Imbunatatirea Conditiilor de Viata si de Munca.

Pe locul trei in clasament se afla Marea Britanie, unde cei ce au un program de lucru cu norma intreaga au petrecut in 2007 la locul de munca o medie de 41,4 ore/saptamana, cu aproape doua ore peste media orelor de munca din primele 15 state membre ale Uniunii Europene, relateaza Adevarul.

Francezii lucreaza aproximativ 37,7 ore/saptamana, ceea ce le ingaduie sa aiba efectiv o intreaga dupa-amiaza libera, in comparatie cu angajatii din Marea Britanie.

In ceea ce priveste remuneratia primita pentru orele suplimentare, britanicii lucreaza fara plata mai mult decat restul Europei.

Astfel, in Marea Britanie, media saptamanala a orelor de lucru "convenite" este de doar 37,3 ore/saptamana, indicand ca muncitorii britanici ofera angajatorilor patru ore din timpul lor liber. Diferenta este mai mare decat in restul tarilor din UE, unde media orelor suplimentare este de 1,4 ore.

Conform legii din Romania, programul suplimentar nu poate depasi 8 ore pe saptamana, adica 1 ora si 36 de minute pe zi, deoarece Art. 111 prevede ca durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare.

Cu multe ore suplimentare la activ, angajatii romani din mediul privat castiga inca, de noua ori mai putin decat nemtii, care au un salariu saptamanal mediu brut de 809 euro pe saptamana, potrivit unei analize realizate de Federatia Angajatorilor Europeni.

Castigul orar al unui angajat roman este de 2,20 euro pe ora, in timp ce media salariala in Cehia si Croatia este de 5,10 euro pe ora. In Slovenia, tara cu cel mai mare castig salarial din Europa de Est, un angajat castiga, in medie, 5,80 euro pe ora.

Potrivit unei analize a PricewaterhouseCoopers (PwC), un angajat roman aduce anual angajatorului un profit mediu de 400 euro, de peste zece ori mai mic decat media europeana si de doua ori mai putin decat media inregistrata la nivelul Europei Centrale si de Est, unde indicatorul este de 850 de euro pe an.

Infinix intră pe piața din România! Producătorul oferă telefoane de buget, cu specificații decente. Care sunt prețurile
Infinix intră pe piața din România! Producătorul oferă telefoane de buget, cu specificații decente. Care sunt prețurile
Compania Infinix Mobility, cunoscută pentru tehnologiile inovative și telefoanele de buget, mid-range și high-end, își extinde acum operațiunile pe piața din România. Fondată în 2013,...
Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Marii bogătași și finanțatori de la New York, Londra sau Hong Kong tânjesc chiar pentru o întâlnire de doar 10 minute cu unul dintre cei mai căutați bărbați din Orientul Mijlociu....
#romani, #munca, #ore suplimentare, #plata, #bani , #angajatori